bildirgec.org

engine hakkında tüm yazılar

GOOGLE EARTH’IN ONURLU GÖREVİ

eyupcan199 | 07 December 2010 14:59

Googlenin kullanıma sunduğu ve dünyayı yakından tanımamızı sağlayan Gole earth ın yeni bir görevi var. Google earth artık iklim araştırmalarında da kullanılacak. Google uzaydan çekilmiş fotoların yanı sıra analiz araçlarının da bulunduğu GOOGLE EARTH ENGİNE yi tanıttı. Örneğin kuzey kutbunun aynı açıdan çekilmiş binlerce fotoğrafının analizini yapabilen yeni hizmet bilim adamlarının hayli ilgisini çekeceğe benziyor.

İklim değişikliklerinin incelenmesi için bir nevi hayır işi yapan google bu hizmet için terminallerini yaklaşık 10 milyon CPU saati karşılıksız çalıştıracak.

Casio EX-S200 ve EX-Z800

sCoRPionTR | 04 August 2010 15:51

Casio EX-S200 ve EX-Z800 modeli kompakt fotoğraf makinelerini duyurdu.

İki makine de 14MP çözünürlüğe, 720p video kaydına ve 4x optik zoom’a sahip. Fotoğraf işlemcisi olarak ise Casio’nun bu yıl duyurduğu Exilim Engine 5.0 işlemcisini kullanıyorlar.

S200 modeli daha ince olup (17.8mm) Auto-Focus lambası bulunduruyor ve Quick Mode özelliğine sahip. Z800 ise daha küçük. Quick Mode özelliği deklanşöre basılmasıyla kamerayı açarak anında fotoğrafı çekiyor, ön izleme yapmanızı sağlıyor ve sonra da makineyi kapatıyor.

Geliştiricilere 15 Google Servisi

wrz | 21 April 2010 14:48

Google özgün stratejisiyle yenilikçi projelerin yanında yer almış ve geliştirilebilmesi amacıyla çeşitli servisler sunmuştur.

1. Google Chrome Developer Tools

Google Chrome Developer Tools, özellikle hızıyla tanınan Google Chrome‘un geliştiriciler için sunduğu DOM, JavaScript konsolu, debugging, script testi ve performans analizi gibi özellikleriyle Firefox‘un meşhur eklentisi olan Firebug‘a rakip derecede gelişmiş bir geliştirici ekidir.

2. Webmaster Tools

Webmaster Tools, Web Yönetici Araçları olarak sitenizi doğruladıktan sonra site haritanızı (sitemap) tanıtabileceğiniz, akabinde çeşitli sorunlarda yeniden değerlendirme isteyebileceğiniz, HTML önerileri, kötü niyetli yazılım tespiti, url hataları, anahtar kelime analizi gibi çeşitli gelişmiş özellikleriyle arama motoru organizasyonu (seo) adına her türlü içeriğin bulunduğu servis.

Google Bing’e Özendi!

algoz | 22 October 2009 17:37

Web kullanıcılarının Sosyal ağlar üzerinde, başta durum güncellemeleri olmak üzere gerçekleştirdikleri çeşitli paylaşımlar üzerinde arama yapılabilmesi olarak ifade edilebilecek Social Search (Sosyal Arama) kavramı, artık arama motorlarının önemli birer parçası olma yolunda ilerliyor.

Google, Microsoft’un Bing’e eklediği +; Twitter güncellemelerinde arama yapılabilme özelliğinin bir benzerini, Google arama sonuç sayfasına entegre etmek için çalışmalara başladığını duyurdu.

Tarayıcı “barışında” ilk adım Google’dan: Google Chrome Frame

AcharadSami | 01 October 2009 12:42

Tarayıcı Barışı
Tarayıcı Barışı

Bildiğiniz gibi 2003 yılında Netscape’in çekilmesi sonucu Microsoft, Internet Explorer’ın %93’lük rekor kullanım oranıyla tekel haline gelmişti. ancak bunu sağlarken o dönem içerisinde Internet Explorer 6’ya ürünü çıkardığı 2001 yılından bu yana tek bir çivi bile çakmaması yüzünden, öncülüğünü Mozilla’nın Firebird’ın (sonradan Firefox oldu) üstlendiği, sonrasında Opera Software’in geliştirilmiş Presto Layout Engine ve son olarak Google’ın, GNU Webkit temelli Chrome isimli tarayıcısını koymasıyla patlak veren, yeni standartlara uyumlu web tarayıcısı savaşı yeniden patlak vermişti.

Bu sefer savaşta saf kaybeden kısım Internet Explorer idi. Çünkü her ne kadar eklenti yapısı sistem bazlı da olsa ve XUL’in yetmediği yerlerde ActiveX hala çatır çatır işini yapsa da yeni getirilen CSS2, CSS3, HTML 5 gibi yeni standardlara uyum sağlayamıyordu.

