bildirgec.org

mülakat hakkında tüm yazılar

Nedir Bu İş Görüşmesi?

Gezes | 28 February 2012 15:26

Merhaba;

Bir insan Kaynakları Yöneticisi olarak sizlerle nedir bu ik yahu dedirten bazı konuları paylaşmak istiyorum. Her şirkette insanların bir adım geride durmayı tercih ettiği, görüşmelere gelenlerin karşılarında ne yapacakalrını bilemedikleri bir departmanız biz. Aslında korkacak bir şey yok:) Biz de başka iK’cıların önünde aynı karşımıza gelenler gibi hissediyoruz. Peki bizler nelere dikkat ediyoruz nelere dikkat etmeliyiz?
Kendimden örnek vererek başlayacağım. Bir çok kişi için dış etiket çok önemlidir. Görüşmeye gelen bayansa, tam makyajlı, mümkünse diz hizasını çok yukarı geçmeyecek eteği, saçları toplu.. vıd vıdı vıdı vıdı işte, erkekse; takım elbiseli, traşlı vs.vs. işte bunu anlayamıyorum. Tamam tabi ki karşımıza gelenler kendini bırakmış, çok salaş şekillerde olmamalı ama bunu bu kadar kalıplaştırmak nedir? O zaman her geleni işe almamız gerekmez mi bu bilgiler her yerde ve bunlara uymadan gelen aday yok zaten:) Ben bu kriterleri ön eleme şartlarımın dışında bırakıyorum. Bunun yerine elimi nasıl sıktığı, kendine ne kadar güvev duyduğu, benimle nasıl iletişim kurduğu önemli bir hal alıyor.Özellikle ilk bir kaç dakika kişi gergin oluyor ve doğru gözlem yapmamız çok mümkün olmuyor, bu nedenle mümkün olduğunca önce kişiyi rahatlatma yoluna gidiyorum. Kendini bana açmasını sanki tanıdığı biri ile sohbet ettiğini hissettirmeye çalışıyorum. Tabi ki sonrasında pozisyonla özelliklerinin, tecrübelerinin uygunluğu çok önemli.
Diğer bir konuda tecrübe, tutturmuşuz bir tecrübe gidiyoruz. Tamam bazı işlerde tecrübesiz olmuyor kabul ediyorum ama bir çok iş için de kişinin o işi yapabilme potansiyeli, o iş için uygun değerleri taşıyıp taşımadığı önemli bana sorarsanız. Tıpkı üniversite etiketi aramadığım gibi her pozisyonda da tecrübe aramıyorum. Kişide işi yapacak potansiyeli gördüğümde daha mutlu oluyorum. Çünkü o işi ilk kez benim şirketimde benim şirket kültürümü alarak yapacak.
Hani üniversite de çok öenmlidir ya size en son başvurularda yaşadığım bir şeyi aktarmak isterim. Tamamen yabancı ülkelere (ingilizce) yapılacak bir satış pozisyonu arayışımız vardı. Kullandığımız ilan sitesine bazı ingilizce sorular ekledim. Bir başvuruyu incelemye başladım. Kişi Boğaziçi mütercim, tercümanlık bölümü mezunu. Ama sorulara verdiği cevaplar malesef iç karartıcı; maaş artı prim uygun mu sorusuna ”Yeah” gibi bir cevap vermiş. Burada 2 şey var insanı düşündüren ya ”Ben Boğaziçi Mezunuyum tabi ki ingilizcem süper bu sorularla mı uğraşacağım” ya da ”Ben o kadar okudum ama kendimi ifade etmeyi tam olarak anlamadım” Çünkü verilen cevapların görüşmeye çağrıda önemli olduğunu da belirtmişiz. Nitekim ön yargılarıma yenilmiş olsaydım o kişiyi elemem gerekebilirdi. Çünkü ciddiyetsiz cevaplar vardı. Fakat ben kedisi ile yüz yüze görüşmeyi tercih ettim. Aslında gayet iyi ingilizcesi olduğunu ve işimize uygun olabileceğini gördüm.
iş arayışı aktif arkadaşlara iletebileceğim önemli bir kaç nokta ile yazımı sonlandırmak istiyorum;

Gözlem

admin | 21 January 2010 22:51

kendiliğinden oluşan ya da bilinçli olarak hazırlanan olayları, belirdikleri sırada sistemli ve amaçlı bir biçimde inceleyerek bilgi toplama yöntemidir. Bir mezhebe mensup insanların dini törelerini incelemek için bilgi toplayan bir araştırmacı, o mezhebe mensup insanların dini ayinlerine katılarak ya da bu ayinleri izleyerek bilgi toplayabilir.

