bildirgec.org

döllenme hakkında tüm yazılar

Evrim ve Özveri

massay | 06 January 2010 13:00

Darwin‘den beri evrim teorisi çok kuvvet kazandı. Diğer bilim dalları ile olan etkileşimi sonucu evrimi, Darwin’in hayal edemeyeceği bir berraklıkla görebiliyoruz.

Matematik ve istatistik kullanılarak bir toplulukta farklı bireylerin oranlarının zamanla nasıl değiştiğini anlayabiliyoruz.

Paleontolojinin
bulgularıyla canlıların son birkaç milyon yılda nasıl bir değişim sürecinden geçtiğini tahmin edebiliyoruz.

Genetik ise, yeni tiplerin oluşma mekanizmalarının en ince ayrıntılarını ortaya çıkarıyor.

Yakın yıllarda ise sosyobiyoloji, Darwin’cilerin bir yüzyılı aşkın süredir çözümleyemediği bir soruna yeni boyutlar kazandırdı.

Sorun, canlıların niye birbirlerine yardım ettikleri.

Darwin’in teorisine göre, her bir canlı kendi varlığını sürdürmek ve üreyebilmek için bir savaş verir. Başkalarına yardım etmek, o canlının sağ kalma olasılığını bağıl olarak azaltacağına göre, uzun vadede evrimde bu davranışın elenmesi gerekir.

Oysa canlıların özverili olabilecekleri (oldukları) bilimsel gözlemlerle kanıtlanır.

Balarıları, kovanlarına saldıran bir hayvanı sokmakla intihar etmiş olurlar; çünkü sokma sırasında iğneye bağlı bir takım iç organlar yırtılıp gövdeden sökülürler.

Hamileliğin 1. ayında anne karnındaki bebek nasıl olur?

fReewave | 08 May 2009 17:46

Hamileliğin 1. ayı yani ilk 4 haftası, henüz adet gecikmesi yeni yeni olmuştur. Anne adayının birkaç gün adeti gecikmiştir. Birey zaten gebelik testinin yapmış ve pozitif çıkmıştır. Gebelik testi idrarla ve kanla yapılabiliyor. Ama tavsiye edilen yöntem idrarla yapılandır, çünkü kanla yapılanda hem kan alınması gerektiriyor, hem de idrara göre daha zahmetli oluyor. İdrarla yapılan testte adet gecikmesi olduktan 3-4 gün sonra pozitif sonuç vermeye başlar.

İdrarla yapılan testte pozitif çıktıktan sonra, ana rahminde ki bebek henüz daha milimetreden bile daha ufak bir pozisyondadır. Daha yeni hücresel farklılaşma oluşmuştur, yani birkaç hücreden ibarettir ve organ farklılaşması daha yeni yeni başlamıştır. Yani henüz anarahmine yeni düşmüş spermle yumurta hücresi döllendikten sonra tek bir hücre haline geliyor. Sonrasında ise 2,4,8,16,32,64 şeklinde ki embriyo aşamasının en erken dönemindedir.

Anne adayı ise adet gecikmesi olması ile hamileliğinin henüz daha yeni farkında olmaktadır bu 1. ay döneminde.

YAPAY SPERM

asiti kacmis kola | 19 March 2008 15:30

ingiltere‘de bulunan newcastle üniversitesi‘nden karim nayernia isimli profesör üreme teknolojisinde çığır açacak bir çalışmaya imza attı: yapay sperm.
fare embriyosundan alınan kök hücrelerle üretilen sperm, yumurtaya enjekte edilerek döllenme gerçekleşiyor.
araştırma şimdilik sadece fareler üzerinde gerçekleştirildi. gebe farenin doğurduğu 7 bebek fareden 6’sı, yetişkin olana dek yaşamayı başardı.
diğer taraftan bu çalışmanın bazı etik-sağlık kurallarını çiğnediği öne sürülüyor:
1-yapay spermle döllenerek dünyaya gelen farelerde bazı sorunlar görülmüş. mesela gelişim aşamaları ya çok hızlı ya da çok yavaşmış. hastalığa çok açık olan bu fareler her an hastalanma riskiyle karşı karşıyalarmış.
2-yapay spermle dünyaya gelen bebeğin babasının kim olacağı tartışması. sperm bankalarından alınan ad-sanı belli spermler bile hala tartışılırken, bu yapay sperm başa bela olacak gibi görünüyor.
3-erkeğin hayattaki en büyük işlevinin elinden alınması. zira erkekler bir canlıya hayat veren sperme sahiptir. o da elinden alınırsa erkeğin nasıl bir duygusal boşluğa düşeceği bilinmez.