bildirgec.org

spin hakkında tüm yazılar

Anında açılan bilgisayarlar yolda!

madc0de | 02 November 2010 10:18

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki fizikçiler, grafen tabanlı “spin bilgisayarları” geliştirme konusunda büyük bir ilerleme kaydettiler.

Grafenin kristalli yapısının bir modeli
Grafenin kristalli yapısının bir modeli

Projenin başındaki bir bilim insanınına göre 5 yıl içinde gerçek olabilecek ve elektronik cihazların güç tüketimini sürekli açık kalmalarını sağlayacak kadar azaltabilecek bu yeni transistör teknolojisi, muazzam depolama kapasitelerine, saniyede binlerce kat daha fazla işlem yapılabilmesine olanak sağlayabilir.

reel ile 3 Boyutlu Gerçekçi Görüntüler

angelsdemos | 18 May 2010 12:14

Google’ın popüler Street View uygulaması size 3 boyutlu olarak dışarı çıkmanıza gerek kalmadan birçok mekanı gösterebiliyordu. Google Street View’deki 360 derece dönen uygulamadan esinlenerek yapılan reel aynı görevi jQuery ile yapabiliyor.

jQuery ile yapılan bu uygulama ile herhangi bir mekanın fotoğraflarını reel ile birleştirerek daha gerçekçi bir görünüm yaratabilirsiniz. 360 derece dönebilmesi sayesinde kullanıcılarınız oradaki gibi muhteşem bir görüntü ile karşılaşacaklar. Genelde flash ile yapılan benzer uygulamaları bu tarz eklentilere gerek kalmadan kullanıcılarınıza sunabilir ve onları aynı ortama sokabilirsiniz.

iriver spinn taşınabilir medya çalar

zabun | 07 July 2008 20:11

Iriver‘in piyasaya sunmaya hazırlandığı taşınabilir medya çaları “spinn” oldukça etkileyici. Spinn‘in öne çıkan özelliklerinin başında, sağ-üst köşesine yerleştirilmiş kullanışlı döner kumanda düğmesi geliyor. Ürün oldukça ince ve sade tasarlanmış. 4, 8 ve 16GB flash tabanlı dahili bellek seçenekleri olan cihaz, MPEG-4 ve WMV9 videoları 30fps kalitesiyle gösterebiliyor. Spinn’de kullanılan 3.2″ lik LCD, 480×272 piksel çözünürlükte. TV çıkışı, FM radyo, Bluetooth, DMB / DVB-H dijital TV yayın alıcı, yerleşik mikrofon diğer donanımsal özellikleri. MP3, WMA, OGG, JPG, GIF, BMP, TXT, Flash Lite 2.1 cihazın desteklediği formatlar. Cihazda metin gösterici, flash oyunlar, sözlük, ses kaydedicisi gibi yazılım uygulamaları da bulunuyor. [video]

Atlas projesi evrenin sırlarını çözebilecek mi?

kursatt | 30 June 2008 09:01

İnsanoğlunun yaklaşık 1 milyon yıldır yeryüzünde olduğu tahmin ediliyor. Yeryüzündeki bu uzun ömrümüze rağmen maddenin tam olarak ne olduğu keşfedilemedi. Atom denilen parçacıkların varlığının bulunması maddenin üzerindeki esrarı bir parça kaldırdıysa da atomu oluşturan parçacıkların ne olduğu, atom içerisindeki hareketleri, momentumları problemler çözüm bekliyor. Bu problemlere çözüm bulmak için 20. yüzyılda yeni yeni gelişen bir bilim olan parçacık fiziği, maddenin yapısını oluşturan bu tanecikler arasındaki ilişkiyi konu alır.
Günümüzde parçacık fiziğinin en önemli deney parçası hızlandırıcılardır. Maddenin yapısının derinlerine inmek için hızlandırıcı adı verilen deney düzenekleri kurulmasının en iyi yol olduğu Ernest Lawrance’ın kiklotronu icadından sonra anlaşıldı.

Ernest Lawrance
Ernest Lawrance

Ancak hızlandırıcılar öylesine büyük ve pahalıydı ki Avrupa’nın bu düzenekleri tek başına kurması ve bu teknolojiyi elde etmesi ancak 20. yüzyılın 2. yarısında gerçekleşti. Avrupalı fizikçiler 1954’te İsviçre Cenova’da merkezi bir laboratuar kurmaya karar verdiler ve böylece CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) kurulmuş oldu. Bu tarihten sonra CERN yüksek enerji fiziğindeki teknik ve bilimsel gelişmelerde başrolü oynamaya başladı. CERN ‘in kurulmasından sonra parçacık fiziği bilgilerimiz hızla gelişti ve pek çok atomaltı denilen parçacık keşfedildi.

