bildirgec.org

insaat hakkında tüm yazılar

Çevre Dostu Yeşil Yapı Malzemeleri – 1

cevreci | 01 April 2010 11:16

Çevre Dostu “yeşil” ürünler ilk olarak enerji tasarruflu ürünler ile karşımıza çıktı. Bu ürünler hem çevreyi hem de cebimizi gözetiyorlardı. Ardından geri dönüşümden elde edilen ürünler, daha az atık üreten ürünler vs vs derken artık farklı misyonları olan bir çok yeşil ürün yavaş yavaş hayatımıza giriyor.
Lokomotif sektörlerden yapı sektörünün de çevreyi gözetmeye başlamasıyla bu eğilim hız kazanacağa benziyor.
Ülkemizde çevre dostu yeşil yapılar veya çevre dostu yeşil yapı malzemeleri henüz emekleme aşamasında. Çevre dostu yapı ürünleri yavaş yavaş raflarda kendilerine yer bulamaya başladı.
Yeni açılan bir yapı markette; yeni bir ürün; ecoSEAL sistem silikonlar.
Geleneksel silikonlardan farklı olarak plastik kartuşlarda değil de alüminyum sosislerde piyasaya sunulmuş. Bu şu demek; kartuş silikonlar her kullanımdan sonra bir kartuş çöp çıkarıyor; bu sosisler kullanıldığında ise atık miktarı çok daha azalıyor. Üreticinin verilerine göre bu %60 daha hafif ve 8 kat daha az atık demek. Bu resim de bunu gösteriyor.

Daha az çöp
Daha az çöp

Atık alanlarının her geçen gün dolduğu, yeni atık alanları oluşturulmak zorunda olduğumuzu düşünecek olursak atık miktarımızı her yerde azaltmalıyız.

Bauhaus Etkisi (1919-1933)

vivian darkbloom | 25 December 2009 10:07

BAU + HAUS

Bauhaus 1919 yılında Walter Gropius taradından Weimar’da kurulumuş; zanaatla tasarımı, teknolojiyle sanatı birleştirmeyi amaç edinmiş ve var olduğu dönem sonrasında bile tüm dünyadaki sanat ve mimarlık akımlarını etkilemeyi başarmış bir mimarlık ve güzel sanatlar okuluydu. Aslında ilk açıldığında bir mimarlık bölümü olmamasına rağmen, adından niyetini belli ediyordu. Almancada inşaat anlamına gelen Bau ve ev anlamındaki Haus sözcüklerinin bileşiminden oluşan Bauhaus tamlaması, inşaat evinden -ya da inşaathaneden- ziyade “inşaat okulu” olarak dilimize çevrilebilir. Gropius’a göre bina, tüm sanatların birleştiği en yüksek noktaydı.

Walter Gropius (1883-1969)
Walter Gropius (1883-1969)

Kurucusu olan Walter Gropius’tan başka, Mies Van der Rohe, Wasilly Kandinsky, Paul Klee gibi şu an dünya çapında sayılan isimleri de bünyesinde bulunduran bu okulun tarihine bakmadan önce, neden Weimar gibi ufak bir şehirde kurulduğunu anlamak adına Almanya tarihine bakmak iyi olabilir.

I.Dünya Savaşı’nda yenilen Almanya, 1919 yılında Waimar’da toplanan yeni meclis tarafından anayasası oluşturularak yeniden kuruldu. O dönemde hala Alman İmparatorluğu olarak anılır ancak şu an tarihçiler bu dönemden Weimar Dönemi, o zamanki devletten de Weimar Cumhuriyeti olarak söz eder. 1933 yılında Nazilerin iktidara gelmesine kadar bu dönem sürdü. O tarihlerde bölgede, Dükün kurduğu bir güzel sanatlar okulu vardı; başında da Art Nouveau tarzında eserler veren mimar Henry van de Velde. Kendisinden Belçikalı olması sebebiyle istife etmesi istenince o da yerine birkaç isimle birlikte Walter Gropius’u önerdi. Savaş sebebiyle gerçekleşen gecikmenin ardından okul 1919’da kuruldu. Tabii tüm bunlar Weimar’ın kültürel tarihi hakkında pek bir şey söylemez. Zira Weimar, Goethe’den Bach’a, Lizst’ten Schiller’e birçok önemli isme ev sahipliğini yapmış bir kenttir de aynı zamanda. Bauhaus da bu mirasın üstüne daha fazlasını ekler ve Weimar 1999 Avrupa kültür başkenti olarak onurlandırılır.

