Kız kulesinin inşaası M.Ö. 20 yıllarına kadar uzanır. Kule İstanbul Boğazı’nın Üsküdar açıklarında yer alır. Yapının arka kısmında geniş bir alanı ve bir de sarnıcı bulunmaktadır. Bu tarihi yapı hakkında yıllardan beri dile gelen birçok söylenti vardır. Yapı ilk olarak Yunan tarihi ile karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde bu küçük ada bir mezarlık olmuştur. Daha sonra Bizans zamanında ek bina yapılarak gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı tarihinde kule birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Fener özelliğinin yanında kule Osmanlı döneminde sürgün odası, karantina, savunma amaçlı olarak da kullanılmıştır. Boğazdan geçen gemilerden geçiş için vergi alınması amacı ile kullanılıyordu. Kuleden Avrupa tarafına büyük bir zincir çekilerek gemilerin geçişi engelleniyordu. Zamanla kule zinciri taşıyamamış ve Avrupa tarafına doğru bir kısmı yıkılmıştır. Kız kulesinin görünen kadarı ile bir çok kısmı Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Kulenin üstündeki levha Sultan II. Mahmut zamanından kalmıştır. 1509’da olan depremde kule büyük zarar görmüştür ve daha sonra restore edilmişir. Günümüze doğru gelindiğinde 1920 yılında fener olarak işlev gören kuleye otomatik ışık yapma özelliği verilen fener yapılır. 1959 yılında bu kule askeriyeye devredilmiştir. Bu tarihten sonra radar istasyonu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze yaklaştıkça 1982 yılında TDİ’ye devredilmiş ve bu dönemde bir ara siyanür deposu olarak da kullanılmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi restoran işletmeciliği ile hizmet vermektedir. Kuleye ulaşım Üsküdar, Ortaköy ve Beşiktaş üzerinden sandallarla yapılabilmektedir.
kule hakkında tüm yazılar
evlerden uzak yerler–2
nazokiraze | 15 January 2010 15:38
Yedikule Zindanları daracık merdivenleri, korkutucu kuytuluktaki izbe köşeleri, tepeleri , mazgalları ile korku filmlerini aratmayacak niteliktedir. Görüntüsü kadar insanın zamanında orada ne tür işkencelerden geçtiğini , Genç Osman’ın burada öldürüldügünü (hatta bazı kaynaklara göre önce yeniçerilerin tecavüzüne uğradıgısöylenir) düşününce aklında binbir türlü düşünce oluşuyor.
evlerden uzak yerler
nazokiraze | 15 January 2010 13:41
Thames Nehri kıyısında turistlerin ilgisini çeken Londra Kulesi (Beyaz Kule) pek çok esaret,idam ve işkenceye sahne olmuş tarihi bir yapıdır.
VI. Henry’in kapatılıp öldürüldüğü (Güller Savaşı),Anne Boleyn’den Birinci Elizabeth‘e,dokuz günlük kraliçe Leydi Jane Grey‘e pek çok tarihe mal olmuş kişiler bu kuleye kapatıldı, kimileri başını kaybetti kimileri kurtularak saltanatına devam etti. Efsanelere göre onbirinci yüzyılda yapılan kulenin harcına kanlar karışmıştır, kesik baş veya hayalet hikayeleri Londra Kulesi ile özdeşleşmiştir.İngiliz deyimi olan kuleye gödermek, hapise yollamak demek oluyor. Hükümdarlar ve soyluların idamı genellikle kule içinde yapılırdı, halktan kişiler kule dışına layık görülürdü.
kule 2
nazokiraze | 07 October 2009 13:17
beyazıt kulesi 1749 yılında ahşap olarak yapıldıgında 85 metre idi.Kule önce cibali sonra yeniçeri ayaklanması yangınlarında yandı. 1828 de tekrar inşa edildi.o dönem yangınlar bu kuleden izlenirdi.
istanbul üniversitesi kampüsü içinde yer alan kule meteorolojik amaçla da kullanılmıştır. (beyazıt kulesi restore ediliyor)
giotto çan kulesi italya floransa’da floransa katedrali’nin bir parçasıdır.84 metre yüksekligindeki kule kabartmalarla dekore edilmiştir.
