bildirgec.org

esa hakkında tüm yazılar

E3 başladı: Dijital oyun dünyasıyla ilgili her şey burada

isasari | 16 July 2008 12:07

Electronic Entertainment Expo Media and Business Summit” kısaca “E3” olarak bilinen oluşum, geleneksel olarak video oyunları ve dijital oyunculukla ilgili bir fuardır. Entertainment Software Association (ESA) tarafından düzenlenen bu fuarda, oyun geliştiricileri oyunlarını sergileme olanağı bulurlar. Bu sene 14-17 Temmuz 2008 tarihleri arasında düzenlenen E3‘te ilk günden, oyuncular tarafından merakla beklenen pek çok yapım tanıtıldı. Los Angeles‘da gerçekleştirilen fuarda, ses getirecek birçok oyunla ilgili ekran görüntüleri ve demo yayımlandı. İşte bunlardan bazıları:

uzaya playlist yollayan kız

nihilanth | 16 March 2008 09:34

esa‘nın, jules verne isimli uzay aracıyla seyehat esnasında astronotlara yollanacak şarkıların seçilmesi için yaptığı yarışma bir süre önce sonuçlanmıştı. avrupanın en gelişmiş ATV uzay aracı jules verne dünyanın yörüngesine girdi. Araç Uluslararası Uzay istasyonuna gıda,su,oksijen ve teknik malzemelerin yanı sıra şarkı da götürecek.

mars’a yolculuk başlıyor

garip adam | 05 October 2007 22:03

5 bin 650 aday arasından seçilecek 12 ‘şanslı’, Moskova’daki Rusya Biyomedikal Hastalıklar Enstitüsü’nün 200 metre karelik modüllerinde üç ayrı simülasyon testine tabi tutulacak.

Testlerde mürettebatlar altı kişilik ekiplerden oluşacak ve dış dünya ile tek temasları, radyo sinyalleriyle sağlanacak. 2030 yılında Mars yolculuğu planlayan ESA, Kızıl Gezegen’e gidiş dönüş için 250 gidiş, 30 gün Mars’ta kalış ve 240 da dönüş olmak üzere 520 gün gerektiğini düşünüyor. Adaylar da, gelecek yıl, toplamı 520 günü bulan, üç ayrı simülasyon testine katılacak. Simülasyonda, yolculuk için deneklerin psikolojik durumu da test edilecek.

Hubble Teleskopundan Ölü Yıldızlar

penguen06 | 20 September 2007 16:49

nasa, esa, hubble uzay teleskopu
nasa, esa, hubble uzay teleskopu

Yıldızlar yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını gaz şeklinde salarak veya süpernova patlamaları ile ölürler. Gerilerinde bıraktıkları gaz bulutları ise içerdiği minerallere göre farklı renklerde ışırlar. Uzay teleskopu emektar Hubble derin uzaydan gezegenimsi bulutsuların dört tanesinin fotoğrafını göndermiş. Yıldızlar 10 milyar yaşına olabilirken, bulutsular sadece 10 bin yıl uzayda kalıyorlar.

-Sol üstteki fotoğraf (He 2-47) şeklinden dolayı “Uzaybalığı” adı verilmiş. Nedeni ise yıldızın üç kez, üç farklı yöne gaz püskürtmüş olması.
– Sağ üstteki fotoğraf ise x şeklindedir. Farklı patlamalar iki yöne yayılmış.
– Sol alttaki fotoğraf ise Herkül takımyıdınızın bir üyesi.
– Sağ alttaki fotoğrafta ise yıldız patlama sırasında jet itkisiyle salannırken spiral şeklini almış olduğu düşünülüyor.

Apophis’i bulana 50.000 dolar ödül

| 14 March 2007 12:29

2029’da Dünya’nın yakınından geçecek olan Apophis meteorunun bir tehlike yaratıp yaratmayacağı konusu şimdiden tartışma konusu oldu. Bu arada dünyanın en saygın kuruluşlarından Planetary Society, açtığı yarışmada Apophis meteorunun rotasını en doğru hesaplayan kişiye büyük ödül olarak 50.000 dolar vereceğini duyurdu. NASA ve Avrupa Uzay Dairesi ESA da yarışmaya destek veriyor. Daha çok var demeyin…

Evrenin sırlarını çözmeye gidiyor…

sirkupu | 06 February 2007 16:35

evren
evren

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından inşa edilmekte olan Planck uzay aracı, 14 milyar yıl önceki Büyük Patlamadan geriye kalan radyasyonu inceleyerek, Evrenin kökeni hakkındaki sorulara yanıt bulmaya çalışacak.devamı...

