bildirgec.org

oil hakkında tüm yazılar

Petrolle Birlikte Biz deTükeniyoruz. Peak Oil

Koraben | 31 December 2009 17:27

Petrol ile birlikte tükenen dünya
Petrol ile birlikte tükenen dünya

Petrol Zirvesi (Peak Oil) Nedir?

Peak oil, küresel petrol üretiminde meydana gelen kaynak sıkıntısıdır. Başka bir değişle, petrol üretiminde meydana gelen zirve/tepe olayıdır.
Son yüzyılda kapitalist sistemin tetiklemesiyle birlikte sürekli büyüme gösteren insan nufusu, beraberinde tüketim fazlalığını da yaratmıştır. Üretimin yapılabilmesinin en büyük kaynağı olan petrol ise düşüncesizce kullanılmış ve tüketilmiştir. Günümüzde yaklaşık 84 milyon varil civarında olan petrol üretimi, daha yukarıya çekilememekte ve bunun sonucunda da sürekli büyüme isteği duyan dünya ekonomik sistemine sekte vurmaktadır.

Dünya Hidrojen ile kurtulacak!

kalamara | 19 August 2007 14:09

Hidrojen Enerjisi Dünya’yı kurtaracak tek kaynak olacak.
Ne yazıktır ki Hidrojen‘in yanabileceği 1700’lü yıllara kadar keşfedilememiş.Oyıldan günümüze kadar araştırmalar hep devam etmiş ve malesef depolanamadığından ( yaygın bir şekilde kullanımının teknolojik gelişmelere bağlı olması nedeniyle) hala petrol vb. enerji kaynaklarına bağlı durumdayız..
Umarız gelişmeler hızlanır ve uğruna savaşlar yapılan petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yerini ucuz ve çevre dostu Hidrojen Enerjisi alır…

Yağla Soğutulan Bilgisayar

positive | 14 July 2007 10:10

Custom PC
Custom PC

Bildiğiniz üzre standart bilgisayarlar fanlarla çalışıyorlar ve bu pek çok kullanıcının şikayetçi olduğu bir durum. Son 2 yılda laptop satışlarının patlamasındaki önemli sebeplerden biriside bu fan
gürültüleri. Ancak modifiye sistem toplamak konusunda ünlü Puget Systems, farklı bir bakış açısıyla kasa yapmış. Yaparkende kamerayla çekmeyi ihmal etmemişler.

Siz kasanızın içini olduğu gibi yağla doldurabilir misiniz? “Neredeyse sıfır gürültü için herşeyi yaparım” diyenlerdenseniz ve böyle bir deneme yapacak kadar çılgınsanız,

ZEYTİN- Çok Eski Bir Dostla Etimolojik Yolculuk

tenedian | 10 October 2006 23:16

Bu yıl zeytinin “var” yılı. Biliyorsunuz, zeytin bir yıl bol ürün verir, ertesi yıl part-time çalışır. Halkımız ürünü bol olan yıllara “var yılı”, az ürün verdiği yıllara ise “yok yılı” der. Dağda bayırda kendi kendine çıkana “delice zeytin”. Peki zeytine niye zeytin der?
Alfa’yı bilirsiniz değil mi? “A”dır. Ama “A” nedir? Öküzdür. Beta? Ev (beth). Gama? Deve! (gamal. Camel’a ne çok benziyor!…).
Alfa, beta, gamayı öğrendik. Zeta nedir, zeta? Zey, yani zeytin! Akatça’da zertum, İbranice’de zeyt, Arapça’da zeytun. Eh biz de önceleri zeytun deyip sonra da dilimiz kurallarına uydurmuşuz zeytin diye.
Bu zeytinin yolculuğuydu. Bir de yağı var; oil diyorlar hani. Oil’in izini sürelim: Eski Yunanlılar elaia, Giritliler elaiva, Romalılar da olea demişler. Fransız, Alman ve İngilizler de bu dostumuzun meyvası için olive, yağına da oil veya çok benzeri sözcükler kullanmışlar. Olea veya elaiva’nın geldiği yer ise tahmin edebileceğiniz gibi zeytinin anavatanı olan Ortadoğu’dan: “Ulu” ibranice’de yağ demek. Yağ çıkarılan bitki veya yağlı niyetine kullanmış olmalılar. Ulu” da zamanla elaion olmuş Yunanlılarda. Romalılar oleum demiş. Oil öyle öyle doğmuş. Oil ile ilgili herşeyi buradan öğrenebilirsiniz.
Güzel Türkçemize gelince: Zeytinin yolunu izledik, nereden geldiğini öğrendik. Peki “yağ”?
Ne kadar Türkçe kokuyor değil mi? Yuğ gibi, tuğ gibi,…”Yağ”ın yolculuğu da uzun. Onu da başka bir yazıda inceleriz artık, mesela konusu “yağcılık” olan bir yazıda…

yağlı boya çalışmaları

| 27 August 2006 19:24

Jasques Resch adını daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama bence bundan sonra bu adı unutmamalısınız.Çünkü yaptığı yağlı boya çalışmaları bunu gerektiriyor.