bildirgec.org

kabadayı hakkında tüm yazılar

[yeni yavuz turgul filmi] “av mevsimi”nden yayınlanan kareler

behman | 04 July 2010 14:40

av mevsimi filminden kareler yayınlandı!

türk sinemasının durumu gözler önünde bence. fazla açmaya gerek yok bu konuyu. her zamanki gibi popüler kültüre yenik düşen insanların ürünlerini tüketmeye mahkum ediliyoruz. neyse ki yavuz turgul ve onun gibi sinemacılar ve sahici yönetmenler var ki onlar sayesinde gözlerimizin pası silinip, sinema zevklerimiz okşanıyor zaman zaman. daha önce şu yazıda okuyunca inanılmaz sevinmiş ve takvimi işaretleyerek geri sayıma başlamıştım; yavuz turgul yeni filmi “av mevsimi”yle dönüyor! hem de öyle böyle değil! filmin başrollerinde şener şen, çetin tekindor, cem yılmaz, okan yalabık, melisa sözen gibi adamakıllı oyuncular ve her tür oyunculuğun üstesinden başarıyla gelen kişilerle dönüyor yavuz turgul! fahriye abla, eşkiya, gönül yarası, kabadayı derken şimdi de “av mevsimi”. gözümüz aydın!

Her role giren adam ”Şener Şen”

gorcun | 28 June 2009 16:54

Şener Şen
Şener Şen

Türk sinemasının gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olan Şener Şen, 26 Aralık 1941 yılında Adana’da doğmuştur. Kendisi de oyuncu olan Ali Şen’in oğlu olarak dünyaya gelen Şener Şen aslında tiyatro kökenlidir. Ama çoğu oyuncu gibi o da tiyatro kazancı yetmediğinden sinema sektörüne girmiştir. İlk olarak sadece kameraya göründüğü ve çok kısa repliklerinin olduğu figüran rollerle bir çok filmde (Altın Prens Devler Ülkesinde, Katerina 72, Ayrı Dünyalar, Aptal Şampiyon) boy göstermiştir. Bak Yeşil Yeşil’de Ahmet Özhan’ın menejeri ve Bizim Aile’deŞener karakterini oynadıktan sonra kendisini kitlelere tanıtacak olan Body Ekrem rolüyle Hababam Sınıfı’nda oynamıştır. Kırmızı eşofmanları, çapkın bakışları ve hemen gaza gelen karakteriyle Body Ekrem daha o zamandan Türk sinemasının unutulmaz karakterleri arasında yerini alacaktır. Bundan sonra yapımcı ve yönetmen Ertem Eğilmez’in ve dönemin bir çok yönetmeninin aradığı oyuncular listesine giren Şener Şen, çok hızlı ve fazla sayıda filmin yapıldığı 80 öncesi dönemde birçok yapımda yer alır.

Çok zor, çok despot: Yavuz Turgul

kahramancayirli | 27 April 2009 17:35

züğürt ağa
züğürt ağa

Çok zor, çok despot: Yavuz Turgul

Kahraman Çayırlı

Ne kadar da sert! Bozar etrafındakileri. Hatta ağlatır. Kimselere röportaj vermez. “Vay be, konuştuk onunla, konuştuk işte” diye çığrınırlar onunla röportaj yapabilenler. Zor adamdır vesselam.

Sultan filmini izlemeye başlayıp da bırakabileniniz var mı? Türkan Şoray’ı, Bulut Aras ve Şener Şenle buluşturan mükemmel öyküyü, o sert adam yazdı işte… Derken Çiçek Abbas’ı da yazar, ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu “Fahriye Abla” gelir sonra, “Züğürt Ağa” (senaryosunu yazdı-Nesli Çölgeçen yönetti), “Muhsin Bey“, “Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni“, “Gölge Oyunu“, “Eşkıya” , “Gönül Yarası” ve nihayet “Kabadayı”…

cezaevi magazin raporu

nazokiraze | 07 November 2008 14:58

Bir kitap okudum ismi BABALAR KOĞUŞU VE CEZAEVİ MAGAZİN RAPORU. Yazarı İsmail Oğuz.

Kitap ilginç anılarla dolu, cezaevinde kantinden aldıkları üzümlerle şarap yapan tutuklular, metrelerce kazınmış tüneller, Kemikkıran Hamido, Ustura Kemal, Apartman Mustafa vesaire…

İsmail Oğuz bir edebiyatçı değil bir emekli baş gardiyan anılarını kaleme almış ve Babalar Koğuşu ilk kitabı degil. Diğer kitapları Kabadayıların Gizemli Dünyası ve Babametre Babaların Babalığını Ölçün, Babalar Vadisi

Modern Kabadayı

neoturk | 28 May 2008 17:51

spor giyinmeyi seven kabadayılara
spor giyinmeyi seven kabadayılara

Kabadayılık raconunun en belirgin özelliği giyinişidir. Elde sallanan tesbih , pos
bıyık hafif uçları burulmuş , omza atılan bir ceket ve yana yatmış bir gemi edasıyla yürüyüş. Bişey sizcede eksik kalmadı mı ? evet arka kısmı içeri büküllüp üstüne basılmış uzun burunlu iskarpinler. Çevremizde bu tarz insanları gördüğümüz ve arasıra onlar gibi ayakkabılarımızın topuklarına basarak yürüsekte hiçbir Türk tasarımcının aklına bu model bir spor ayakkabı tasarlamak gelmemiştir. Sofie Collin Türkiyeye gelip mi bu modeli nike için tasarlamak aklına gelmiştir bilinmez ama yazın hem spor ayakkabı keyfi yaşamak hemde racon kesmek
isteyen modern kabadayıların hoşuna gidebilir.

