bildirgec.org

kıvam hakkında tüm yazılar

yemek sohbetleri

nazokiraze | 30 July 2009 12:42

Mutfak başka bir alemdir insanın mutfaga girince bütün havası değişir, yemek yaparken en hamarat kadının beceriksizliği, en beceriksizin hamaratlığı ortaya çıkar. Mutfakta yemek yapmak başlı başına bir kültürdür.

Yemek tariflerine sadece malzemeleri için bakanlardanım, asla ölçü kullanmam, hayatımda hiç birşeyi ölçerek pişirmedim göz kararı ile yola devam ediyorum şimdilik idare de ediyorum. Amma velakin yemek tarifleri sorunsalı yıllardır hayatımızda var olan konulardan biridir.

Televizyonlardan toton usta, tonguç usta, şu usta, bu hanım diye yemek programlarından programlarına kumandalarıyla koşan hanımlar orada ne çıkarsa pişirmeye çalışmaktalar. Kimisi sağlıklı yaşam altında (Ebru Şallı programı gibi)adını duymadıgımız ot, çöp lerle bilmemkaç kalori yiyecekler yapıp, içine her ev kadınının bulamayacagı şeyler koyarken, kimisi sanki her evde hassas terazi varmışçasına gramla ölçü belirtir. Gerçi son yıllarca bu ölçü bahsi çokça anlaşılmış olacak ki artık gazetelerin eklerinde bile tarifler evdeki ölçüler ve malzemelerle diye açıklanıyor. İnternet hayatımıza girdi gireli yemek blogları imdatlara yetişti, hiç olmazsa koskoca programı izlemeden her yemeği bulabiliyoruz.(Türk kadını yemek tarifini nette arıyor)

Kendinden Dijital Termometreli Tava

zabun | 22 November 2008 19:51

İyi yemek pişirmek, her zaman aynı kıvamı tutturmak, yemeği sağlıklı kılmak aslında biyoloji, fizik ve kimya bilimlerinden bazı konuyla ilgili ayrıntıları bilmeyi gerektirir. Bunlardan biri de yemeğin pişirilme sıcaklığıdır. Örneğin yemek malzemesinin tavayla ilk buluştuğu sıcaklığı bilmek belki daha leziz krepler hazırlamanıza yardımcı olabilir. Digital Thermometer Pan, bu amaçla yapılmış bir tava. Tavanın sap kısmına yerleştririlmiş LCD ekranlı bir dijital termometre sayesinde sıcaklık fahrenhayt ve santigrad cinsinden görülebiliyor. 20 cm çaplı tava, Dupont yapışmaz kaplamalı, her türlü ocakta kullanılabiliyor. Fiyatı 50$

Zaman ayarlı “YUMURTA” :)

Dengeli | 01 August 2006 21:49

Sonunda bunu da yaptılar:) Yumurtayı rafadan yapabilmek için bir çoğumuz deneme yanılma yöntemiyle doğru süreyi bulmaya çalışmışızdır. Hatta farklı kap kombinasyonları denemiş veya su soğukken yada sıcakken yumurtayı suya bırakıp doğru yöntemi bulmaya çabalamışızdır(belkide sadece ben yapmışımdır:)) Bu yeni keşifle bu sıkıntı bitiyor. Sıcaklığa duyarlı görünmez bir mürekkeple damgalanan yumurtayı suya koyup kaynatıyoruz, yumurtanın üzerinde ki baskı görünür hale geldiğinde de piştiğini anlıyor ve alıyoruz. Anladığım kadarıyla farklı katılık değerleri için (rafadan, lop vs.) farklı baskılar basılıyor. Size kalan tek şey yumurtanızı satın alırken istediğiniz katılığı seçmek oluyor:)

Afiyet olsun:)

detaylar için link