bildirgec.org

hindu hakkında tüm yazılar

OTANTİK ÇALGILAR REHBERİ – I

firatocal | 06 July 2010 15:57

2010 Dünya Kupası sayesinde hayatımıza giren vuvuzelalar ile kültürlerin kendilerine has çalgılarını da mercek altına almak istedim..Tabiki önceliğimi ortak çilemiz olduğunu düşündüğüm , üflemeli bir çalgı olan ‘ Vuvuzela ‘ ya vermek istiyorum..‘ Vuvuzela ‘ bir tür zurna.. Ama o bildiğiniz delikleri olan , notaları itinayla çalan ve bizi coşturdukça coşturan kendi has zurnamıza hiç mi hiç benzemiyor.. Düz , çok da albenisi olmayan , nefes şiddetine dayalı bir çalgı…..

Kudu
Kudu

Yapıldığı malzemeye göre değişse de boyu ortama olarak 61 cm. ve ağırlığı da 100 -120 gr kadar.. “Kudu” denen bir çeşit antilobun boynuzlarından yapılan vuvuzelayı, yüzyıllardır köylüler birbiriyle haberleşmek için kullanıyor. Günümüzdeki modelleri ise plastikten üretilirken futbol gibi spor müsabakalarında tezahürat için kullanılıyor..
Vuvuzela hakem düdüğünden fazla ( 122 desibel ) , jet uçağının kalkış sesine ( 135 desibel ) yakın şiddette ses çıkarıyor. ( 127 desibel )

vuvuzela
vuvuzela

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma Vuvuzela’nın insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya koyuyor.. Uzmanlar 85 desibelin üzerindeki bir sesin kulak sağlığına olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çekerken , 100 desibel seviyesindeki bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli olduğunu belirtiyorlar.. Benim gibi yüksek sesli maç , müzik , v.b. yayınlar izlemeyi seven izleyicilerin ister televizyonda maçların karşısına geçerken olsun isterse stadyumda maç seyretmeyi istediklerinde bir kere daha düşünmeleri gerekiyor..
Afrika müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil tabiî ki , bunu başka bir yazımda ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştım… Meraklıları orada diğer Afrika çalgı örneklerinden olan ‘ didgeridoo ‘ ve ‘ djembe ‘ hakkında ve Güney Afrika ‘ nın müzik tarihi ile ilgili kısa bilgiler bulabilirler… Biz diğer büyük kültürlerin özel çalgılarına bakmaya devam edelim…
Hint kültürü de otantik müzik aletleri kategorisinde en benzersiz örneklerle dolu. Çeşit çeşit vurmalı çalgılar , hint müziğinin ruhunu yansıtmada önemli yer tutuyor…

Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış
Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış

tabla
tabla

‘ Tabla ‘ , Hindistan’ da yaygın olarak kullanılan ve iki küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.. Tiz olan ve sağ elle çalınana ‘ dahina ‘ , bas olan ve sol elle çalınana da ‘ baya ‘ adı veriliyor.. İşin en ilginç yanlarından birisi de her iki davulcuğunda ayrı ayrı akort edilmesi.. ‘Dahina’ do sesi ile akort edilirken , bu işlemden sonra ‘baya’ isteğe göre kalın yada ince seslerle akort edilebiliyor ..

altın tapınak

nazokiraze | 04 February 2009 08:47

Sri-Lanka‘da bir yer var adı Dambulla ( burası binbirgece masallarında Serendip olarak geçer) Binlerce yıllık mağaralarıyla insanları cezbedenDambulla ,Budistler için çok önemli bir yerdir.Milattan önce tahttan zorla indirilen kral Valagamba bu magaraları görkemli tapınak haline getirmiş ve 14 sene buralarda sürgün hayatı gibi hayat yaşamıştır.
Altın Tapınagı denen bu özel mağaralar Unesco tarafından koruma altına alınmıştır.

Zaman Geriye İşler Mi?

Culture Orange | 21 July 2008 13:28

Belki klişe bulabilirsiniz ama gerçekten izlenmeye değer bir video bu.Zamanın sizin istekleriniz doğrultusunda geriye doğru aktığını düşünün.
İstekleriniz ama gerçekten içten istekleriniz için bunun gerçekleşmesi mümkün mü?

zamanın geriye akması
zamanın geriye akması

İzleyeceğiniz videoda “film icabı” da olsa gerçekten istenildiği zaman “bir sevgilinin geri dönmesi,bir sınavda başarı,bir mülk :)” bunların hepsinin gerçekleşmesi için zamanın geriye akmasının düşünce olarak mümkünlüğüne dem vuruluyor.

HİNDİSTAN’A YOLCULUK

macro | 12 April 2007 17:59

HİNDU
HİNDU

HİNDİSTANI KEŞİF
Büyüklüğü sebebiyle birçok iklimi birarada yaşayan ender ülkelerden biridir Hindistan.Bu ülke için bir yılda üç sezondan bahsetmek mümkün sıcak,yağmurlu ve kuru sezon.Aslında günün birinde gitmek istediğim ülkeleri sıraya koysam ilk 5’te kesinlikle Hindistan’da olurdu.Hindistan’a gitmenin en güvenli ve hızlı yolu uçak yolculuğu olmakla beraber , 90$ karşılığında 8 günlük otobüs yolculuğu yaparakta gidebiliyorsunuz.Türkiye’den Laleli’den bindiğiniz otobüs sizi Hindistan’da Amritsar’da bırakıyor.Ayrıntılı bilgiyi burdan bulabilirsiniz
Ayrıca Hindistan ile ilgili Coğrafi verilere,nufus bilgilerine,yönetim şekline , ekonomik göstergelere,iletişim bilgilerine,ulaşım ve taşımacılık bilgilerine de buradan ulaşabilirsiniz