bildirgec.org

simya hakkında tüm yazılar

Alşimi Üzerine

turritopsis | 18 August 2010 14:24

Alşimi (simya) kavramı, günümüz literatüründe çelişkili değerlendirmelere tabi tutulmakta. Bunun başlıca nedeni, bu kavramın doğasıyla açıklanabilmektedir. Ancak tüm bu çelişkili değerlendirmelere rağmen, alşimi yüzyıllar boyunca var olmaya devam etmiştir. Günümüzde bile simya ile uğraşanların sayısı çoğalmaktadır.
Simyacılarla ilgili birçok efsanenin yanı sıra, nedense çoğu zaman gizlenen tarihi gerçekler de mevcuttur.
Flamel’in Beklenmedik Zenginliği
Kitap çoğaltıcısı Nikola Flamel’in (… – 1419) hikayesi, yapay altın elde etme sırrı ile doğrudan alakalıdır. Nikola uzun yıllar boyunca elinde bulunan Eski bir Yahudi manuskriptini çözmeye çalışır, ancak kitabı gizler, sadece sembolleri ayrı yazıp yanında taşır. Tüm Yahudilerin Fransa’dan kovulmalarından ötürü, Nikola, Yahudi bir bilim adamı bulmak için İspanya’ya gitmek zorunda kalır. Ancak iki sene sonra Yahudi sembollerini çözebilecek adamı bulur. Kitabı duyan bilim adamı Maestro Canches tüm işlerini bırakıp, Flamel ile uzun bir yolculuğa çıkar. Yolculuk sonucunda bilim adamı tüm sembollerin asıl anlamını açıklar. Yalnız kısa bir zaman içerisinde yaşlı bilim adamı, uğruna yola koyulduğu kutsal kitabı görmeden hastalanarak ölür. Kazandığı bilgilere dayanarak Flamel, 17, Ocak, 1382 tarihinde civadan gümüş, birkaç ay sonra da saf altın elde eder.

Voynich El Yazması

absynthe | 06 April 2008 21:11

Amerikalı sahaf William Voynich, 1912’de İtalya’da üzerinde anlamsız sembol ve resimler bulunan 240 sayfalık belgeyi satın aldığında, büyük ihtimalle bunun çözülemeyecek bir dilde yazıldığını tahmin etmemişti.

Kitabın 13. yüzyılda Roger Bacon tarafından yazıldığı iddia ediliyor. Ölçüleri 15 cm’ye 27 cm ve araştırmalara göre 28 sayfası eksik(muhtemelen kaybolmuş veya yırtılmış). Yazılar mavi, sarı, kırmızı, kahverengi ve yeşil.

Takılabilir Heykeller (Etkinlik)

fReewave | 25 March 2008 12:49

Takının günümüzde ne kadar önemli bir yeri olduğunu tahmin etmeyenimiz yoktur.Peki insanların bir aksesuar olarak kullandıkları takılar vücudumuzun bir parçası olursa ne olur?

Artık malzemesinin sadece taş ve kıymetli eşyalardan oluşmadığı, gazete kağıdından bal peteğine kadar değişik malzemeler artık modern takının konusu halinde.
27 Mart son günü olan sergi ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Newton: Bir din adamı, simyager, eskatalog, bir de bilim adamı!

absynthe | 30 August 2007 18:08

Evrensel çekim yasasını bulmuş olması nedeniyle tanırız çoğumuz Isaac Newton’u. Peki onun bir bilim adamından çok bir din adamı, eskatalog(dünyanın sonuyla ilgilenen öğretiye eskataloji deniyor), ve hatta simyager yönünü biliyor muydunuz?

Isaac Newton
Isaac Newton

Çalışmalarının evrenin sanki bir makine gibi işlediği şeklinde yorumlanmasını istemeyen Newton, şöyle diyor: “Yerçekimi gezegenlerin hareketini açıklıyor; fakat onları bu şekilde sıraya dizenin kim olduğunu açıklayamaz. Tanrı her şeyi bilir, neyin olduğunu ve olabileceğini.”*

İncil ve Hıristiyanlığın ilk azizleri özellikle çok ilgisini çekiyordu. Zamanını bilimden çok simyaya ve teolojiye adayan Newton, her gün İncil okuduğunu söylüyordu. İncil’de anlatılan efsanelerin yerlerini bulmak için çok çaba sarf etti, fakat başarılı olamadı. Dine merakına rağmen çoğunlukla karşılaştığı fikirleri yine bilimsel metotlarla test eder ve araştırırdı. Din üzerine yazdıkları, bilim üzerine yazdıklarından çok daha fazlaydı. Ortodoks düşüncesine daha yakın olduğu söylenirdi, fakat II. Charles’ın sarayında ve soyluların arasında yaygın olan Rosicrucian(Gülhaçlılar) mezhebinden olduğunu da söyleyenler vardı.