bildirgec.org

encode hakkında tüm yazılar

h264 : online video’nun vazgeçilmezi

lazaronnie | 27 August 2010 17:27

mpeg la
mpeg la

yaygın olarak kullanılan h264 + video kodlama teknolojisinin patentini elinde bulunduran mpeg la isimli firma, 866 kadar firmaya lisans satmış olmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir web sitesinden herhangi bir telif hakkı talebinde bulunmamıştı. yapılan açıklamalara göre bu durum 2015 yılına kadar devam edecek.

söz konusu teknolojiden yoğun biçimde istifade eden dünya devi video + servislerinin yaşadığı bazı tereddütler de böylece ortadan kalkmış oldu.

aslında biraz geriye gidip olanlara bir göz attığımızda bu kararın bir sürpriz olmadığı anlaşılabilir. mesela youtube‘un sahibi google‘ın akış listesine video ekleme maliyetlerini sıfırlayan rakip video kodlama teknolojilerine yönelmiş olması ve özellikle webm + + üzerinde durması gibi olaylar söz konusu kararın alınmasında baskın rol oynamıştır.

mpeg la, konu hakkında şimdilik açıklama yapmaktan uzak duruyor.

Uydu Yayınını İnternete Taşıma

marfan46 | 23 November 2009 10:35

İnternet televizyonu kurmayla ilgili sorularım olacak.

Uydu üzerinden yayın yapan bir televiyonu internete aktarmak için neler yapmam gerekiyor?

Eğer görüntüyü bilgisayara aktarabilirsem encode edip görüntüyü server a yollayacağım burda sıkıntı yok ama görüntüyü bilgisayara aktaramıyorum.

Mükemmel HTML nasıl görünür?

admin | 17 November 2009 15:08

Çoğu zaman kendimi tutamıyor ve güzel görünen her sitenin kaynak kodlarını görüntüleyip inceliyorum. Tıpkı sokakta gördüğünüz her insanın temel kemik yapısını ve iç çamaşırlarını gösteren X-Ray gözlükler gibi doğrusu. Nasıl kendinize karşı koyup kodlara bakmazsınız ki?

Güzel bir sitenin güzel kodlarla yaratılışını görmek oldukça etkileyici doğrusu. Bazen de güzellik sadece dış görünüşte kalıyor. SEO’ya dikkat etmeyen arkadaşlarımız yüzünden olsa gerek. Ancak güzel kod nasıl olur? Şunun şurasında “Code is Poetry” (“Kod şiirdir”) diyen wordpress’i hepimiz bir şekilde kullanmışızdır. Sadece HTML’den ne olabilir ki? Topu topu sabit bir dil işte sadece ve dinamik özellikleri de hiç yok. Ancak gene de kodu yaratanın temel özelliklerini gösterir.

Bu konu da beni düşüncelere itiyor. Bir kodu ne güzel yapar? Konu HTML olunca, ustalığa bakar! Hadi güzel bir iskeletin, yazılması gerektiği şekilde yazıldığında nasıl göründüğüne bir bakalım.

Mükemmel HTML nasıl görünür?
Mükemmel HTML nasıl görünür?

Resim, isterseniz bir kağıda çıktısını alıp, duvarınıza asabileceğiniz kadar büyük.

  • HTML5 – HTML5 hem yeni, hem de html’yi şu ana kadarki en güzel haline getirdi.
  • DOCTYPE – HTML5 ile beraber, doctype da inanılmaz sade ve güzel bir hale geldi.
  • Sekmeler – Kodlar, ana/çocuk ilişkisini açıkça gösterecek şekilde ayrılmalı ve sekmelenmeli.

Veri şifreleme Algoritması

janktp | 23 December 2008 13:18

Avrupa’daki birçok ülkede olduğu gibi, artık Türkiye’de de online alışveriş yapan kişi sayısı bir hayli arttı. Hepimizin korkuları olmuştur. Acaba kredi kartı bilgilerim başkalarının eline geçermi, hack lenirmi düşüncesiyle. Bunun için yazılımcılar tarafından birçok güvenlik yazılımları yazılmış, algoritmalar hazırlanmıştır. İşte bu sitede buna benzer bir algoritma ile veri güvenliğini arttırmamızı sağlayan bir yazılım yapılmış ve girilen metin her seferinde farklı bir data oluşturarak verilerinizi şifreleliyor. Test amaçlı hazırlanan uygulamanın kullanıcılar tarafından çözülüp çözülemeyeceği merak konusu ve bu yüzden yazılım ile ilgilenen arkadaşların sistemi test etmesi istenmiş. Eğer uygulama güvenlik aşamasından geçerse Site üzerinde DLL dağıtımı yapılacak…
www.1eak.com

youtube videoları artık daha kaliteli

delizade | 15 March 2008 15:26

youTube daha önce sadece 320×256 çözünürllükte video encode ediyor ve yayınlıyordu. Artık video çözünürlüğü 480×360 da olabilecek. Bu elbette bir takım videoların yayımlanmasında yeterli değil ancak hiç yoktan iyidir. hem normal, hem kaliteli versiyonu olan videolarda kenarda bir seçenek yer alacak.

Bir diğer popüler video paylaşım sitesi olan vimeo da HD kalitesinde videolar izlemek mümkün olabiliyorken youTube henüz bu kalitede hizmet veremememkte. youTube, 320×240video çözünürlüğü ile videmo gibi sitelerle arasındaki kalite uçurumunu kapatmaya çabalıyor. Ancak taktir edersiniz ki bu tip data genişlemeleri çok ciddi teknik külfetleri de beraberinde getiriyor youTube gibi inanılmaz trafiğe sahip bir sistemi düşündüğümüzde.

Fotoğraf boyutlandırıcı program PIXresizer

ergin53 | 10 December 2007 19:06

PIXresizer programı ile bilgisayarınızdaki fotoğrafların boyutlarını veya BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF formatlarına kolay ve hızlıca dönüştürür.

PIXresizer
PIXresizer

İsterseniz bir klasördeki bütün fotoğrafları tek hamlede istediğiniz çözünürlük ve formatta çevirebilir Exif bilgilerini saklı tutabilirsiniz. programı burdan indirebilirsiniz.

Rakamlardan Vazgeçen Kilit

zabun | 30 June 2006 14:52

Klasik şifreli kilidinizde hep şifrenizi unutuyorsanız, birde “WordLock’u” deneyin. Bu yeni kilidi açmak için doğru kelimeyi bilmeniz gerekiyor. Bir kelimeyi hafızada tutmak bir rakamı hafızada tutmaktan daha kolay olur sanırım. Doğru şifreyi bulabilmek için denenmesi gereken kombinasyon sayısı 100.000 olarak hesaplanmış. Yaratıcı, esprili şifreler (kelimeler) bulmak güç olmayacak öyle değil mi!

WordLock Use Words Not Numbers [patent]