bildirgec.org

marcel duchamp hakkında tüm yazılar

Susam Sokağını Hiç Böyle Görmediniz

xerre | 17 June 2008 19:31

Minik Kuş ve Son Akşam Yemeği Tablosu
Minik Kuş ve Son Akşam Yemeği

susam sokağını bilmeyen, bilip de sevmeyen hemen hemen yoktur sanırım. Sanatçı ve yazar Joel Schick de seviyor olacak ki, susam sokağı temalı, “ünlü eserlerin parodileri” başlıklı oldukça eğlenceli bir galeri oluşturmuş. sanatçı bu galeride, susam sokağı karakterleri ile ünlü ressamların en bilinen tablolarını yeniden resimlemiş.

Kurabiye Canavarı ve Belleğin Azmi Tablosu
Kurabiye Canavarı ve Belleğin Azmi Tablosu

edi ile büdü, minik kuş, kurabiye canavarı ve diğer karakterler ile salvador dali, da vinci, picasso, matisse, munch, duchamp, warhol gibi ünlü ressamların tablolarını bir araya getirmiş ve de hoş bir online sergi ortaya çıkarmış.

Elmo ve The Scream Tablosu
Elmo ve The Scream Tablosu

NICOLAS BOURRIAUD’NUN İLİŞKİSEL ESTETİK VE POSTPRODÜKSİYON TEORİSİ

lovesredcloud | 09 June 2008 09:44

felix gonzalez-torres, perfect lovers, 1987
felix gonzalez-torres, perfect lovers, 1987

Nicolas Bourrıaud’nunİlişkisel Estetik” ve “Postprodüksiyon” adlı kitapları 90’lı yılların üretim modelleri üzerine yapılan okumalarla kuruludur. Yazardan alıntılarla görüşlerini incelersek;

“(…) Doksanlı yılların başından beri gittikçe artan sayıdaki işler daha önce var olan çalışmalardan yola çıkılarak yaratılıyor; giderek daha fazla sanatçı başkaları tarafından yapılmış çalışmaları ya da hâlihazırdaki kültürel ürünleri yorumluyor, yeniden üretiyor, yeniden sergiliyor veya kullanıyor. Kullanıma hazır işlerin sayısındaki bu artış ve şimdiye değin görmezden gelinen ya da küçümsenen formların sanat dünyasına katılması ile karakterize edilen bu postprodüksiyon sanat, bilgi çağında küresel kültürün hızla yayılan kaosuna bir tepki gibi gözüküyor. Kendi işlerini diğer insanların işlerine yerleştiren bu sanatçılar, üretim ve tüketim, yaratı ve kopya, hazır-nesne ve orijinal iş arasındaki geleneksel ayrımın kökünün kazınmasında rol oynuyorlar. Manipüle ettikleri materyal birincil değil artık. Bundan böyle önemli olan ham materyali temel veri olarak alan bir formun ayrıntılarıyla ele alınması meselesi değil, kültürel pazarda çoktan dolaşımda olan nesnelerle, yani diğer nesneler tarafından zaten daha önce aynı kalacak nesnelerle çalışma meselesidir. Orijinallik (bir şeyin kökeninde olma) ve hatta yaratım (hiçbir şeyden bir şey yapma) nosyonları, her ikisinin de işinin kültürel nesneleri seçme ve bunları yeni kavramlar içine sokma olan ayrılmaz ikili DJ ve programcının damgasını vurduğu bu yeni kültürel manzarada yavaş yavaş bulandırılıyor.” *

duchamp, fountain
duchamp, fountain

“(…)Tüm bu sanatsal pratikler, biçimsel olarak heterojen olmakla birlikte, hepsi de daha önce üretilmiş olan formları bir yardım aracı olarak kullanırlar. Sanat işini özerk ya da orjinal bir form olarak değerlendirmektense, onu göstergeler ve anlamlardan oluşan bir ağ içine yerleştiremeye ilişkin bir hevesi gözler önüne sererler.

Dada, Da Da…

admin | 29 March 2007 20:00

Dadaizmden bahsetmeden önce kendime göre bir sanat tanımlaması yapmak istiyorum; elbette hiç bir tanımlama, tanımlanan şeyi tam anlamıyla tanımlayamayacaktır demeden de geçemeyeceğim.Sanatı; yaratıcı insan aktivitelerinin maddelere şekil vererek veya seçilmiş bir fikri, duyguyu, ilginç bir yaşam formunu bir şekilde ifade ederek yaptığı üretim olarak tanımlayabiliriz. Dadaya gelince fransızcada oyuncak at anlamına gelmekte. Ama fransız bir (kendisi bayandır, böylece kafanızda güvenilebilirliğini ölçebilirsiniz) arkadaşım dadanın bir bebeğin anlamsız söylediği sözler olarak kullanıldığı için bu akıma dada denildiğini söylemişti. Neyse bu akım 1913’te Marcel Duchamp’ ın yapmış olduğu garip heykelle başlıyor.

Bisiklet hırsızları(bu başlık resimle anlamlı değildir)
Bisiklet hırsızları(bu başlık resimle anlamlı değildir)

.

Marcel Duchamp

knemo | 21 June 2006 15:40

çeşme - m.duchamp
çeşme – m.duchamp

Modern sanatın öncülerinden Marcel Duchamp’ı daha iyi anlamak için interaktif bir site.