bildirgec.org

mahalo hakkında tüm yazılar

en kötü 10 ofis tasarımı

pisho | 13 May 2008 09:04

yahoo1
yahoo1

zevkler ve renkler tartışılmaz ama bu bildiride internet teknolojilerinde en üst sıralarda yer alan şirketlerin, çalışma ofislerinin kıyaslandığı bir liste bulacaksınız..

şimdi bu ofisleri en kötüler sıralamasına koyan başlıca sebepler; flüoresan ışıkları, gri kabinler ve korkunç birleşik parıltılar… ve diğerlerini değerlendirirken de post-modern duvar kağıtları, çocuk oyuncakları ve plastik dekorasyonlarıyla daha kötü olamayacaklarını gördük.

Hakia artık türkçe

Gigabyte | 15 March 2008 10:21

Bugün favori bloglarımdan Techcrunch‘ta semantic (anlamsal) web standartları ile ilgili bir yazı okurken aklıma birden zaman zaman bildirgeçede haber konusu olan hakia geldi ve ne zamandır girip bakmadığımı farkettim. Ne olup ne bitiyor diye bir göz atayım dedim ve ne göreyim! Hakia türkçe hizmet vermeye başlamış. Siteye girdiğinizde “Türküz, doğruyuz, çalışkanız ve google’a rakibiz” diye bir yazı karşılıyor sizi. bu bana bir türk olarak gerçekten gurur verdi. Neden diye soranlarınız olabilir. hakia‘yı takip edenler bilir ancak tekrar ifade etmekte yarar görüyorum. hakia web’in ilk semantic (anlamsal) arama motoru ve başında rıza can berkan adında nükleer fizikçi bir türk var. ekibinde yabancıların yanısıra yetenekli türk yazılımcılarda var. hakia son gördüğümden bu yana türkçe hizmet vermeye başlaması dışında h-club adında bir hizmeti de devreye sokmuş. burada ilk gözüme çarpan şey hakia’yı google, yahoo ve msn gibi arama motorları ile kıyaslayıp (sayfayı iki ayrı arama motoru sonuçlarını karşılaştırmak üzere ikiye bölüyor.) hakia için iyi, eşit veya kötü gibi değerlendirme sonuçları girebiliyor olmanız oldu. Ben bir kaç deneme yaptım. Bazen iyi bazen de kötü sonuçlar verdi. Aranan kelimeye göre değişiyor sanırım. Bunun dışında web sitenizi semantic arama sonuçları için kayıt edebileceğiniz bir dizin hizmeti ile beraber web sitenize ekleyebileceğiniz bir semantic arama barı da mevcut h-club‘da. Elbette hakia webdeki tek yenilikçi arama motoru değil. exalead.com, quintura.com, powerset.com, twine.com, tafiti.com, lexxe.com, cognitionsearch.com, trueknowledge.com, searchme.com ve son zamanlarda oldukça popüler olan mahalo bunlardan bazıları. Hepsinde de hedef aynı. Google‘a rakip olmak. Bugün avrupa birliğinin de quaero ile google’a rakip proje kervanına resmi olarak katıldığını öğrendim. Tabii google bir dev ve google‘a rakip olmak öyle her baba yiğidin harcı değil. Ancak şurası da bir gerçek ki birilerininde google‘ı zorlaması rekabet ve kalite açısından iyi bir şey. Google‘ı alt edebilmenin en iyi yoluda bence hakia‘nın yaptığı gibi semantic teknoloji odaklı bir arama motoru olmak. Artık webin bir sonraki aşamasının kişi odaklı olması öngörülmekte. arama motorlarınında kişiye özel olması gerekiyor tabii ki. Örneğin arama çubuğuna “Ankara’ya taşınıyorum” yazdığınızda size ait verileri çok iyi bilen kişiye özel semantic webiniz ankara’da mesleğiniz ile ilgili iş imkanlarını, açık pozisyonları, gelir durumunuza ve potansiyel iş yerlerine yakınlığına, uzaklığına göre oturabileceğiniz evleri, çocuğunuzun okulu için alternatifleri, ailenizde herhangi bir sağlık problemi nedeni ile tedavisi devam eden biri varsa size uygun hastane ve konusunda uzman doktor isimlerini ve hatta yemek yeme ve alışveriş alışkanlıklarınıza göre restoran ve alışveriş merkezlerinin isimlerini, adreslerini ve daha buna benzer sayısız bilgiyi anında size getirebilmeli. Bunu ilk başaran google‘ıda alt etmiş olacak. Tabii ilkönce google yapmaz ise…

Mahalo’dan $10-15!

Sonrisa | 14 June 2007 12:51

Geçtiğimiz günlerde el yapımı arama motorlarından bahseden bir bildiri yayınlanmıştı. Bu bildiride Hawaii dilinde ‘Teşekkürler’ anlamına gelen Mahalo da yer alıyordu. Mahalo sitesinin Mahalo Greenhouse bölümünde arama sonuçlarına katkıda bulunuyorsunuz. Eğer sonuçlarınız kabul edilirse $10-15 dolar arası bir miktar kazanıyorsunuz. Güvenilir olup olmadığı tartışılabilir zira Mahalo Greenhouse 13 Haziran itibariyle yayınına başladı. Mahalo Greenhouse hakkında detaylı bilgiyi FAQ (Sık sorular sorular) bölümünde bulmak mümkün. Siteyle ilgili haberler ise sitenin blogunda yayınlanıyor. Bu arada ödemeler şimdilik yalnızca ABD vatandaşlarına yapılıyor. Ama ABD vatandaşı değilseniz bile kazandığınız miktar kadar sizin adınıza Wikimedia’ya bağış yapılıyor.

El Yapımı Arama Motorları

selcukhoca | 03 June 2007 10:02

eyam
eyam

Sınırsız denilebilecek bir büyüklüğe ulaşan internet dünyasında istediğimiz içeriğe çabuk ulaşmamızı sağlayan arama motorları evrimleşiyor. Artık çoğumuz Google’daki aramaların bir çok alakasız sonuçlar ortaya çıkarmasından şikayetçiyiz. Google’da görünmenin internette var olmak ile eş değer görülmesi ve bu düşüncenin ortaya bir meslek (SEO) çıkartacak boyuta varması işleri iyice arap saçına döndürdü. İşte bu derde çare bulmak için makinaların yerini tamamen veya kısmen insanların aldığı yeni arama motorları geliştiriliyor. Bu arama motorlarında spam sonuçları engelleme, kaliteli içeriği ön plana çıkarma temel mantık olarak ortaya çıkmış durumda.

Mahalo: Tamamen insanlar tarafından yönetiliyor. İnsanlar arama sonucu sayfalarını kendileri yazıyor. Olmayan sayfalar veya linkler için istekte bulunabiliyorsunuz. Mahola Hawai dilinde “teşekkür ederim” anlamına geliyormuş.