bildirgec.org

mustafa kemal hakkında tüm yazılar

Atatürk’ün bilinmeyenleri

akbelen79 | 21 March 2011 16:52

Atatürk‘ün bilinmeyenleri Mustafa Kemal’in bilinmeyenlerini araştırınca çok ilginç bilgileri yakaladım nette bunları bilmeyenlerle paylaşayım istedim. şöyle ki; * Kendisinden ata diye bahsedilmesinden hoşlanmazmış liderimiz, * Manastır’da askeri lisede okurken severek yediği kuru ie pilav ömrünün sonuna dek bir numaralı yemeği, * Tatlıya düşkün değilmiş ama yediğinde gül reçelini tercih edermiş, * En büyük hayalinin büyük bir dünya turunda türk dilini ve tarihimizi anlatmak olduğunu, * Lacivert rengi sevmezmiş ve elbise olarak tercih etmezmiş, * 174 cm boyu ve 76 kilo olmasına rağmen hastalığı ilerleyince 46 kiloya kadar düşmüştür, * 43 numara ayakkabı giyer ve rumeli şivesini nadirde olsa kullanırmış * Hayatında bir dönem evli kaldığını ve onun da vefatından çok yıprandığını, * çok düzenli hayatı ve kahvaltıyı sevmemesi, * kılık kıyafete çok önem vermesi, * hayvan sevgisi ve daha birçok ilginçlik var Atatürk’ün hayatında. Onu özlüyor ve onun ruhunu yad ediyoruz.

“Gizli kalmış”, hazin bir aşk öyküsü

hayalicindegecti | 06 August 2010 16:29

Bakın, şimdi Mehveş Hanımla ilgili olarak size anlatacaklarım tam olarak doğru değil, bunu itiraf etmeliyim, nasıl söylesem? Aslında yarı fantastik bir anlatı… Ama aynı zamanda o kadar gerçek ki…
Hele bir de sizinle karşı karşıya olabilseydik misafir odamda… Dantellerim pek güzeldir, çoğu sevgili halamın eseri. Ha, o mu? O küçük ceviz etajer de annemden kalmadır. Onun sevdiği “şeyler”i orada saklarım. Üstündeki şişeyi mi sordunuz? Reve D’or… (*) Bitmesin diye gözünün içine bakıyorum, çünkü annem öte dünyaya göçeli bir kaç yıl oldu, çok severdi bu kokuyu, sadece misafirliklerde kullanırdı, işte bunlar artakalan son damlalar. Korkarım artık üretilmiyor…
Aslında, “hem çayımızı yudumlayalım, hem de şu benim macbookdan youtubeu açıp görüntü eşliğinde sohbet edelim” diyecektim ama, malum, Türk halkı olarak cezalıyız… Onun için büyükbabamın gramofonunu çalıştırayım önce, hemen geliyorum yanınıza…

Aaaa sormadım da, çayınızı nasıl içerdiniz? Neyse canım, tam tavşankanı işte, fazla koyu değil… Bakın, bu bademli kurabiyeleri de bu sabah yaptım, taptaze, buyrun buyrun afiyet olsun…

VEDA (2010)

agustos | 12 February 2010 16:34

“Ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikayesi” olan Veda, Atatürk’ün yaveri Salih Bozok’un anılarından yola çıkıyor.

26 Şubat 2010’da sinemalarda olacak olan film için “Bir Atatürk filmi daha” denebilir belki ama filmin senaristi ve yönetmeni Zülfü Livaneli “ilk Atatürk filmi” diyor. Zira, Veda filmi belgesel değil. Atatürk ile ilgili daha önceki yapımlarla karşılaştırıldığında (bazıları yalnızca televizyon için hazırlanmıştı) gerçekten bir “film” olduğu farkedilebiliyor.

Can Dündar’ın Mustafa filmi ile kıyaslanacaktır kuşkusuz. Lakin filmin sitesindeki fotoğraflara bakılırsa çok farklı göründüğü söylenebilir.

Senaryo çalışması 3 yıl süren, çekimleri 7 haftada tamamlan film, aynı zamanda Türkiyede yapılmış en kalabalık produksiyon.

Zübeyde Hanım’ı Anıyoruz.

macro | 14 January 2010 17:36

Zübeyde Hanım
Zübeyde Hanım

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün, 14 Ocak 1923 günü 66 yaşında hayatını kaybeden annesi Zübeyde Hanım‘ı Saygıyla Anıyoruz. Öyle bir lideri dünyaya getiren bu değerli insanı unutmamak gerektiğini de düşünüyorum. Biraz geç akıl ettim ama bilgi paylaştıkça güzel mantığıyla bu küçük ama önemli notu iliştirmek istedim.

