bildirgec.org

eq hakkında tüm yazılar

duygusal zeka

massay | 30 October 2009 10:47

EQ: Duygusal Zeka
1980 yılı sonunda Amerikalı iki psikolog, Yale’den Peter Salovey ve New Hampshire’den John Mayer empati, bilinç ve duygusal denetim gibi insan özelliklerini bir araya toparlamak için etkin bir yol arayışı içine girerler.
Birden karşılarına “duygusal zeka” adında akademik çevrelerce bilinmeyen bir tanımlama çıkar. Daha sonra The New York Times yazarı ve psikolog Daniel Goleman bu kavramı en fazla satış yapan kitabına başlık olarak verir. (Emotional Intelligence; Why it can matter more than IQ)

Şimdilerde bu kavram her yerde kullanılmaya başladı. Magazinlerde “kendi duygusal aklınızı keşfedin” başlıklı testlerde, çeşitli senaryolarda karşımıza çıkar oldu. Örneğin; uçağınız aniden kötü bir sarsıntı geçirdi; bu durumda…
a- film seyretmeye devam ederim.
b- acil durumda uygulanması gerekenleri uygularım.
c- a ve b’de belirtilenlerin birazını yaparım.
d- bilmiyorum, hiç karşılaşmadım.
tipi sorularla hazırlanan toplam 200 puanlık skorun duygusal bir “dahiyi”, 25 puanlık skorun ise bir “neanderthal” i tanımladığı duygusal sınırlamalara yöneldi. Duygusal zeka ilk olarak akademik çalışmalarda yakalandı; fakat 90’lardan itibaren psikolojik bir sır olma yolunda ilerliyor.

Günümüzde salgın hastalık gibi çevremizi saran vahşi cinayetleri, yürümeyen evlilikleri ve gençlerin uyuşturucuya bağımlılıklarını düşük ahlaka ve karakter çöküşüne bağlamak biraz aptalca ve savunmacı olur. Bu hastalıkları duygusal ve psikolojik bozukluklara bağlamak ise o kadar da yanlış olmaz. Duygusal zeka düzeyini geliştirme olanağı gençleri aynı zamanda yaşamın zorluklarına karşı hazırlama fırsatını da doğurur. Öfkeyi kontrol edebilme, başkalarıyla iletişim kurabilme insanın gelecek başarısı için soyut zekanın ölçülmesi olan IQ sonucundan daha iyi bir gösterge değil mi?

Sanal Kontrol Düğmelerinden Sıkılanlara

zabun | 17 July 2008 01:54

Girton Labs, bilgisayarların arayüzlerindeki sanal kontrol düğmelerinden hoşlanmayanlar için, hi-fi müzik sistemlerinden alışık olduğumuz potansiyometrik düğmelerin benzerlerini dizüstü bilgisayarların ekranına uyarlamış. Düğmeler ekrandaki herhangi bir programın arayüzünde ihtiyaç duyulan kontrol biriminin, ekrandaki görüntüsü üzerine konuluyor. Bundan sonra o birimi, ekranın üzerinden doğrudan elle kullanabiliyoruz. Düğme, zarar vermeyecek bir şekilde ekrana tutunuyor. Çeşitli yazılımların, bu düğmelere uygun arayüzlerle üretilebileceğini düşündüğümüzde, bu icat hoş deneyimler yaşatabilir. Henüz prototipi yapılan deneysel bir çalışma ama uçak/uçuş simülasyonu oyunları, müzik programları, medikal programlar gibi olası çeşitli uygulama alanları mevcut.