bildirgec.org

language hakkında tüm yazılar

Yeni Bir Dil Öğrenmek İçin Kendinizi Motive Edebileceğiniz 3 İpucu

Atomic Bomb | 01 October 2010 15:07

Artık günümüzde kimse bir dilin insana neler kattığını yadsıyacak değil. İnsan öğrendiği her dil ile kendisine farklı kapılar açabiliyor. “Bunu böyle söylemek kolay, gelgelelim öğrenmek hiç de kolay olmuyor” dediğinizi duyar gibiyim. Bu nedenle yeni bir dil öğrenme yolunda kendinizi motive etmeniz gerekiyor. İşte bu yazıda kendinizi motive etmeniz için üç ipucu vereceğim.

Bundan birkaç ay önce Fransızca öğrenmek istediğimi farkederek işe koyuldum. Ve aşağıda kullandığım stratejilerle oldukça ilerleme kaydettim denilebilir.

1- Sürekli girdiğiniz popüler siteleri o dilde kullanın

Bunu açıklamama müsaade edin. Bütün siteleri Fransızca / Almanca / Rusça kullanın demiyorum. Demek istediğim şu, dünya çapında popüler ve sizin de her gün kullandığınız 5 site belirleyin. Bunlar ne olabilir? Facebook, yahoo, google mesela. Bunları öğrenmeyi hedeflediğiniz dilde kullanın. Zamanla birkaç kelime öğrenmeye başlayacaksınız. Sürekli de kullandığınız için bir süre sonra bunları kanıksayacaksınız. Bu tarz global siteler zaten çok karmaşık bir dil kullanmazlar. Çünkü bütün insanlığı bir siteye toplamaya çalıştıklarından, mümkün olabildiğince kolay bir dil kullanacaklardır. Bu ipucunu pes etmeden bir süre uygulayın. Bir süre sonra öğrenmeye çalıştığınız dildeki basit bazı haber başlıklarını vs. anlamaya başladığınızı fark edeceksiniz.

2- Her güne bir sözcük tweetleme

Bunu da şöyle açıklayalım. Bilindiği gibi twitter, facebook artık hemen her internet kullanıcısı tarafından kullanılır oldu. Bu tarz yerler her güne bir sözcük olayını yapabileceğiniz mükemmel bir olanak sunuyor sizlere. Şu sitede her güne bir kelime sunuyor. Buradan ilgilendiğiniz dille ilgili bir kelime her gün yazılışı ve okunuşuyla size sunuluyor. Bu kelimeyi tweetlerinizden birinde cümle içinde kullanın. Böylece pasif öğrenme yeteneğiniz sayesinde birkaç kelime daha kazanmış olacaksınız. Bunu kendi rutini içinde değerlendirdiğinizde, tırmandığınız tepenin yüksekliğinin farkında olmayacaksınız.

Google Sizi Sevsin 2 : Meta Tagları

senolyaya | 04 March 2010 11:54

Google ın dikkate aldığı en önemli bölümlerden biride meta taglarıdır. Şimdi sırayla bunları inceleyelim.

robots
google’ın olmazsa olmaz taglarından biridir. googlebot un sayfada ne yapmasını istediğini bu tagla tanımlarız 2 parametresi vardır.
1. parametre NOFOLLOW,FOLLOW değerlerini alır bunların anlamı iste; FOLLOW: Takip Et
NOFOLLOW: Takip Etme
Şeklindedir. Eğer sayfamızın googlebot tarafından sürekli incelenmesini istemiyorsak NOFOLLOW olarak kullanılması doğru oalcaktır. Aksi taktirde FOLLOW olmalıdır.
2.parametre INDEX,NOINDEX değerlerini alabilir. googlebot umuza sayfamızı kendi arşivine alıp alamayacağı konusunda bilgiyi veririz . Eğer arandığında bulunmasını istiyorsanız bu parametre kesinlikle INDEX olmalıdır

Dilden Dile Metin Çevir

wols | 06 November 2009 13:07

flashcevir
flashcevir

Birçok metin çeviri sitesi var ancak genellikle çok yavaş ve düzgün bir çeviri alamıyoruz. Benim çevirilerim adeta tarzanca ve saçma bir sonuç veriyor. genellikle çevirinin çevirisini yapmak durmunda kalıyorum.Bu da hoş bir durum değil.

Benim Tavsiye edeceğim çeviri sitesi rakiplerine oranla daha hızla, doğru ve güvenilir bir çeviri sunuyor.

Yapmanız gereken tekşey Burdanflashceviri.co.cc sitesine gitmek ve sitenin sade arayüzünü kullanarak metniniz hangi dilden olursa olsun türkçe dahil birçok dile çevirebiliyorsunuz.

Twitter Dilden Dile Yayılıyor!

algoz | 12 October 2009 09:41

Halihazırda sadece İngilizce ve Japonca dil desteği bulunan Twitter, çok yakında Fransızca, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca dillerini de destekleyerek 6 farklı dilde hizmet vermeye başlayacağını duyurdu.

