bildirgec.org

rfid hakkında tüm yazılar

NFC (Near Field Communication) Teknolojisi

theaob | 14 December 2010 17:51

yeni cep telefonlarında görmeye başladığımız, yakında hayatımızda büyük yer kaplayacak olan nfc (near field communication) teknolojisini tanıyalım.

nfc nedir?
türkçe adıyla yakın alan i̇letişimi olan nfc, uyumlu cihazlar arasında kullanılabilen kısa mesafeli kablosuz iletişim teknolojisidir. 2002 yılında sony ve philips tarından geliştirilmeye başlanmış ve 8 aralık 2003’te iso standartlarına dahil edilmiştir. nfc teknolojisi cep telefonları düşünülerek geliştirilmiştir. şimdilik menzili 2-4 santimetre civarındadır. bluetooth ve wifi’dan daha düşük bir bantgenişliği kullanır.

nfc nasıl çalışır?

RFID Çipi
RFID Çipi

nfc, rfid (radio frequency identification veya radyo frekansı ile tanımlama) teknolojisiyle aynı prensiptedir. günümüzde kredi kartlarında, kilitlerde, otobüs kartlarında vb. alanlarda rfid kullanılmakta. rfid ve nfc, indüktif eşleşmeyi kullanır. bu yöntemde, manyetik alan içerisinden geçen bir kablo veya iletkende bir elektrik akımı oluşur. bu akımla da bir radyo frekansı üretilir ve bilgi transferi olur. nfc’nin veri göndermenin yanısıra rfid’de olmayan veri alma yeteneği de vardır. bu da elektronik ödemeler için daha kullanışlı bir yöntemdir.

Hırsızlığa son veren sistem

TheWertigo | 27 September 2010 09:37

Geçenlerde bi mağazada alışveriş yapıyordum. Çıkarken kapıda alarm mekanizması öttü. Sonra sistemin ötme sebebinin defterin üzerindeki bir etiket olduğunu farkettik. Şuydu buydu derken eve gittim. Ama o etiketin nasıl öttüğünü merak etmiştim bir kere 🙂 Ben de bu konuyu araştırdım ve sizlerle de paylaşayım istedim.

Defterdeki etiket bir rfid etiketiydi. Rfid etiketleri pasif ve aktif olarak ikiye ayrılıyor ama bizim konumuz pasif olanlar. Bu sistemi size anlatırken okuyucu ve etiket olarak iki başlıkta anlatacağım.

FieldBook UMPC

mcosar | 29 March 2010 16:14

Logic Instruments firması dünyanın en sağlam ve zengin özellikli ilk ultra taşınabilir bilgisayarını üretti.

FieldBook UMPC‘de su ve toz geçirmez, şok ve her türlü titreşim ve sarsıntıya dayanıklılık özellikleri ile oldukça dikkat çekici.

FieldBook UMPC diğer özellikleri ise şu şekildedir.

En Emniyetli Silah..!

ceyhanan | 01 February 2010 15:14

Saat koldaysa silah emniyeti kapatıyor
Saat koldaysa silah emniyeti kapatıyor

Alman Armatix firması tarafından geliştirilen bu silah sahibini tanıyor.

RFID teknolojisi ile donatılmış silah sahibinin kolundaki saatten kimlik tanımlaması yaparak emniyetin açık ya da kapalı olacağına karar veriyor. Eğer silah başka ellerdeyse ya da sahibinin kolunda saati yoksa ateşlenemiyor. Silahın kimlik tanıması için gereken mesafe el bileğinden parmak ucunu geçmiyor.

Saat kolda değilse silah emniyeti açıyor
Saat kolda değilse silah emniyeti açıyor

Bu durumda silah çalınmış olsa dahi kullanılabilir olmadığından işe yaramaz (tabii sistem kırılana kadar)

Yaşayan Kredi Kartı

axanc | 03 January 2010 12:03

Günümüzün belki de en vazgeçilmez şeyleridir kredi kartları. Zira günümüzde artık para yerine onlar geçiyor. Hem de her yerde. Kimliğimden sonra yanıma aldığım yegane şeydir.