Web Tasarımcılarının bir kısmı da, sonuçta IT sektöründe çalıştığını unutup, “Müzisyen mantığı ile” iş yaptığından, mootools, Jquery gibi kütüphaneler de “kendilerini kalıplara soktuğu için” pek kullanmak istemiyorlardı. Sonuçta herkes kendi bilgisini konuşturmak isteyince, standartlar arası yaşanan uyumsuzluk, özellikle çıkan tasarımların görüntülenmesinde ve yeniden konfigüre edilmesinde büyük külfetler çıkarıyordu. Ayrıca Internet Explorer’da eklentilerin özellikle “Araç çubuğu – toolbar” biçiminde sunulanların çoğununda Internet üzerinde reklamcılık ve istatistik tutan firmalara ait ürünler performansa olumsuz etkileri ve dışarı bilgi sızdırması da, tarayıcının kötü ünlenmesine sebebiyet vermişti.

pv3d’den 3 Boyutlu Muhteşem Örnekler

algoz | 27 May 2009 13:45

Nasıl ki Javascript için Prototype, JQuery, mootools, script.aculo.us gibi çatılar (framework) mevcutsa, Flash / Flex geliştirme ortamları için de benzer şekilde yardımcı çatılar mevcuttur.

Bunların içinde en göze çarpanların başında Papervision3D * gelmektedir.

Flash için bir 3D Engine (Flash’ta 3 boyutluluğu destekleyen motor) olarak anılan Papervision3D’iyi Flash/Flex projelerinize kolayca ekleyerek oldukça ilgi çekici 3 boyutlu görsel elemanlar elde edebilirsiniz.

Papervision3D’inin blog’una buradan erişebilir, kendisini buradan + indirebilir, dokümanlarına buradan göz atabilir, forum sayfasına buradan ulaşabilir ve sürekli yeni örneklerin eklendiği ve her örneği kaynak koduyla birlikte indirip kullanabileceğiniz örnekler sitesi olan pv3d.org’a buradan erişebilirsiniz.

Vee Wolfram|Alpha Yayında…

algoz | 18 May 2009 16:01

Web’te Arama konusunda Google’a rakip olacağı beklenen fakat bir web arama motorundan ziyade bir Answer Engine(Cevap Motoru) görünümünde olan Wolfram|Alpha * webteki yayın hayatına başladı.

Wolfram|Alpha geliştiricilerinin uzun vadedeki hedefleri ise tüm sistematik bilginin hesaplanabilir ve herkes tarafından erişilebir olmasını sağlamak.
Şu anda sadece ingilizce sorulara cevap veren Wolfram|Alpha örneğin europe population(avrupa nüfusu) sorusu sorulduğunda cevap olarak:
Avrupanın toplam nüfusunu, avrupa ülkelerinin nüfuslarını, en fazla ve en az nüfusun bulunduğu avrupa ülkeleri, toplam nüfusun yıllar içindeki seyri gibi bilgileri grafiksel tabloların desteğiyle cevap olarak döndürmekte.

Metin Şeklinde URL Kullanma (ASP & IIS 6.0)

admin | 19 March 2009 13:30

Artık hepimizin çok iyi bir şekilde bildiği bir durum var ki o da google’ın insanlar tarafından kolayca alşılabilecek yapıdaki URL (web adresleri) kullanılmamızı arzu ettiğidir. SEO (Search Engine Optimizations – Arama Motoru Optimizasyonu) kurallarından en değerlisi bile diyebiliriz. Bir örnek verecek olursak;

1
http://arsiv.pilli.com/bu-bir-deneme-adresidir.html

oysa çoğu sitede karşımıza şu görünümdeki adresler çıkar;

1
http://arsiv.pilli.com/makale.asp?makID=1471

ve doğal olarak google yukarıda verdiğimiz ilk örneği daha çok sevmektedir. Çünkü insanlar sayfamızı daha açmadan, ne ile ilgili olduğunu fark edebilirler.

klasik asp ve iis6.0 kullanarak bu işlemi kendi becerimizle yapacağız. Aksi halde iis’in, asp için URL’lere müdehale edebilmemize olanak verdiği özel bir yöntemi bulunmuyor. Kendi tekniklerimizle bizi baş başa bırakmayı daha uygun görmüşler.

Jaiku ile twitter’a rakip olun!

algoz | 19 March 2009 11:31

google’ın daha önce kapatılacak servisler arasına aldığı microblog * servisi jaiku’nun * kodları açık kaynak oldu.
twitter’a * rakip olması beklenen fakat olamayan jaiku’nun kodları google tarafından app engine + * üzerine taşınarak jaikuengine(jaiku motoru/microblog motoru) oluşturuldu.
jaikuengine’i buradan indirip app engine’ne yükleyerek kendi microblog servisinizi kurabilirsiniz.

jaiku
jaiku

Kaynak: jaiku blog,jaiku tartışma grubu,jaiku api, readwriteweb.