Serkan Anılır Kimdir?

becksullah | 27 January 2007 01:52

serkan anılır
serkan anılır

“doç. dr. serkan anılır, 1973 te almanya’nın köln kentinde dünyaya geldi. bir işçi ailesinin üç çocuğunun en büyüğü.
(…)
1996’da yıldız teknik üniversitesi mimarlık fakültesi’nden mezun olup, aynı sene almanya buhaus akademisi‘ne yüksek lisans için kabul edildi. 1997’de aynı üniverstenin bilgisayarlı tasarım kürsüsüne asistan olarak girip avrupa uzay havacılık dairesi‘nin uzay istasyonu tasarımını yönetti. mühendislik lisansını yüksek teknolojili yapılar üzerine gerçekleştirdi.
1999 nisan ayında japonya’dan davet alarak tokyo üniversitesi‘ne doktora eğitimi için geldi. aynı sene kajima şirketinin tasarım bölümüne girerek japonya’da yapılması planlanan 800 metre yüksekliğindeki dib-200 binasının tasarımını yönetti. projenin getirdiği yankı üzerine, 2000 yılında nasa‘nın uzay asansörü çalışma grubuna davet edildi ve aynı yılın sonunda projenin başına getirildi.
2003’de uzay teknolojisi ve insan yerleşimleri üzerine doktorasını yazdı ve yardımcı doçent olarak japon uzay havacılık dairesi‘ne tarihindeki ilk yabancı olarak kabul edildi. 2 ay sonra uzay asansörü projesini ata adı altında yenileyerek jaxa‘da uzman ve öğrencilerden oluşan 58 kişilik bir grubun başına geçti.
bugüne kadar jaxa’nın hayabusa uydusunun tasarımı ve uluslararası uzay istasyonu‘na eklenmesi planlanan kibo modülü‘nün geliştirilmesinde rol oynadı.
ata uzay asansörü dışında yine jaxa’nın en önemli teknoloji programlarından biri olan güneş antenleri projesi‘nde de kendi grubuyla anten tasarımlarını hazırladı. uydu ve antenler için hazırlanan tasarımlar bandai şirketi tarafından oyuncak haline de getirildi.
2005 mayıs ayında altyapıya gerek duymayan yapılar (infra-free structures) konseptini kurarak uzay teknolojisinin yeryüzü teknolojisine transferiyle doğal felaketler ardından insanlara yardım ve 3. dünya ülkelerine altyapıya gerek duymadan yaşama elverişli üniteleri tasarlayarak doçentliğini aldı ve tokyo üniversitesi mühendislik fakiltesi‘nde en genç ve tek yabancı öğretim üyesi oldu.
2004 senesinde doktora yıllarında yazdığı 11. boyutta uzay teoremi ile cambridge universitesi fizik ödülü‘nü ve 2005 senesinde bilim teknoloji dalında amerikan şeref madalyası‘nı kazandı. aynı konuda japonya’da uzayın dışı adlı ilk kitabını hazırladı.
princeton ve hong kong üniversiteleri‘nde konuk akademisyen olarak da görev yapan anılır, nasa johnson uzay merkezi ve nasa ames araştırma laboratuvarları‘nın çalışmalarına da katılmakta. amerika uzay havacılık enstitüsü‘nün tasarım ve mühendislik komitesi’nin eğitim ve teknoloji sorumluluğunu da üstlenen alnılır, 70’den fazla uluslararası yayına sahip ve marquiz grubu tarafından yayınlanan yüzyılın bilimadamları ansiklopedisi‘ne de dahil edilmiş vaziyette.
mimar, bilimadamı ve astronot adayı olan ilk türk. tokyo’da yaşayan dr. anılır, altyapısız sistemler ve ilişkili yenilikçi sistemlerin çalışmalarına öncülük ediyor.”