ELEŞTİRİ-YERGİ-SÖVGÜ

teacher07 | 22 April 2008 12:15

Toplum olarak eleştiriye hiç gelemiyoruz.Hele öz eleştiri hiç yok… Yanlışı görmeden; yanlışı yaşamadan ; doğruyu bulmak, doğruyu yaşamak mümkün mü acaba? Ya da en azından ortak paydalar bulamaz mıyız eleştiri konusunda?Karşıt düşünceleri savunanlar birbirlerine katlanmak durumunda değil midir? Tartışmayı bir kavga haline dönüştürmek, katlanamamaktır. Güç ve kötü durumlara katlanamamak kavgayı getirir.Eleştiri; övgü ve yergi içerir. Hoşa giden durum, söz veye yazı övülür, doğruluğu gösterirlir.
Yergi, beğenilmeyen düşünce , söz ve yazı ya da bir durum nedenleriyle ortaya koyabilme olmalıdır.Eleştiri, tartışma, övgü ve yergi; seviyeli ve uygun şekil ve ortamlarda olursa bir yere götürür. Yoksa sonuç kavga, kötülük ve sövgüye varır.Hafif üyesi olarak, büyük üzüntü içindeyim. Yazı yorumlarında yakışıksız sözler Hafif’e yakışmıyor. Bir öz eleştiri olarak kabul edin yazımı. Hele hele sövgüler ve kabadayılanmalar … Hiç yakışmıyor. Sevgi ve saygı ne zaman gerekecek…Merak ediyorum… Niyet ne acaba?

Nihayet, “Kabadayı”nın DVD’si çıktı

kahramancayirli | 10 April 2008 00:08

kenan imirzalıoğlu, devran'da çok başarılı
kenan imirzalıoğlu, devran’da çok başarılı

yavuz turgul sinemasını her zaman beğenmişimdir. örneğin muhsin bey, türk sinemasının en iyi on filminden biridir. sonra eşkiya çok keyifliydi ve gönül yarası.

2007nin en iyi filmlerinden..
2007nin en iyi filmlerinden..

aynı konunun tekrar edildiği yönünde epey eleştiri aldı gönül yarası ama sırf timuçin esen’i türk sinemasına kazandırması bile bu filmi üst noktalara taşıdı bence. nihayet kabadayı geldi. film çekilmeden uzun süre önce haberdardım, yavuz turgulun hem senaryoyu yazacağını hem de filmi çekeceğini biliyordum ki, yönetmenlik koltuğuna ömer vargı oturdu.

tartışmasız 2007 yılının en iyi filmlerinden biri olan kabadayı’nın dvd’si çıktı şimdi de. kabadayı, özellikle kenan imirzalıoğlu’nun çok farklı ve başarılı performansıyla göz doldurdu.

nihayet dvdsi çıktı
nihayet dvdsi çıktı

imirzalıoğlu, hem yavana kaçabilecek, hem de psikolojik açıdan derinlikli devran karakterini resmen ete kemiğe büründürmüş..tutarlı sinematografik unsurları, akıcı senaryosu ve iyi oyuncu yönetimiyle izlenmeyi mutlaka hak ediyor. hala izlemeyen kaldıysa dvd’sini kaçırmasın..

sekiz mart, duygu asena ve siyad ödülleri

kahramancayirli | 06 March 2008 16:38

bir sekiz mart daha yaklaştı. aynı cümleler. aynı kurgular. söylenen hiçbir yeni söz yok. bu yüzden kimbilir kaçıncı kez duygu asenadan söz etmek istiyorum bu sekiz martta. belki bir vesile olur. biri paramparçayı okur. ya da efsaneleşen kadının adı yok’u. ya da hale soygazinin başrolünü oynadığı türk filmini, asenanın kitabından atıf yılmazın çektiği. duygu asena adına edebiyat ödülü verilecekti sonra vazgeçildi. üzüldüm. yapılan hatanın farkına varırlar er geç.
siyad ödülleri elbette yumurtaya gidecekti, kimse kusura bakmasın. beyaz meleke mi gidecekti yani..iyi bir film olan kabadayı bile sönük kalır yumurta yanında. mutluluk’a da gitmeyecekti herhalde ödüller..
ama yine de türk sineması üzerine tartışılması, güzel.

Tatar Ramazan

mansonilized | 20 February 2008 11:38

Tatar Ramazan Türk sinema tarihinin benim gözümde en iyi filmlerinden biridir. Film temelde günümüzdeki takım elbise, silah, süslü cep telefonları ve arabalar, bol miktarda genç kirli sakallı adam, birkaç derin devlet hikayesi ile sunulan delikanlılığı anlatır. Ancak bu filmde konuyu cilalayacak unsurlar, bir adet Kadir İnanır, birkaç ağa ve figürandan oluşmaktadır.

Tatar Ağa’nın akrabalarından biri öldürür ve 4 yıl hapis yatar. Hapisten çıkınca ona rahat vermezler; bir cinayet ve ardından gelen sürgün. İşte bu noktada Tatar Ramazan Sürgünde çekilir. Bu filmde bir garip kızcık rolünde Esin Moralıoğlu yer alır. Şimdi filmin konusunu detay vererek anlatmaya çalışırsak kritik noktaları deşifre edeceğiz ki filmi izlemeyenler olduğunu düşünerek bu kısmı geçiyoruz.

2007nin en iyi türk filmi

kahramancayirli | 21 January 2008 11:32

2007nin en iyi türk filmi hangisi sizce? benim favorilerim şunlar:

kabadayı
beyaz melek
yumurta

en iyisi yumurta’ydı bence bu senenin, peki ya sizce?