bildirgec.org

genom hakkında tüm yazılar

Anosmi: Koku Duyusu Yitimi – 2

kapuska | 09 July 2008 09:00

Serinin başı için buradan

Beş duyumuz içinde üvey evlat muamelesi yapsak da kokusuz bir hayat, karanlık ya da sessiz olanı kadar çekilmez. Belki dışardan farkedilmediği veya devlete ekonomik bir yükü olmadığı için es geçiliyor ama araştırmalara göre Amerikan nüfusunun % 1’ine ve 50 yaş üstü kişilerin %24’üne yakını kısmi de olsa koku alamıyor. Koku alamamak aynı zamanda tat duyumuza da ket vuruyor. Dil dört temel tadı almaya devam da etse koku duyusu olmadan yediğimiz çilek tatlı ve sulu bir şeye, varken de birşeye benzemeyen karnıbahar ve kereviz hiçbir şeye benzemeyecektir.

Bunun haricinde koku hafızayla da yakından ilgilidir. Beyin, insan yaşamını sürdürebilmek adına önemli kabul ettiği kokuları unutmaz. Bu beslenebilmek, zehirlenmemek, anne, eş ve çocuk bulmak ve tehlikelerden kaçmak adına evrimsel açıdan en eski görevlerden biridir. Evrimsel diyoruz, çünkü insan koku genlerinin çoğu on milyon yıldan daha eski olmakla beraber bu genlerin bir çoğu günümüzde artık çalışmıyor. Ancak buna rağmen insan genomunun %3’ü gibi yüksek bir oranı kokuları ayırt etmek üzere görev yapıyor.

Koku alabilmek, diğer taraftan,sağlık ve sosyal bir yaşam için de gerekli. Duman, gaz sızıntısı ya da bayatlamış yiyeceklere karşı koku duyusu vücudumuz için bir erken uyarı sistemiyken, yokluğu durumunda farkına varamayacağımız vücut kokuları sosyal felaketleri de engeller. Dahası kokunun eş seçiminde çok önemli bir rolü vardır. Her insan genetik olarak belirlenmiş, feromon dediğimiz sadece kendine ait bir koku taşıyor. Etkileri kesin olarak henüz anlaşılamamışsa da çiftleri birbirine yaklaştırdığı, uyum ve mutluluk halini arttırdığı bir gerçek.

Anosmiden önce nasıl koku aldığımızı da incelemek lazım. Koku duyusu burun boşluğu tavanında yerleşmiş bir pul büyüklüğündeki koku bölgesine (Olfactory Epithelium) hava içerisindeki koku moleküllerinin ulaşması ile başlıyor. Burun içerisindeki bu koku bölgesinde beş milyon kadar koku alıcı hücre (epithelial cells) var. Bu hücrelerin sayısı farede on, tavşanda yirmi milyon iken bir av köpeğinde 200 milyona kadar çıkıyor. Koku molekülleri burun içerisinde dolaşan hava ile beraber koku bölgesindeki sadece kendilerine uyan koku reseptörlerine bağlanmayı başarabildiklerinde koku algılanması başlıyor. Bu uyarı 3-4cm.’lik bir sinir iletimiyle (olfactory nerves ve olfactory tract) beyindeki koku merkezine ulaştığında beyin daha önceki deneyimlerle belirlenmiş olan şifreleri çözerek kokuyu tanımamızı sağlıyor. Tüm diğer sinirlerden farklı olarak koku sinir uçları kendisini uyaranla doğrudan kendisi karşılaşıyor, bir başka deyişle beynin kafatasından dış ortama açık olduğu tek yer burun içerisindeki koku sinirleri bölgesi.

Genom Projesinde Büyük Adım

erdenk | 28 March 2008 15:34

Yaklaşık 13 sene ve 500 milyon Dolar’a mal olan 35.000 genin tanımlandığı insan genom projesi için yeni bir sistem geliştirildi.

Boston College’da görev yapan biyolog Gabor Marth ve ekibinin geliştirdiği sistem sayesinde yarım milyon DNA dizisinin analizi yalnızca 10 dakika alıyor.

Yeni teknoloji sayesinde genetik rahatsızlığı bulunan tekil hastaların dahi gen haritasının çıkarılması mğmkün olacak.

Kaynak

10 takım Google destekli Lunar X Prize için çalışmalarına başladı!

emsvizyon | 23 February 2008 20:05

google’ın aydan görüntü alma işibaya ciddiye biniyor gibi, google’ın lunar Xprize
yarışmasının 30 milyon dolarlık ödülü için 10 takım olaya girişmiş bile… üstelik sadece görüntü almak için de değil, tost makinesi büyüklüğünde robotlar ya da cep telefonu büyüklüğünde roverlar da işin içinde… yarışma başladı… aya ilk çıkan parayı kapar 😉

Google şimdi de DNA işine girdi..

Rick Deckard | 24 January 2008 19:43

Google’dan ilginç bir iş girişimi daha…Google 23andMe isimli özel bir şirketin finansörü oldu. Bu şirket tükürük üzerinden elde edilen bilgilerle kişinin 500,000 den fazla geni hakkında bilgi edinmesini sağlıyor.

google
google

999 dolar karşılığı üye olunan servise verilen örnekler 4 ile 6 hafta içinde çözümlenerek online olarak yayımlanıyor.
23andMe gen haritanızın diğer insanlar ile olan benzerliğine dayanarak, atalarınızın nerden geldiğini, yada dünyanın ummadığınız bir noktasında yaşayan uzak bir akrabanızı bile bulabileceğinizi belirtiyor. Şu an için yaşayabileceğiniz sağlık problemleri ile ilgili öngörülerde bulunmuyor ancak, ileride belki de bulunabilir.
Google‘in bu şirket ile ortaklığından ne tür bir fayda beklediği şimdilik bilinmese de bir teknoloji firması olarak hangi işe el attı ise başardığını düşününce, yine bir bildiği vardır demek gerekiyor. Kaynak

evrimleşmenin kaynağı

emrouisen | 30 December 2006 11:21

araştırmacılar bitki ve hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmalarla habitatın dış görünüş, davranış ve özellikle de eşeysel tercihler üzerindeki etkilerinin, türler üzerinde büyük rol oynadığını gördüler. evrim biyologları ise birbirinden farklı populasyonların yeniden bir araya gelmesinin genomların birbirlerinden ayrılmasını engellemesi nedeniyle türleşmeyi geciktirebildiğini ortaya koydular. bu konuda gelişimsel evrim adlı bir bilim dalının tür çeşitliliğini nelerin çeşitlendirdiğini ve yok oluşları anlayabilmeyi ve de bunu yavaşlatabilmeye yönelik stratejilerin geliştirilmesinde katkı sağlayacaklar.