Toplam Harcama Miktarını Üzerinde Gösteriyor
Toplam Harcama Miktarını Üzerinde Gösteriyor

Ancak kredi kartlarınız sayısı artınca, limitlerini ve ödeme zamanlarını kontrol etmek tam bir beceri haline geliyor. Ya benim gibi sistemli bir şekilde bütün kartlarınızı ve harcamalarını kontrol edersiniz. Ya da hepsine otomatik ödeme talimatı vererek bu dertten kurtulursunuz. Ama önünüzde daha büyük bir sorun var. Bir mekana gittiniz ve ödeme yapacaksınız, hangi kartınızın ne kadar limiti olduğunu nasıl bileceksiniz? internete bağlanıp bakarak mı?

RFID Teknolojili Ev Telefonu

zabun | 21 December 2009 23:22

Güney Kore doğumlu Jeong kyun Nam yaşlıların ev telefonlarını kolayca kullanabilmeleri için “t phone” isimli bir telefon konsepti tasarladı. t phone’de arama yapmak son derece kolay. Aramak istenilen kişinin isminin ya da fotoğrafının bulunduğu rozet telefon üzerindeki uygun bölüme yaklaştırılıyor. Telefon rozetteki RFID etiketini okuyor ve etikete kaydedilen verilere göre aramayı otomatik olarak gerçekleştiriyor. Bu rozetler önceden üzerlerine isim yazılarak veya fotoğraf yapıştırılarak kişiye/numaraya özel olacak biçimde telefona tanımlanıyor. Rozetler telefonun gövdesi içinde bulunan bir gözde saklanabilmekte. Yaşlılar kadar çocuklarında bu rozetleri kullanarak kolayca arama yapmayı öğrenmeleri mümkün (ambulans, itfaiye, polis çağırılması gereken durumlarda işe yarayabilir).

[yankodesign] [phonesreview]

duvara monte giysi temizleme sistemi

axanc | 28 August 2009 13:30

Electrolux son günlerde sınırları zorlayan tasarımlara imza atıyor. Bu seferki tasarımlarında ise, duvara monte edilmiş bir şekilde duran ve kendisine yaklaştırılan kıyafeti RFID teknolojisi ile tanıyıp, ona uygun buhar işlemini yaparak temizleyen bir sistemi konsept olarak oluşturmuşlar. Kaynak

RFID Nedir, Ne işe yarar

sertacbayir | 30 July 2009 19:11

Ne yazıkki 1970’li yıllardan beri Avrupa ülkelerinde geliştirilen, kullanımına devam edilen fakat ülkemize biraz geç giriş yapmış bir o kadar da benimle geç tanışmış teknolojidir RFID.

RFID (Radio Frequency IDentification)’nin, Türkçe karşılığı : Radyo Frekansı ile tanımlama.

İstanbul anadolu yakasından avrupa yakasına geçerken kullandığımız OGS sistemi aslında üzeri kapalı bir RFID örneği bizim için. Arabamızın önce camında aynada bulunan bir verici sayesinde, kafamızı camdan çıkartmaktan kurtararak hızlı geçiş yapmamızı sağlıyor. OGS testlerim sırasında 110 KM hıza kadar çıktım ve bu hızda dahi sorunsuzca geçiş iznimi aldım.

Geleceğin Güneş Enerjili Çadır Konsepti

hoodly | 24 June 2009 11:41

Orange firması geleceğin çadırını tasarlarken çevreci bir yol izlemiş ve güneş enerjisinin verimli ve etkin bir biçimde kullanılmasına imkan veren bir konsepti ortaya çıkarmış.

Orange Güneş Enerjili Çadır Konsepti
Orange Güneş Enerjili Çadır Konsepti

Özel bir fotovoltaik özellikli kumaş ile yapılmış ve çadırın üst kısmında bulunan üç hareketli panel ise güneş ışığından maksimum verim elde edilecek bir tasarım yapılmış. Burada tutulan ışınlar fotovoltaik yolla enerjiye çevrilerek sizin kamp yaparken yanınızda bulunan cep telefonu ve benzeri aletleri şarj etme imkanına kavuşmanızı sağlıyor.