bildirgec.org

senolyaya

11 yıl önce üye olmuş, 8 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

google apps ile e-mail’lerinizi yönetin

senolyaya | 08 November 2010 12:29

Sizlere google’ın yeni sayılabilecek çok fazla da bilinmeyen bir hizmeti olan google e-mail app ile ilgili tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle Google e-mail app’ın ne olduğundan biraz bahsedilim. Bu hizmet amaç olarak ticari olarak geliştirilmiş kuruluşların mailleri ile ilgili problemlerini azalatmayı amaçlayan bir hizmettir. Ancak her google hizmeti gibi normal kullanıcılar ve kuruluşlara ait olmayan domainler için de Standart Sürüm adı altında hizmetini ücretsiz olarak vermektedir. Gerçek bir domaine mail özelliğini kazandırabilmemiz için hostinge ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Google e-mail app’te ise buna ihtiyaç duyulmamaktadır. Kısaca faydalarından bahsedelim.

  • Hosting şirketlerinde yaşanabilecek herhangi bir bakımda maillere ulaşamama derdine son vermesi.
  • Herhangi bir fiziksel alana ihtiyaç duymadan mail hesaplarınızı ücretsiz olarak kullanmanıza imkan tanıması.
  • Bilinen gmail hızını kendi domaininiz altındada yakalayabilme imkanı.
  • Mailleriniz için alışılmış gmail arayüzüne sahip olabilme.

Peki nasıl google email app’i kullanmaya başlayabiliriz?

İlk Ayarlar

Öncelikle etki alanınızı (domain) google’a tanıtmanız gerekiyor. Bunu yapmak için google apps‘a domainizi kaydetmeniz gerekiyor. Burada ilk kurulumda Yönetici seçeneğini seçmeyi unutmayın. Bu aşamadan sonra önünüze gelen formda dikkat etmeniz gereken hizmet sözleşmesini onaylamak ve kuruluşunuz mail hizmeti sağlıyor mu seçeneğine hayır demek (Benim tercihim) olacaktır.

C# “Bass” ses kütüphanesi – giriş

senolyaya | 15 March 2010 19:28

Bu kütüphaneyi multimedia ile ilgilenen arkadaşlar varsa bilirler ama biz bilmediğinizi varsayarak konumuza giriş yapalım.

Nedir ?
Bass kütüphanesi C# ve C++ ortamında bilgisayarın activeX denetimlerini kullanan bir kütüphanedir . Biz ise şuan sadece C# ile örneklerimizi vereceğiz. Neler yapabildiğini maddeler halinde özetleyecek olursak;

1- mp3,wma,midi v.b. birçok ses formatını desteklemekte ve oynatabilmektedir.
2- Ses dosyalarının analizini yapabilmektedir.
3- Dosya formatı değiştirme, sıkıştırma, kesme gibi işlemleri desteklemektedir.
4- Audio Streaming özelliği . (Net ortamında radyo kurmak ta diyebiliriz.)
5- Web ortamındaki ses yayımlarını oynatabilme .
6- Aktif sesi yönetebilme (equalizer)

c# webbrowser kullanım teknikleri

senolyaya | 09 March 2010 18:45

Visual Studio toolbox’ını açıpta webbrowser ikonunu görmeyeniniz yoktur. Peki nedir bu Webbrowser ?

Bu tool kullanıcının işletim sistemi üzerinde yer alan internet explorer altyapısını kullanarak uygulamalarımız içinde web sitelerini açabilmemizi sağlayan basit ve bazen can kurtarıcı bir araçtır. Şimdi size web sitelerini açan bu tool ile kendi browserınızı yapmayı öğretmekten ziyade olayın biraz daha derinlerine inip yaptığımız uygulamamız ile açılan web sitesi üzerindeki alanlara nasıl ulaşacağımızı ve onlara nasıl veri gönderip işlem yaptıracağımızı anlatmaya çalışacağım.Bunun içinde 2 uygulama örneği vereceğim .

Google Sizi Sevsin 4 : Tasarım

senolyaya | 04 March 2010 13:54

Googlebot lar siteleri gezerken Lynx browserını kullanmaktadır. Adını bir çoğunuz duymamış olabilir bira bu prowserın niteliklerinden bahsedelim.

1- Javascript kullanmaz : Yani ajaxla çağırılan sayfaları göz ardı eder.
2- CSS kullanmaz : herşeyi düztex olarak ekrana basar.
3- HTML taglarına önem verir h1,table…. önemlidir.

O halde dikkat etmemiz gereken hususlarda kendiliğinden beliriyor.

Sitemizi aktif olarak tasarlıyorsak bile table ların düzgün açılıp kapatıldığını linklerin doğru olduğunu ve bu gibi hususları dikkatlice oluşturmalıyız. Artık browserlar bazı küçük html hatalarını göz ardı edebiliyor. ama google için bu geçerli değildir. Sayfamızın kodlamasının en iyi şekilde yapılmış olması gereklidir.