Google ‘dan 10 Kasim Atatürk ‘ü Anma

Flashcentury | 11 November 2009 15:12

Nerdeyse tüm hizmetlerini severek kullandigim Google 10 Kasim ‘i unutmamis ve kendisine yakisir bir teknikle anmis. Türkiyedeki bircok kurulusun göstermelik 10 kasim anma girisimlerindense böylesine nacizane bir anma teknigi beni cok etkiledi.

Google 10 Kasim Anma 1
Google 10 Kasim Anma 1

Google ‘la girdiginizde arama cubugunun hemen altinda bir Türk bayragi ve bayragin yaninda Ulu Önder Atatürk’ü Saygıyla Anıyoruz seklinde bir link bulunuyor. Linke tikladiginizda ise “10 Kasım Atatürkü Anma Günü ve Atatürk Haftası” ile ilgili arama sonuclari cikiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanları

24black mamba24 | 14 August 2009 13:24

Mustafa Kemal Atatürk:

1881 yılında Selanik’te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım‘dır. İlkokulu Şemsi Efendi Mektebi’nde okudu. Harp Akademisi’ni 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak bitirdi. Türk kuvvetlerinde binbaşı olarak görevlendirildi. 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşı’nda da binbaşı olarak görev yaptı.

Birinci Dünya Savaşı’nda, 19. Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı’na katıldı. Orada “Anafartalar Kahramanı” olarak ün kazandı. 1916 yılında generalliğe yükseltildi.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayımladı. Osmanlı Hükûmeti’nin verdiği görevden ve askerlikten istifa etti. 23 Temmuz 1919’da Erzurum’da, 4 Eylül 1919’da Sivas’da toplanan kongrelerin başında hazır bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mustafa Kemal’in çabalarıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da açıldı. Mustafa Kemal, Meclis ve Hükümet Başkanı seçildi. Sakarya Meydan Savaşı kazanılması nedeni ile Mustafa Kemal’e ‘Mareşal’ rütbesi ve ‘Gazi’ ünvanı verildi.

Kurtuluş Savaşı‘nın bitiminden sonra TBMM tarafından 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edili. Mustafa Kemal, Cumhurbaşkanı seçildi. Arka arkaya 4 kez Cumhurbaşkanı seçilerek bu görevi en uzun yapan kişi oldu.

2587 sayılı kanunla Atatürk soyadını aldı ve başka hiç kimsenin bu soyadı taşıyamayacağı kararlaştırıldı.

Atatürk, sadece komutan değil, aynı zaman da devlet adamı idi. Vatanın bağımsızlı ve mutluluğu için elinden geleni yaptı ve girdiği mücadeleden zaferle ayrıldı.

Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yumdu.

Görev Süresi: 29 Ekim 1923 – 10 Kasım 1938


Mustafa İsmet İnönü:

İzmir‘de 1884’de doğdu. Orta öğretimine kadar Sivas‘da durdu. 1897 yılında İstanbul’daki Mühendishane İdadisi‘ni okumak için , İstanbul’a gitti. 1906’da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nden birincilikle ayrılarak kurmay yüzbaşı olarak Edirne’de bölük komutanlığı yapmaya başladı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi’nde Kolordu Komutanı olarak görev aldı. Bu görevi yaparken Atatürk ile birlikte çalıştı. TBMM‘ne Edirne milletvekili olarak katıldı.

Birinci İnönü Savaşı‘nda tuğgeneral olan Mustafa İsmet, Mudanya Ateşkes toplantısında Büyük Millet Meclisi’ni temsil etti. 1923’te Lozan Antlaşmasını imzaladı.

Cumhuriyetin kurulmasından sonraki ilk hükümette başbakan olarak görev yaptı. Atatürk’ün isteği üzerine İnönü soyadını aldı.

1938 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ikinci Cumhurbaşkanı oldu. Aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı‘na da getirildi. İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra çok partili siyasi rejime geçilmesinde büyük rol oynadı.

Mevhibe Hanım‘la evli olan İsmet İnönü, üç çocuk babası idi. 25 Aralık 1973’de vefat etti.

Görev Süresi: 11 Kasım 1938 – 22 Mayıs 1950