bildirgec.org

pekmez hakkında tüm yazılar

İL MARE’ME MEKTUP…

admin | 09 December 2009 00:31

Sevgili,yaşlanmış İl Mare,aşağıda 08.12.2009 tarihli güne uyanış ve kahvaltı ediş sürecin yer almakta…Miniksin çok daha,hadi muhtemelen numarası artmış gözlüklerinle okumaya başla:))Son paragraflardaki öğütlerimi de sakın gözardı etme…

Öhöömm…

bak,sen çekmişsin bu eli de,sırf yaşlanmış diye...
bak,sen çekmişsin bu eli de,sırf yaşlanmış diye…

Neşeli bir şarkıyı dudaklarla arkadaş etmek hayatın diğer yarısı..
Hiç aramayın nereye gitti diye kalanııı….

pekmez tadında…

nazokiraze | 19 February 2009 15:56

Hayatımda tatlı ve kereviz dışında yemeye tahammül edemediğim şeylerin başında tahin-pekmez ve tahin helvası gelir. Zaten tahin tek başına yenmediği için, pekmez tahinsiz de sürekli ayagıma dolanmıştır. Daha önce de belirttigim gibi , 10 yıl geçmesine ragmen hala tüberkiloz modunda olan anam , sürekli yemediğimden, benim tatlı yemediğim için sürekli hasta olacagımdan falan bahsedip, sürekli bal ve pekmez tacizinde bulunduğu için, iyice sıtkım sıyrılmıştır bu pekmezden. Amma velakin şifasıyla her bedene lazım olduğunu kabul eder , şapkamı çıkartırım.

Ben pekmezden, baldan kaçarak yaşamaya alışmışken, sürekli eşten dosttan gelen memleketin has dut pekmezi, efendime söyliyim katkısız halis muhlis üzüm pekmezi falan gelince onları, başka eş dostlara hediye olarak götürürken zaman aktı geçti. Şimdi evimden pekmezi eksik etmiyorum, elimin altında sürekli pekmez var. Çünkü bu mucize besin olmazsa oğluşum kıyameti kopartır. Sütünü asla pekmezsiz içmeyen oğlumla nasıl başederim bilemiyorum , çünkü pekmez ile süt birleşince pekmezde bulunan demir yok oluyormuş. Ama yapacak birşeyim yok sütün rengine bakıp öyle içiyor, pekmezsiz süt onun kıyameti koparmasına yetiyor. Bende bundan kelli aldığım kararla gece uykusunda içtiği süte pekmez koymayacagım, normalde içtiği süte ise göstermelik, az miktarda pekmez koyacagım. Demir emilimini azalttığı için pekmezle sütü birarada önermiyor uzmanlar. En iyisi c vitamini ile vermek oldugu için bundan böyle portakal suyuna karıştırıp verecegim pekmezi.

bunları sevmem, yiyeni de sevmem….

nazokiraze | 23 November 2008 17:53

Küçüklüğümde annemin sık sık yurtdışına gitmesinden ötürü Nurten teyzemde yaşıyordum. Nurten teyze bana 12 yaşıma kadar bakan kadının ismiydi. Annem ülkeye geldikçe her zaman ziyaretime gelir okulumdan dolayı sadece hafta sonra yanına alırdı. Ama konu Nurten teyzem ve anam degil. Konu yine yemek.

Çocuklugum kereviz için dayak yemekle geçti. Evet nefret ederim ben kerevizden hala da yemem, evdekilere de yedirmem, zaten onlar da istemez. Sevdiklerini sanmıyorum, kokusu yeter yahu insanı mahvetmeye. Tesadüf Nurten teyzemin kızı sevginin kerevize bayılması ve haftada 2 kere pişmesi bana hayatı zehir ederdi.( Allah’tan Thomas’a aşıktım onunla avunuyordum).(aslında kereviz salatası fena degil ama Nurten teyze hep sulu yemegini yapardı)

KÜLTÜRÜMÜZDE KIŞ HAZIRLIKLARI

akoni | 18 November 2008 10:06

Yıllardan beri süregelen bir kış hazırlıkları vardır kültürümüzde… Daha çok köylerimizde titiz ve hummalı bir çalışma yürütülür kış hazırlıkları için. Bu çalışmalar kasaba ve çoğu şehirlerimizde de yürür tabii. Kışlık yiyecek hazırlıklarından söz etmek istiyorum. Her ne kadar sera ürünleri her mevsim bulunsa da kışlık yiyecek hazırlıkları önemini korumaktadır… Yaşayanlar bilecektir, ne tatlı bir telaş içinde geçer çalışmalar… Tarladan , bahçeden derlenen kuru yiyecekler; fasulye, nohut, mercimek, mısır, pirinç vb. kilerdeki yerlerini alır… Salça, reçel, marmelatlar özenle saklanır. Tarhana, bulgur, erişteler hazırlanıp koyulur. Biber, patlıcan, çeşitli meyveler kurutulup saklanır. Ben pekmez, reçel ve marmelattan söz etmek istiyorum.

üzüm

ziuw | 29 June 2008 22:38

Yaklaşık olarak 3 binden fazla çeşidi bulunan üzümü çoğunlukla şarap üretiminde kullansak da aslen hayatımızda büyük bir yer kaplıyormuş, sirke ve pekmez yapımının yanı sıra son zamanlarda keşfedilen anti oksidan özelliğiyle de sağlık açısından çok büyük değerlere sahip, ayrıca başta sindirim sistemi sorunları olmak üzere pek çok şeye iyi gelmekte ve vücudun direncini içerdiği yüksek vitamin ve minerallerle arttırmaktaymış.
Türkiye’de genellikle çavuş, misket gibi türleri bilindik olsa da, ülkemizde pek çok tür üzüm yetişmektedir, zaten üzüm asmasının anayurdunun da anadolu olduğu söylenmektedir, m.ö. 3000de burada bağcılık yapıldığına dair bulgular varmış.