Google’ın çeviri alanında ne kadar ileri bir düzeyde olduğunu, Facebook’un 70 farklı dili desteklediğini düşünecek olursak, bu siteler kadar karmaşık bir yapıya sahip olmamasına rağmen (neredeyse “What are you doing?” metinini çevirseler yetecek!) Twitter’ın henüz sadece 2 dil desteği bulunmakta.

ASP ile Çoklu Dil Sistemi

admin | 14 September 2009 14:00

Merhabalar,

Kodamanda veya başka kaynaklarda asp’de çoklu dil sistemleri ile ilgili bir çok değişik yöntem gördüm. Ben de kendi projelerimde kullandığım sistemi anlatmaya çalışacağım.

Bu örnekte 3 dil ile çalışan bir örnek yapacağım. Dil sayısını istediğiniz kadar artırabilirsiniz. Bize lazım olanlar;

  1. 3 adet xml uzantılı dil dosyası. (ben bunları tr.xml, en.xml ve fr.xml olarak isimlendirdim)
  2. dil seçimi sonucunda her seçimde dili değişecek olan sayfa. (default.asp olsun)
  3. o anda hangi dilin seçili olduğunu bulan, ona göre seçili dilin dil dosyasını açan ve değişkenlere o dil dosyasındaki değerleri atayan dosya (dil.asp dosyası olsun)
  4. dil seçimini otomatiğe bağlayacağımız yani dili belli linklerle değiştirebileceğimiz sayfa (dildegistir.asp)

Öncelikle dil dosyalarımızı verelim;
tr.xml sayfası;

1
2
3
4
5
6
<?xml version="1.0"?>
<dilsistemi>
<d1>arama</d1>
<d2>etiket</d2>
<d3>seçenek</d3>
</dilsistemi>

Php – Dil Sistemi

admin | 12 September 2009 16:00

Herkese merhaba;

Bugün, kendimin yaptığı ve uzun süredir birçok projede kullandığım bir php dil sınıfını sizlerle paylaşacağım.

Kısaca sistemini açıklayayım :

Sistem 2 parçadan oluşuyor :
1- Diller sınıfı
2- Dillerin bulunduğu dosyalar

Diller sınıfı ile gerekli dil dosyaları bulunuyor, Dillerin bulunduğu dosyalarda ise dillerin içeriği tutuluyor.

Dil içeriklerini cookieden okutuyorum. Mesela ingilizce dili için en.dil.php adında bir dosyanız oluyor. dil adlı cookie’nin içeriği de bununla orantılı olarak “en” oluyor.

ASP ile çoklu dil sistemi oluşturma

admin | 31 August 2009 09:51

Yeni bir site yapıyor ve site içerinse birden fazla dil seçeneği olmasını istiyorsanız. Bunu belli bir otomasyona bağlayarak, hem her dil için farklı bir dizin açmaktan hem de daha sonra ekleyecebileceğiniz farklı bir dil için en başa dönmekten kurtulabilirsiniz.

Bu sistemi ilk geliştirdiğimde direk database ile çalışıyordum sonra DB performansını arttırması için XML desteği eklemiştim ilk önce genel yapıyı inceleyelim.

Sitemizde 2 dil Türkçe ve İngilizce seçenekleri bulunsun. Bunun için databasede dil adında bir tablo oluşturarak ID,deger,turkce,ingilizce isimli 4 tane alan oluşturalım ID Otomatik sıralı veri diğerleri ise nvarchar alanı olsun maksimum 255 karakter olarak kullanıyorum ben, eğer büyük metinler içinde bu özelliği kullanacaksanız nvarchar(MAX) kullanabilirsiniz.

Html’i Tanıyalım.

admin | 22 July 2009 13:47

HTML( HyperText Markup Language ) İnternet üzerinde tasarımlarınızı oluşturmanız için gereken basit betik dilidir. Web sitelerinin temel taşıdır. Kısacası Webde herşey HTML üzerine kuruludur.

HTML’in birkaç versiyonu bulunmaktadır.

Son versiyonlar :

  • HTML 4.01 Transitional
  • HTML 4.01 Strict
  • XHTML 1.0 Transitional
  • XHTML 1.0 Strict
  • XHTML 1.1
  • XHTML 1.0 Mobile

olmak üzere 6 ya ayrılıyor.( HTML 5 henüz genel kullanıma alınmadı. )

Strict’in kuralları katıdır ve W3C kurallarına tam olarak uymak zorundadır.

ingilizce öğrenenlere bir kaynak site: Agendaweb

biSGen | 27 June 2009 14:30

agendaweb
agendaweb

bu sitede ingilizce öğrenenlere faydalı olacağına inandığım epey bir döküman var.
Sözgelimi ; alıştırmalar, egzersizler, fiiller, kelime bilgisi, şarkı ve videolar, flashcards, fonetik, vb…

üstelik ücretsiz de.
faydalı olması dileklerimle…