Kare şeklinde inşa edilen çan kulesi 14 metre genişligindedir, 1982 yılında Unesco listesine alınmıştır.Kulenin içindeki heykel koleksiyonu bir hayli zengin, Floransa’nın en ünlü sanatçılarının çeşitli eserleri burada yer alır.
kule
nazokiraze | 06 October 2009 14:55
vasco de gama anısına yaptırılan Belem Kulesi Portekiz’in başkenti Kizbon yakınlarında bulunan Belem‘de yer almaktadır.Gotik manuel tarzındadır, 1983 yılında Unesco tarafından korumaya alınmıştır.
Portekiz’in keşifler çağının sembolü oldugundan dolayı çok önemli olan kule askeri mimar Francisco de arruda tarafından yapılmıştır ve 2. ferdinand tarafından onarılmış, 1910 yılında ulusal anıt olarak ilan edilmiştir. jerónimos katedrali de Belem’in ikinci büyük anıtıdır.
aesthesis the gramophone
schizophrenia13 | 09 September 2009 08:53
aesthesis the gramophone
isveçli odyofil ürünler üreticisi aesthesis’in karbon fiber ve çelik kullanılarak elde yapılan hoparlörleri the gramophone, 85000$ etiketle alıcı bekliyor. boynuz tasarımlı hoparlör 37-20.000 Hz frekans aralığına ve 8 ohm empedansa sahip. 121 x 40 x 30 cm boyutlar ve 20kg ağırlık ise fiziksel özellikleri. hoparlörün yapımı sırasında ise isveçli bazı üreticilerden oluşan bir komisyon danışmanlık yapmış.
Atlas Jet Sanal Havayolları
onsel | 19 September 2008 09:47
Microsoft’un Flight Similator serisinin sanal havayolları olan
www.atlasjetva.org sitesininde atlas jet sanal havayollarında pilot ya da kule olabilme imkanı sağlıyor. Yeni pilot olacak adaylara konu hakkında inanılmaz destek veriliyor. Sitenin forumları, pilot ofisi, uçuş günlüğü ve yapılacak uçuşlarda bilet alma imkanı ya da uçakların hasar durumlarına bakmak gibi eğlenceli bölümleri de mevcut.
Atatürk Havaalanı Kule-Pilot konuşmaları (canlı)
muallim78 | 11 September 2008 17:53
http://www.liveatc.net/
uçaklar ve kule
ex choice | 16 July 2008 10:08
uçakların neye göre iniş veya kalkışlarını belirledikleri merak konusudur.bazen bir türlü inmek ya da kalkmak bilmez ya trafik yoğun denir.işte bununlar ilgili bir haber.videoyu izlemek için tıklayın.
Optik İllüzyonlar – II
tentena | 10 July 2008 11:09
İllüzyon, bir stimulusun yanlış yorumlandığı bir algı yanılmasıdır. Optik İllüzyonlar – I yazıma olan ilgiden sonra bulabildiğim başka illüzyonlarıda yayınlayacağımı söylemiştim. Yine etrafta sıkça görmediğimiz bazı başarılı optik illüzyon örnekleri aşağıdaki gibidir.
Eğri Kule İllüzyonu
Resimlerdeki kulelerin ikiside aynı açıyla eğik durmaktadırlar. Ancak tek bir fotoğraf karesi gibi yanyana tutulduklarında sağ tarafdaki daha eğik gibi görünmektedir.
Renk Algılaması
inanması güç ancak resimdeki pembe karelerin hepsi aynı tondalar. İnanmayanlar photoshop’la test edebilir.
Negatif
30 saniye kadar bu resmin ortasına baktıktan sonra açık tek renk bir duvara yada beyaz bir kağıda bakın, bir görüntü göreceksiniz ve siz baktıkça görüntü daha da netleşecek.
Anında Etki
ortadaki noktaya bakın ve kafanızı ileri geri oynatın; resme biraz hareket katmış olacaksınız!