CERN logosu
CERN logosu

Hızlandırıcılarda parçacıklar elektromıknatıslarla hızlandırılıyor ve bir engele çarptırılıyorlardı. Çarpmışmadan sonra etrafa saçılan parçacıkların momentumlerı ölçülerek veriler toparlanıyor ve inceleniyordu. Büyük hızlandırıcılar macerasının başlamasından hemen sonra fizikçiler fark ettiler ki hızlandırılmış bir parçacık demeti sabit bir hedefe çarptığında, enerjinin çoğu hedefin geri tepmesinde harcanıyor ve asıl amaç olan parçacık çalışmaları ve parçacıkların etkileşim araştırmaları için geriye sadece küçük bir yüzde kalıyor, bu da gerçekçi sonuçlar vermeyebiliyordu. Bunun yerine eğer iki parçacık demeti birbiriyle kafa kafaya çarpıştırılırsa geri tepme için hiç enerji harcanmayacak, tüm enerji deneye kalacaktı. Bu düşünce ile çarpıştırıcı denilen deney düzenekleri kullanılmaya başlandı ve çarpıştırıcılar, atom hakkındaki bilgilerimizi sınırların çok ötesine taşıdı.

LHC'deki mıknatıslar....
LHC’deki mıknatıslar….

Diğer laboratuarlar elektronları çarpıştırmaya yoğunlaşırlarken, CERN protonlar üstünde çalışıyordu. Bu elektron çarpıştırmaya göre daha zor ve yüksek teknoloji isteyen bir işti. Ancak CERN fizikçileri pek çok teknolojik zorluğun da üstesinden gelerek ilk proton-proton kafa kafaya çarpışmasını 1971 yılında gerçekleştirdiler.
Dünya parçacık fiziği tarihinde çok önemli bir yerde bulunan CERN’in bu gün 20 asil ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır.
CERN’de yüzlerce bina, 3000 kişilik destek personeli ve nöbetleşe kısa süreler için çalışan 2500 kadar fizikçi vardır. Bunlardan 100 kadarı teorik fizikçilerdir. Diğerleri ise, teorisyenlerin fikirlerinin tecrübe edildiği deney düzeneklerinin (mekanizmalarının) projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten tatbikatçılardır.
CERN, parçacık fiziği alanında olduğu gibi günlük hayatın daha çok içinde yer alan bazı buluşlarda da etkili olmuştur. Örneğin; web kavramı, CERN’de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners Lee’nin HTML adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur.

çarpışma sonrası parçacıkların hızını ölçecek dedektör
çarpışma sonrası parçacıkların hızını ölçecek dedektör

iriver p20

schizophrenia13 | 13 January 2008 09:38

iriver p20
iriver p20

iriver’ın ces 2008 yeniliklerinden birisi olan p20, dijital fotoğrafçılar için depolama aygıtı olma özelliği özellikle vurgulanan bir ürün. oled ekranı ve tek elle kontrol edilebilir yapısı firmanın öne çıkardığı diğer özellikleri. radyo, kayıt yeteneği, müzik ve video çalma becerisinin yanında genişleme yuvası, 120gb ve 160gb hdd seçenekleri mevcut olan ürün, ilk 4.1″ 16.7 milyon renkli amoled ekrana da sahip olma özelliğini taşıyor.

iriver p20
iriver p20

bir üçlü axel atar mısın?

shane | 10 February 2007 20:14

artistik buz pateninin ülkemizdeki yeri malum. son haftalarda buzda dansisimli yarışmayla bu spora bir miktar ilgi çekilmiş olsa da, buz pateninin asıl izlendiği zamanların tek kanallı dönemde kaldığını biliyoruz. gönül ister ki yeniden ilgi canlansın, gazetelerin spor sayfalarında hiç olmazsa avrupa ve dünya şampiyonaları haberlerine yer verilsin, ülkemiz adına yarışan birkaç tane sporcu kendi ülkelerinde çalışabilsin, yenileri yetişebilsin.