Yıllardan beri süregelen bir kış hazırlıkları vardır kültürümüzde… Daha çok köylerimizde titiz ve hummalı bir çalışma yürütülür kış hazırlıkları için. Bu çalışmalar kasaba ve çoğu şehirlerimizde de yürür tabii. Kışlık yiyecek hazırlıklarından söz etmek istiyorum. Her ne kadar sera ürünleri her mevsim bulunsa da kışlık yiyecek hazırlıkları önemini korumaktadır… Yaşayanlar bilecektir, ne tatlı bir telaş içinde geçer çalışmalar… Tarladan , bahçeden derlenen kuru yiyecekler; fasulye, nohut, mercimek, mısır, pirinç vb. kilerdeki yerlerini alır… Salça, reçel, marmelatlar özenle saklanır. Tarhana, bulgur, erişteler hazırlanıp koyulur. Biber, patlıcan, çeşitli meyveler kurutulup saklanır. Ben pekmez, reçel ve marmelattan söz etmek istiyorum.

Pekmez deyince akla ilk gelen üzüm pekmezidir. Dut, andız, keçiboynuzu ve bazı yörelerde pancar pekmezi de yapılmaktadır. Pekmez, gece gündüz demeden titiz bir çalışma gerektirir. Bir o kadar da yorucudur. Üzüm, uygun bir kapta, üzerine pekmez toprağı serpilerek çiğnenir, suyu çıkarılır. Bu toprak pekmezin ekşiliğini alır, lezzetli olmasını sağlar. Kaplarda dinlendirilerek toprağın ve diğer maddelerin çökmesi sağlanır. Dinlendirilen üzüm suyu süzülerek kaynatma kazanlarına alınır. Kaynatılarak koyu bir kıvam kazandırılır. Ustalaşan insanlarımızın elinden lezzet ve koku bakımından nefis pekmez ortaya çıkar…Pekmezin, yapıldığı meyveye göre ayrı bir lezzet ve besin değeri vardır. Bol karbonhidrat bulundurduğundan, önemli bir enerji kaynağıdır. Yoğun bir mineral, B vitamini, glikoz kaynağıdır. Kalsiyum, demir, potasyum içermektedir. Keçiboynuzu (harnup) pekmezi, kolestrol, tansiyon için birebirdir. Anemik hastalıklara iyi gelir, sperm artırıcıdır. Andız pekmezi bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, karaciğer ve akciğere faydaları bilinmektedir.

Reçel, bilinen bir çok meyveden yapılmaktadır. Kaysı, çilek, ayva, şeftali, vişne vb. meyvelerin reçelleri çok bilinenlerdir. Bilinen en en iyi reçel yapma yolu, şekerleyip kaynatmadır. Reçel yapılan meyvelerin yararları, aynen reçellerinde de vardır. Enerji verir, vitamin ve mineralce zengindir. Bir çok rahatsızlıklara da iyi gelir.Marmelat yapımı, meyvelerin temizlenip, çekirdeklerinin çıkarılmasıyla başlar. Çok küçük parçalara bölünüp ezilerek şeker koyulur. Devamlı karıştırılarak pişirilir. Bir çeşit reçeldir yani… Marmelat kuru meyvelerden yapılacaksa, meyveleri su içinde yumuşayıncaya kadar bekletmek gerekir. Bilinen meyvelerin hepsinden marmelat yapılır… Meyvelerin yararları, marmelatta da bulunmaktadır. Bu arada, kızılcık marmelatı ve nar ekşisi her yörede yapılmadığı için ilgimi çekti… Çok da lezzetli ve yararlı… Salatada nar ekşisinin tadına doyum yok…