Gözlem yoluyla toplanan bilgilerin güvenilirliği iki koşula bağlıdır. Birinci koşul, gözlemin özneler üstü olma koşuludur. Bu, bir gözlemcinin aynı olayı farklı yer ve zamanlarda izlemesi durumunda aynı sonuçları çıkarması gerektiği anlamına gelir. İkinci koşul, gözlemin özneler arası olması koşuludur. Bu, aynı olayı inceleyen iki farklı gözlemcinin aynı olaydan aynı sonuçları çıkarmasını ifade eder. Gözlemi yapanın kendi içe bakışı ile hangi peşin hükümlerin ve taraf tutan düşüncelerin kendisini tarafsız hareket etmekten alıkoyduğunu ve ilgisiz alanlara yönelttiğini anlamaya çalışmalıdır. Gözlemcinin tarafsızlığını yitirmesi, araştırma sonuçlanın tartışır hale getirir. Araştırmacının tarafsızlığını koruması, her zaman başarılabilecek kolay bir iş değildir. Bu nedenle, gözlemci, gözlemlerini zaman zaman konu hakkında bilgisi olanlarla tartışmalıdır. Böylece taraflı olarak elde ettiği bilgileri, yeniden düzenleme olanağı elde edebilir.

Üniversite Öğrencisi İş Arıyor

beynimdekihortum | 28 October 2009 11:48

Bu ilk makalemde üniversite okumak için memleketinden uzakta kalan üniversite öğrencilerinin yaşadığı maddi sıkıntıları dile getirmek istiyorum. Ülkemizde her ailenin yaşam şartları farklılık taşımakta, kişi başına düşen gelirin değişkenliği gerçeğini kabul etsek de ben daha çok orta gelire sahip memur, işçi ya da emekli bir babanın birkaç çocuğunu şehir dışında okumaya göndermesiyle verdiği geçim savaşına vurgu yapmak istiyorum.Bir üniversite öğrencisi şayet devletten karşılıksız burs alamıyorsa genellikle öğrenim kredisi almaktadır. Bununla birlikte aynı şekilde harç kredisi de almaktadır. Bunların elbette ki onun küçük bütçesi için önemi tartışılmaz, ama hele de kendisi gibi öğrenci kardeşlerinin de bulunduğunu varsayarsak ailesi için oluşturacağı külfeti, öğrenim masrafları maliyeti, okuduğu şehirdeki geçim şartlarına, şehrin büyüklüğüne göre oldukça yüksek bir meblağ olmakta.Böyle orta kesime dahil bir ailenin çocuğu olan üniversite öğrencileri onlar için makul ek işlerle bütçelerini denkleştirmeye çalışmaktadır. Birinci sınıfta masraflarını gelirleriyle denkleştirebilseler de ikinci sınıftan itibaren bir üniversite öğrencisi olarak ve haklı olarak ekstra masraflarının ortaya çıkmasıyla kendileri için mevcut ek iş imkanlarını araştırmaya koyulmaktadırlar. İşte bu andan itibaren para kazanma ve hayatını idare ettirme savaşının bilfiil içinde bulunurlar. Üniversite öğrencileri için iş imkanları part time olarak dönemsel stand elemanları, anketörlük, tanıtım elemanı gibi pozisyonlarla büyük şehirlerdeki büyük şirketlerin geçici eleman istihdamına dayalı olmaktadır. Okul masraflarına ek olarak kendini geliştirmeye ve örneğin İngilizce kursu ya da başka mesleğe yönelik kurslara devam etme zorunluluğu içerisindeki üniversite öğrencileri bu iş imkanlarına yönelerek bütçelerini finanse edebildikleri oranda rahat ederler. Ancak özellikle son sınıf öğrencilerinin masraflarının artması ve vakitlerinin kısıtlı olması neticesinde tam zamanlı satış eleman, office boy gibi mağaza ve perakende sektörlerinde iş imkanlarına yönelemezler. Bu pozisyonlar daha çok okulu uzatan öğrenciler için söz konusu olur. Boş vakitlerinin daha çok olması ve öğrencilere yönelik dağıtılan kredi kartlarının borçlarını ödeyebilmek için.

google, microsoft ve ikea ya iş başvurusu yapacakların dikkatine…

mrmercan | 16 August 2008 21:42

pingdom sitesi (web şirketlerine çözüm sunan bir firma) google microsoft ve ikea firmalarının iş başvurusu görüşmelerinde muhataplarına sorduğu bazı soruları bloguna taşımış ve kullanıcılardan yorum kısmında bu soruları cevaplamalarını istemiş. kullanıcıların, soruları cevaplamalarını teşvik amacıyla da en iyi cevapları verene yıllığı 479$ olan çözüm paketini ücretsiz vermeyi vaat ediyor. sorular şöyle;

google soruları

Adalet Bakanlığı 600 gardiyan alacak

rpc | 11 July 2008 13:32

Adalet Bakanlığı, 600 infaz ve koruma memuru alacak; ve bunların 35’i bayan olacak. 2004 veya 2006 KPSS’den 70 ve üzeri puan alan kişiler başvurabilecek.

kadro sayısının on katı kadar adayın sözlü sınava alınacağı başvurular 23 Temmuz – 20 Ağustos 2008 arasında yapılabilecek.