Ay görevleri için Toyota’dan insansı robotlar…

rbulat | 23 November 2009 17:21

Toyota Partner Robots
Toyota Partner Robots

Toyota, ayda keşif görevleri gerçekleştirmek için uygun olan dört tekerlekli robot Rover ve diğer yeni robot tasarımlarını “Ay Araştırmaları Gelişmiş Robotlar Kullanılarak 2020’de Gerçekleşiyor” başlıklı bir sunum ile tanıttı. Partner Robots serisi, aydaki zor inşaat görevlerini başarabilecek ve sıcaklık değişikliklerine yeterince dayanabilecek şekilde, arkalarına güneş enerjisi ile şarj sistemi ve zıplama mekanizması eklenerek güncellenmiş.

Takla Atan Fabrika

pilli pati | 01 August 2009 12:21

http://haber.mynet.com/videosayfali/guncel/Korkutan-yikim/31Temmuz2009/X1249055357531/mms%253A%252F%252Fhaberav%252Emynet%252Ecom%252Fhv%252Fbina%252Dyikim65%252Ewmv/2

arzu batağı

mansonilized | 04 June 2009 15:50

http://decentcommunity.org/2009/05/05/women-dies-after-using-jackhammer-as-dildo/

Frank Lloyd Wright…

admin | 05 March 2009 15:05

www.seymour.k12.wi.us/rle/art/images/artists/...
www.seymour.k12.wi.us/rle/art/images/artists/…

Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli mimarları arasında olan Frank Lloyd Wright’ı okumanız için mimar olmanız şart değil; Wright’ın fikirleri ve felsefesinin yoğunluğu, kendini geliştirebilen görüş açılarına, farklı bir ufuk çizgisi belirleyecektir.

1867’nin Haziran ayında dünyaya gelen Wright; mühendislik eğitimi sırasında ünlü tasarımcılarla çalışarak, profesyonel deneyim kazanmaya başladı. 19. yüzyılın önemli mimarlarından olan Louis Sullivan’la çalışırken henüz 25 yaşındaydı. Sullivan, Wright’ın başka yerlere iş yaptığını öğrendiğinde, onu işten kovdu. Kovulsa da Wright, ustası Sullivan’a her zaman destek çıktı. İçkiye düşkün usta Sullivan’ın işsiz kaldığı dönemlerde, Wright’ın büyük desteği olduğu ve hatta Sullivan’ın ömrünün son günlerinde de ona düzenli para yolladığı bilinmektedir. Sullivan’ın, hastanede kendi yazdığı kitabın kopyasını Wright’a verirken; “Frank, Amerika’da yeni mimariyi yaratan sensin, ama ben olmasaydım, sen bunu yapamazdın,” dediği, “The Fellowship, Frank Lloyd Wright ve Taliesin Üzerine Söylenmemiş Bir Hikâye” adlı kitabında mevcuttur. Buna rağmen usta Sullivan’ın kitabında, Wright’ın ismini hiç kullanmamış olması, Wright’ı derinden yaralamıştır.

Gerçekleştirdiği 300’ü aşkın yapı eserleriyle, dünya görünümüne farklı imzalar atan Wright, temel ilkesi olan “Organik Mimarlık” ile yeni bir konsept başlattı. Fikirleri ve felsefesi ile birçok akıma (Empresyonizm’den Rasyonalizm’e kadar) ilham kaynağı oldu.

1914 yılında Wright; eşini ve ev halkından birkaç kişiyi, eşi için özel tasarladığı evde, hizmetlisinin çıkardığı yangında kaybetti. Bu trajedinin, Wright’ın mimarisine etkisi çok büyüktür. Bununla birlikte, bütünlüğe önem veren tasarımlara yöneldi. 1920’lerde de pek çok projeye imza attı.

HAS Mimarlık’a Uluslararası Ödül

konami | 07 November 2008 18:21

Çağdaş mimarlık anlayışını en iyi yorumlandıran projeleri ödüllendiren Dünya Mimarlık Topluluğu (World Architecture Community) Ödülleri’nin 2008 yılı sonuçları açıklandı.

Has Mimarlık tarafından tasarlanan EKO yapı projesi, ilk 20 arasında yer alarak Türkiye’den en büyük ödülü kazanan proje oldu. Eko yapı, sıfır enerji prensibiyle çalışıyor yani ısıtma ve soğutma için gereken enerjiyi binanın kendisi yenilenebilir kaynaklarla üretiyor. Ekoyapı tasarlanırken sürdürülebilir arazi planlaması, su kullanımında verimlilik, fosil yakıtlara bağımlılıktan kurtulmak ve sera gazı üretimini en azda tutmak. Enerjiyi yerinde üretmek ve az tüketmek, çevre dostu yapı malzemeleri ve doğal kaynak kullanımı ve İç ortam kalitesi gibi ilkeler göz önüne alınmış. Ekoyapı, İtü Maslak yerleşkesinde bulunacak ve ekolojik araştırmalar için bir bilgi bankası ve topluma yönelik tanıtım etkinliklerini içerecektir.