bildirgec.org

infaz hakkında tüm yazılar

idamlık kadınlar ikinci yazı

nazokiraze | 21 July 2009 17:00

İdam cezası ile öldürülen kadınlar tarihine baktıgımızda Tudor Hanedanı’nın bu konuda çok zengin oldugunu görebiliriz. Özellikle 8. Henry zamanı ve sonrası birbirine yakın kadınlar birbirinden bağımsız suçlarla idam edilmiştir.

Catherine Howarden çok evlenen krallarından biri olan 8. Henry’nin eşidir ve eşinin diğer eşlerinden biri olan Anne Boleyn gibi genç yaşında idam edilmiştir.

şiddet

taha3045 | 03 June 2009 15:59

Şiddet …

Herkes tarafından istenmeyen,kınanan, sevilmeyen ama varlıklarını onsuz sürdüremedikleri temel içgüdü, her canlıya has bir kavram.

Ancak insanı hayvandan ayıran faktörlerin başında da yer alır şiddet, son günlerdeki olaylara bakacak olursak insanı hayvandan bir adım daha önce görebiliyoruz, hiç olmazsa hayvan karnını doyurmak yada savunmak için şiddete başvururken insanımız küçücük bebeklere bile acımamakta ısrarlı.

İnsan sorunla karşılaştıgı zaman ,şiddeti ne zaman kullanabilecegini saptamalıdır,bunun da sınırı olmalıdır, kendini savunmak için ses yükseltmekle son günlerde yaşananları bir tutamayız, bunlar şiddet değil sadizmdir, çünkü şiddet lafı hafif kalıyor burada borç para vermedi diye ailesini katleden, komşusuna kızıp yavrusunu öldüren sonrada sandıga kapatan insanlardan oğlunu öldürüp tarlaya atan annelerden bahsediyoruz, Mardin olaylarından bahsediyoruz, bu yaşananlar insanın doğasında var olan içgüdüsel şiddet değil, bunlar teşhis edilmemiş hastalıklar sonucu olan şeyler.

idamın ibret etkisi

nazokiraze | 20 April 2009 17:01

İdam cezası nedir?

Devletin işlediği cinayet mi? Hemde her detayı önceden planlanmış,kurbana kaçış, savunma hakkı tanımayan, ona önceden seni öldürecegiz diye haber veren bir katilin işledigi bir cinayetten bahsediyoruz.

Yapılması en doğru olan caydırıcı ,suç işlemeyi önleyen etkili bir ceza mı? İdam cezası yüzünden suçlar azalır mı, yada idam edilen biri başkasına ibret oldugu için faydalı bir şey mi? Asmayalım da besleyelim sözü aslında çok doğru bir cümle mi? Can alanın canı mı çıkmalıdır?Peki sırf siyasi düşüncelerinden dolayı idam edilenler kimin kefaretini ödediler?

ilahi güç giyotin

nazokiraze | 20 March 2009 16:21

Fransız Joseph Ignace Guillotin,20 mart 1792 de idam mahkumlarının kafasını direk yukardan inen bıçakla aniden uçuran aletin kullanılmasını onaylatır.Doktorun adından dolayı giyotin denilen bu ölüm makinesinin felsefesinin Bu kafanı İlahî güç yukarıdan kesmiştir şeklinde oldugu söylenir.

Giyotin ilk kez 25 Nisan 1972’de kullanılmıştır,Maria Antoinette’de giyotinle idam edilenlerden biridir.Devrim sonrası monarşinin çökmesiyle oluşan karışıklıktan dolayı fahişelerden, soylulara,hırsızlardan politikacılara pek çok klişi giyotinin bıçagının azizligine ugradı. Madam giyotin yada Ulusal Jilet denen giyotin, söylentilerinin aksine mucidinin de idamını gerçekleştirmemiştir. Mucidi olan Joseph-Ignace Guillotin idamla değil doğal nedenlerle ölmüştür.Adamcagız nasıl bir alet tasarladıgını görünce rahatsız oldu ki sonradan soyadını değiştirerek hayatına devam etmiştir.

Elektrikli Ölüm

noname1 | 13 August 2008 16:46

Dünyanın elektrikle tanıştığı yıllar. Bu tanışıklığı sağlayan büyük kaşif Edison elektriği bulmasaydı ne olurdu halimiz? Elektrik mumdan veya gaz lambasından kurtuluştu ilk zamanlarda. Daha sonra tahmin edilemez olanaklar sundu insanlığa. Peki elektrikle ölüm nerden akıllara gelmişti? Dünyada çığır açan bu buluş insanlığın yararına değil miydi hep? Bu fikir elektriğe kapılıp ölen bir hayvanı gören ve ne kadar kolay bir ölüm olduğunu düşünen Amerikalı diş hekimine ait. O yıllarda tesadüf bu ya New York eyalet hükümeti ölüm cezalarının infazında daha az eziyet verecek bir şekli araştırmaya başlamış. Şahit olduğu olayı senatodaki arkadaşlarına anlatan diş hekimi yeni infaz yöntemi olarak elektriğin kullanılması fikrine öncülük etmiş ve bir komite kurulmuş. Komite yeni infaz yöntemini geliştirmesi için Edison’la anlaşmıştı. Edison ve ekibi idam mahkumlarının alternatif akım verilerek öldürülecekleri bir proje geliştirdiler. Ne var ki Edison tüm şöhretini doğru akım(DC) üzerine yapmıştı. Peki bu projede neden alternatif akım kullanmak istemişti? Bu o yıllarda Amerika’da yaşanan elektrik savaşlarının bir uzantısıydı. Edison Amerika’da tüm elektrik sektörünü elinde tutuyordu. Westinghouse alternatif akımı(AC) bulana dek Edison’un tek rakibi gaz yağıyla çalışan lambalardı. Alternatif akım doğru akımla kıyaslandığında daha ekonomik ve pratikti. Alternatif akımın kullanım alanı artarsa Edison o zamanki şöhretini ve sektördeki tekliğini kaybedebirdi. Bu yeni infaz şeklinde alternatif akım kullanılarak, insanların alternatif akımla kolaylıkla ölebilecekleri ispatlanacak ve doğru akımın şöhreti korunmuş olacaktı. Bu amaçla bir sürü hayvan alternatif akım verilerek öldürüldü. Hepsi de kolay ölmüş görünüyordu. Hayvanlar kolay öldüyse insanlara da uygulanabilirdi bu yöntem. Ne de olsa onlarca buluş yapmış bir bilim insanı vardı işin içinde. Bu yeni infaz şekli hükümet tarafından kabul edildi. Edison elektrikli sandalyeyi dizayn etti tek eksik alternatif akım üretecek bir motordu. Westinghouse, böyle bir çalışmada yer almak istemediği için kendi ürettiği motoru vermeyi reddetse de Edison ve ekibi bir şekilde ikinci elden bir AC motor bulmayı başardılar. Westinghouse ne kadar uğraşsa da bu işe adının karışmasını önleyemedi. Mahkumlar arasında elektrikli sandalye ‘Westinghouse’ olarak nam yaptı.

Adalet Bakanlığı 600 gardiyan alacak

rpc | 11 July 2008 13:32

Adalet Bakanlığı, 600 infaz ve koruma memuru alacak; ve bunların 35’i bayan olacak. 2004 veya 2006 KPSS’den 70 ve üzeri puan alan kişiler başvurabilecek.

kadro sayısının on katı kadar adayın sözlü sınava alınacağı başvurular 23 Temmuz – 20 Ağustos 2008 arasında yapılabilecek.