bildirgec.org

dünya müziği hakkında tüm yazılar

Afrikalı Sanat Elçisi: Salif Keita

konami | 11 December 2009 14:46

Salif Keita, 25 Ağustos 1949’da Djoliba’da doğan Mali’li şarkıcı ve müzisyendir. Salif Keita, albinoların kendilerine atfedilen şeytani güçler nedeniyle uğursuz olarak görüldüğü bir bölgede albino olarak doğdu. Maliİmparatorluğunu kuran Soundjata Keita’nın doğrudan torunu olan soylu bir aileden gelir.

Eğitimi bittikten sonra ilkokul öğretmeni olmak ister ama dışlandığı için sınava alınmaz. Bu yüzden şarkıcı olmaya karar verir ve bu durum ailesinde bir skandal yaratır. Mali toplumunda, geleneksel olarak müziği sadece Griotsınıfı yapabilirdi ve Keita’lar bir prens ailesiydi. Ailesi tarafından dışlanan Keita, 1968’de Bamako’ya gitti. Bamako’da bir otelde her akşam çalan saksofonist Tidiani Kone’nin Super Rail Band adındaki grubuna katıldı ve modern bir tarzda yorumladığı geleneksel bestelerden oluşan repertuarıyla önemli bir başarı sağladı.

Dünya Müziğinde Bir Türk Temsilci “TARKAN”

Culture Orange | 19 July 2008 15:56

Alzey de doğan Tarkan TEVETOĞLU 6 çocuklu bir ailenin 5. çocuğu. Ailesiyle daha sonra Türkiye’ye taşınan sanatçımız liseyi Karamürsel Lisesi’nde okudu. Ardından sesinin de yatkın olduğu Musiki eğitimini Karamürsel Musiki Cemiyeti‘nde ve Üsküdar Musiki Cemiyeti‘nde aldı.

Tarkan Tevetoğlu
Tarkan Tevetoğlu

Aldığı eğitimler sonucunda kendisine güveni gelen Tarkan arkadaşı Alpay Aydın ile birlikte bir kaset yapmayı düşünüyordu. Mehmet Söğütoğlu ile tanışan Tarkan ilk albümünü İstanbul Plak‘tan 1992 yılında Yine Sensizadıyla piyasaya sürdü. Bu yıllarda “Kıl Oldum Abi” diyen Tarkan çıkış parçası ile popüler mekanlarda ismini duyurdu.
İlk albümünün 900 bin satması o zamanlar bir şarkıcı için inanılmaz bir şeydi. Tarkan 2 yıl sonra minik serçe ve Ümit Sayın ile çalışarak “Aacayipsin” adlı albümünü çıkarttı.Tabiki artık ünleniyor ve her an göz önünde bulunuyordu. Görünüşüne önem vermesi gerekiyordu. Ufak değişikler yaptı görünüşünde şimdikinden çok farklıydı o zamanlar 🙂
Avrupa’ya açılan Aacayipsin gerçekten çok büyük ilgi gördü. Bu albüm Yine Sensiz’i neredeyse 3 e katladı.
Tarkan’ın Avrupa’da başarılı olabileceğine inanan bir Türk onun İngilizce plak çıkartması durumunda dünyayı sallayacağına inanıyordu. Tarkan yavaştan dünyaya sesleniyordu. Röportajlar,tanıtım konserlerı ve daha bir çok etkinlik düzenlendi. Çıkacak İngilizce albüm için çalışmalara da devam eden Tarkan o dönemde İngilizce telaffuzda sorun yaşıyordu.

Etnik Müzik Kahramanlarından Bir Diğeri Elvis PRESLEY

Culture Orange | 15 July 2008 09:00

Dünya müziğinde belki de en çok akıllarda kalan insanı tanıtıyoruz: Elvis Presley.

Elvis
Elvis

Elvis Aaron Presley 8 Ocak 1935 Tupelo, Missisipi’de dünyaya geldi. Babası kamyon şoförlüğü yapan Elvis ikiz kardeşini doğumdan önce kaybetti. Babası ileriki yıllarda ufak bir borç yüzünden hapse girdi.

Doğduktan 9 yıl sonra ilk gitarını aldı. Daha 10 yaşında iken ilk performansını sergiledi ve 2. lik ödülüne layık görüldü. Bir fuar ve süt ürünleri tanıtım organizasyonu olduğu için bu 2. lik tanıtımdan bile sayılmazdı.

Etnik Müzik İcraatçıları “Yanık Sesli Bir Kadın Yasmin LEVY”

Culture Orange | 13 July 2008 10:45

İçimizdeki Enrico‘nun ardından bir diğer etnik müzik kahramanımız olan hanımefendiyi huzurlarınıza sunuyorum.

Yanık sesiyle,kendisine özgü nameleriyle gönüllerde taht kuran ve yer yer rumen ezgileri ile yer yer flamenco dansı ile bütünleşen şarkıların bestekarı,yazarı kısacası herşeyi.

Kendisini dünya kültürüne adamış bir kadın olan Yasmin bütün insanların aynı dili konuştuğunu savunuyor ve şarkılarından da dilini hiç bilmediğiniz halde anlamanız gereken en güzel şeyi anlıyorsunuz ona göre.Dünya kültür metropolünün bir elçisiyim diyen Yasmin

en çok
nací en alamo
gracias a la vida
madre, si hesto hazina ve
Kondja Mia
şarkıları ile biliniyor.

İçimizdeki Enrico

Culture Orange | 10 July 2008 14:10

Enrico MACİAS
Etnik müziğe İspanya’dan katılan muhteşem yorumcu, besteci ve söz yazarı Enrico Cezayir, Constantine şehrinde 1938 yılının 11 Aralık günü doğmuştur.
Yahudi kökenli ve Fransız dostumuzun Türk müziğinin tarzına uyan bir müzik anlayışı vardır.
Her müziğinde bir Türk ezgisi, her müziğinde kanımızı kaynatan bir oynaklık var. Türk insanının da istediği bu değil miydi?
Enrico yazdığı şarkıları elbet Fransızca okumuştur ama inanın bir kaç kez dinlemeniz ile müziğin evrenselliği kanınıza işleyecek.Sözler önemsiz aslolan müziktir diyeceksiniz.