bildirgec.org

midyat hakkında tüm yazılar

Mor Gabriel

Paga | 18 January 2009 21:44

http://www.morgabrieledokunma.com/

Telkâri mi? Tayvankâri mi?

midyat | 30 April 2008 13:23

Telkâri (gümüş işleme) sanatı, dinleri, dilleri ve hoşgörüsüyle binlerce yıllık bir kültür mirası olan Güneydoğu Anadolu’nun büyülü kentlerinden biri olan Mardin’de, Midyat bölgesinde bir Süryani geleneği olarak başlamış ve şu anda yörenin önemli geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Telkâri sanatını en eski yerleştiği ve en çok geliştiği bölge olan Midyat şu anda bu sanatın sürdürüldüğü bölgedeki tek merkez konumundadır. Ülkemizde Midyat dışında, yaklaşık 75 yıldan beri de Ankara’nın Beypazarı ilçesinde de telkâri sanatı uygulanıyor ve yaşatılıyor. Midyat ile karşılaştırıldığında, Beypazarı ilçesinde telkâri sanatı çok sonraları yapılmaya başlanmasına rağmen çok mesafeler alınmıştır. Özellikle eğitim konusunda Beypazarı Meslek Lisesi Takı Tasarım bölümü atölyesinde eğitim gören öğrenciler, yöresel telkâri tekniğinin canlanması ve sürekliliğini sağlamak amacıyla bu tekniği öğrenip uyguluyorlar. Takı Tasarım bölümünden mezun olan öğrenciler daha sonra Beypazarı ilçesinde bulunan gümüş atölyelerinde Telkâri çalışması yapma olanağı buluyorlar. Beypazarı’nda bulunan Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu 1999 yılında Kuyumculuk ve Takı Tasarımı branşı ile faaliyete geçmiştir. Bu programda öğrenciler Kuyumculuk ve Takı Tasarımı konusunda teorik ve uygulamalı eğitim görmektedirler. Ayrıca iş yerlerinde staj yaparak kuyumculuk alanında tasarım ve üretim elemanı olarak yetişmektedirler. Aynı zamanda, Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümü’nde, Meslek Lisesi Takı Tasarım Bölümü mezunu öğrenciler yüksek öğrenim görüyor ve meslek lisesinde edindikleri tecrübe ve bilgileri geliştirme imkanı buluyorlar. İlçede gümüş işleme işiyle uğraşan sanatkarlar Beypazarı Ticaret Odası çatısı altında örgütlenmişler. En önemlisi ise 2002 yılında şehrine sahip çıkan belediyecilik anlayışıyla, gümüş işlemeciliğine (telkari) Beypazarı belediyesi tarafından patent başvurusu yapılmış ve 2003 yılında Beypazarı’na özgü telkari sanatı olarak tescil ettiren belediye, bundan böyle bu ürünlerin ‘Beypazarı’ adıyla satılması halinde sorumlular hakkında dava açabilecek.

Telkâri

nevdalist | 24 October 2007 14:43

telkâri küpe
telkâri küpe

Elleri hafiften titremeye başlayınca elindeki son işi bıraktı. Yıllarını verdiği bu iş ona nankörlük yapmaya başlamıştı. Böyledir bazı işler, gün gelir eliniz titrer; bıraktığınızı ilk o gün anlarsınız. Sonra zaten başka seçim şansınız kalmaz. Doktorlar, fotoğrafçılar böyledir. Eller titremeye başladığı vakit, bitiş de başlamıştır. Bir de göz önemlidir, bu işte. El emeği göz nuru deyimi kim bilir belki de bu sanat için ortaya çıkmıştır.

midyat’ın tarihi

sadiko | 28 August 2005 13:15

Midyat’ın tarihi

Yukarı Mezopotamya’nın bir parcasi olan ilce, duz bir arazi uzerinde kurulmuştur. Etrafi volkanik daglarla cevrilidir.
Midyat’in cografi haritasinda doguda Dargecit ilcesi, batisinda Omerli ilcesi, kuzeybatisinda Savur ilcesi, kuzeyinde Batman iline bagli Hasan keyf ve guneyinde Nusaybin ilcesi yer almaktadir. Midyat tarih sahnesinde magaralar kenti anlamina gelen ‘Matiate’ adiyla girmistir. Asur tabletlerine M.O. 9. Yuzyilda ‘Matiate’ olarak gecen Midyat’in ilk yerlesim alanlarinin magaralar oldugunu gosteren ‘Eleth’ in Romalilar doneminden gunumuze kadar geldigi soylenmektedir. Midyat’a 3 km uzakliktaki ve Acirli beldesi yakinindaki Eleth, Hasankeyf ile benzer ozellikler gostermektedir. Su ana kadar bolgede duzenli bir arkeolojik calisma yapilmamistir. Midyat’in ilk yerlesim yerleri olan magaralarda; su biriktirmek icin acilan kuyular ve havalandirma amaciyla birakildigi dusunulen magara tavanlarindaki daire bicimindeki pencereler dikkati cekiyor. Midyat’in yazili tarihinde kimler tarafindan kuruldugu bilinmemekle beraber tarih sahnesine M. O. 1000’li yillarda girdigi yazili ve bulgusal kanitlarla ortaya cikarilmistir.
Midyat dunyanin en eski yerlesim bolgesi olan Yukari Mezopotamya’da yer aldigi icin tarih boyunca Sumerler, Asurlar, Urartular, Makedonlar, Persler ve Romalilar gibi bir cok uygarligin egemenligine sahne olmustur.
M. S. 640 yilinda, Hz. Omer zamaninda Romalilarin egemenliginden muslumanlarin egemenligine gecmistir. Daha sonra bolgeye Emeviler ve Abbasiler egemen olmustur.
Abbasilerin bolgeye egemen olmasiyla imar hareketleri baslamistir. Midyat’in koylerinin cogu Abbasilerin en parlak donemini yasadigi Sultan Harun Resid zamaninda kurulmustur.
Artukogullari beyligi doneminde (Acirli) beldesinde bulunan Deyrizbin Beyleri, Artukogullarinin egemenligine girmis ve o tarihten gunumuze kadar baska uluslarin egemenligine gecmemistir. Midyat 1810 yilinda ilce olmus, 1890 tarihinde belediye teskilatina kavusmustur. İlcenin ilk idari binasi tastan yapilmis kemerli, sade bir evden ibarettir. İlce halki Kurtulus Savasi’nda milli mucadeleye fiilen katilip destek vermistir.
Midyat’in kimler tarafindan kuruldugu kesin olarak bilinmiyor belki ama tarih boyunca bir cok uygarliga besiklik ettigi bugun yasayan insanlarin dinlerinin, dillerinin cesitliliginden ortaya cikiyor. Gunumuzde de ezan seslerinin yani sira, can sesleri de sokaklarda yankilanmaya devam ediyor ve ibadete cagiryor: Yuzyillar boyunca beraber yasayip birbirlerinin inanclarina saygida kusur etmeyen Muslumanlari, Suryanileri ve Yezidileri…