bildirgec.org

halk dansları hakkında tüm yazılar

Anadolu Ateşi ile Yanmak…

07ebru | 16 July 2008 11:48

Hemen hemen her ilimizin kendine ait kültürü,sosyal yapısı ve halayı vardır,izlerken bile yorulduğumuz Karadeniz yöresinden tutun da en ağır olanı bile izleyenlere ziyafettir.Mesela Tokat Yöresinde “Ağırlama” bölümü oyunun en yavaş bölümüdür. Peşinden “yanlama” bölümü başlar. Son olarak hızlı bölüme geçişe de “Yelleme” derler.Horon olayı ise müthiş bir performans ister,izlemesi zevkli ama araya katılıp bende iki horon tepeyim desek tepildiğimizde kalırız.Elazığ Halk Oyunları “Halay Bölgesi” içinde hareketlilik açısından diğer il ve bölgelere göre ağır ve estetiktir.Nedeni ise halay için kullandıkları klasik sazların Türk Sanat Müziğine yatkın olmasından diye bir görüş hakimdir.

Koçari

absynthe | 21 October 2007 00:37

Koçari!
Koçari!

Kazım Koyuncu’nun Koçari şarkısını bilirsiniz. Bugüne kadar koçari kelimesi hakkında bildiğim tek şey buydu. Göçebe toplulukları araştırırken ‘Kochari‘ kelimesini buldum, merak ettim nedir diye. Koçari, Türkçe bir kelime olup göçebe demekmiş(Köçari, Gochar, Goçede). Kars ve Ardahan yöresine ait bir halk dansıymış(yani horon), Gürcistan, Ermenistan ve Yunanistan’da da oldukça yaygınmış.

Burada da oyunun adını Koççari adlı bir gençten aldığı, kızların da ‘oy ninni koçari, sallan da gel içeri” şeklinde söyleyip erkeği içeri aldıkları yazıyor. İlginç. Öğrenecek şeyler bitmek bilmiyor.

Ankara oyunları yozlaşmaya mı uğruyor?

cossack35 | 25 April 2007 19:06

http://www.youtube.com/watch?v=MRXN5TrXlxw

arkadaşlar bu link ankara yöresinin geleneksel seymen oyunudur.

http://www.youtube.com/watch?v=IJFr03QTIPs&mode=related&search=

bu link ise ankara oyunlarının günümüzde uğradığı yozlaşmanın bir kanıtıdır bence… Maalesef ankara’da yaşayanlar bile ikinci linkteki görüntüyü ankara oyunu zannetmektedir.

Elbetteki herkesin eğlence anlayışı kendine özgüdür, ama ikinci linkteki içler acısı görüntüye “hakiki(!)” ankara havası denilerek, ankaranın yöresel “atım arap” türküsüyle oynanması 10 yılını Ankara’da seymen oyunlarıyla geçiren biri olarak beni gerçekten çok üzüyor. Lütfen bu duruma seyirci kalmayalım arkadaşlar…

Anadolu Ateşi hakkında ne düşünüyorsunuz?

cossack35 | 25 April 2007 19:00

Benim şahsi görüşüm zeybek oynamaya başladığımdan beri Anadolu Ateşi’nin modern dans-zeybek sentezinden tat alamıyorum. Tamam onların amacı halk danslarına yoğunlaşmak değil, modern dansla bizim ezgi ve figürlerimizi birleştirmek… Ama yine de ikisine de ulaşılamadığı gibi oyunlarımızın özünde biraz değişime neden olduklarını düşünüyorum. Yöresel kostümler giyen iki dansçı birkaç dakikalık şovdan sonra yerini modern dansçılara bırakıveriyor. Bizim oyunlarımıza tat katan bir yerde kostümdür zaten. Beyaz gömlek siyah pantolonla oynanan zeybek, bizlere aynı etkiyi verebilir mi? Hepsinin emeğine sonsuz saygım var kuşkusuz ama ben başlarında kukula ile horon tepen, cepkenle zeybek oynayan, şalvarla halay çeken, kalpakla kafkas oynayan anadolu ateşi dansçılarını görmeyi tercih ederim… Bu da benim düşüncem…