Google Sizi Sevsin 3 : Title

senolyaya | 04 March 2010 12:54

Google’ın dikkate aldığı en önemli yerlerden biridir title sayfamızın adını verdiğimiz bu tag sadece isim verilmesiyle kalmaz arama motorlarının bizi bulduğunda değerlendirmesinide sağlar . Oluşturulması oldukça basit gözüksede belkide üzüerinde en fazla durulması gereken yer title dır. Peki title a ne yazmalıyız ?

Örneğin bir e-ticaret sitesi kurduk adı www.aaa.com olsun yapılan en büyük hata title şunu yazmaktir .

www.aaa.com’a hoşgeldiniz sitemizi çok seveceksiniz.

Böyle bir title ın googlebot için hiçbir anlamı yoktur çünkü google bot hangi siteye geldiğini zaten bilmektedir. O halde ne yazmalıyız.

Sayfamız eğer giriş sayfasıysa bir e-ticaret sitesi de elektronik üzerine ise internet kullanıcılarının en fazla ilgileneceği satış kategorilerini ve elektronik kelimesini ön plana çıkarmalıyız. Örneğin ;

Google Sizi Sevsin 2 : Meta Tagları

senolyaya | 04 March 2010 11:54

Google ın dikkate aldığı en önemli bölümlerden biride meta taglarıdır. Şimdi sırayla bunları inceleyelim.

robots
google’ın olmazsa olmaz taglarından biridir. googlebot un sayfada ne yapmasını istediğini bu tagla tanımlarız 2 parametresi vardır.
1. parametre NOFOLLOW,FOLLOW değerlerini alır bunların anlamı iste; FOLLOW: Takip Et
NOFOLLOW: Takip Etme
Şeklindedir. Eğer sayfamızın googlebot tarafından sürekli incelenmesini istemiyorsak NOFOLLOW olarak kullanılması doğru oalcaktır. Aksi taktirde FOLLOW olmalıdır.
2.parametre INDEX,NOINDEX değerlerini alabilir. googlebot umuza sayfamızı kendi arşivine alıp alamayacağı konusunda bilgiyi veririz . Eğer arandığında bulunmasını istiyorsanız bu parametre kesinlikle INDEX olmalıdır

Google Sizi Sevsin 1 : Pagerank

senolyaya | 04 March 2010 10:54

Pagerank google’ın siteler arasında birbirleriyle olan değerlerini kıyaslamak için kullandığı yirmiyi aşkın parametreden biridir. Peki nedir bu pagerank dediğimiz olay biraz irdeleyelim. Bunun içinde bir örnekle başlayalım ;

Ahmet birgün yola çıkar ve Aliyle karşılaşır ve Ali Ahmete yeni bir arkadaşı olduğunu söyler. Ahmet dayanamaz ve Aliye sorar ;

Senin kaç tane arkadaşın var.

Ali cevap verir;

Binden fazla Ahmet neden sordun

Ahmet Alinin neden sordun sorusuna cevap vermez. Ama Artık Ahmet Ali hakkında iyi düşünmemektedir çünkü Alinin bu kadar çok arkadaşı olması arkadaşlarını seçmediği anlamına gelmektedir ve Ahmet artık Ali ne kadar popiler olsada onunla görüşmek istememektedir. Ahmet yoluna devam eder. Yolda Veli’yi görür ve ona aynı soruyu yöneltir;

Senin kaç tane arkadaşın var.

Veli cevap verir .

Üç tane Ahmet.

Ahmet bunun üzerine Veli’nin arkadaşlarını iyi seçtiği kanaatine varır ve onunla arasının iyi olmasını ister ve yine bir soru yöneltir.

Senin arkadaşların kimler ve nasıl ulaşabilirim.

ve vakit kaybetmeden Ahmet Veli’nin arkadaşlarınıda tanımaya çalışır.

Bu verdiğimiz örnekte Ahmet googlebot , Ali Toplist sitesi , Veli ise orjinal içeriğe sahip sitedir . Bu örneklemeye göre Toplist siteleri google için resmen karalisteler oluşturmaktadır. Yani bir sitenin Toplistte yer alması demek google ın tepkisini çekecektir. Ancak Siteniz eğer içinde az dış link barındıran bir sitede ise google için incelenmeye değersinizdir.

ASP ile JSON String yaratmak

senolyaya | 14 December 2009 11:44

Hayatımıza ajax girdiği günden bu yana herşeyin ne kadar kolaylaştığını hepimizin çok iyi gördüğünü düşünüyorum. Bunun bir diğer örneğide veri erişimi için kullanıdğımız XML in AJAX taki kardeşi JSON olarak karşımıza çıkıyor.Şimdi ASP de JSON string oluşturmayı size en basit şekilde anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle kurgumuzu incelemekle başlayalım;
Sitemizde anlık mesaj panosu oluşturmak istiyoruz. O halde kullanıcıların yazdıkları yazıların sürekli olarak sitemize yenileme yapılmadan güncellenmesi gösterim için en doğru şekildir. İşte bu noktada JSON devreye girmektedir , veriler JSON olarak bir ASP dosyamızda oluturulur ve AJAX ın kullanımına sunulur.Bu işlem için JSON oluşturan dosyamız aşağıdaki şekildedir.