bildirgec.org

cross platform hakkında tüm yazılar

mobil uygulama geliştirmenin farklı yolları

Rammstein | 01 November 2010 16:14

Mobil uygulamalar aslında çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak bireysel veya 3. parti geliştiricilere güzel bir platform ve uygulamalarını satabilecekleri bir market sağlandığında neler olabileceğini son birkaç yılda çok daha net bir şekilde görebiliyoruz.

Bu platformlar genelde yazılım geliştirme kitleri, arayüzleri şeklinde işletim sistemi üreticileri tarafından sağlanıyor. Bu yapıları kullanarak mobil uygulama geliştirmenin yolu ciddi bir öğrenme süreci, dizaynve kodlamadan geçiyor.

Bu yazıda mobil uygulama geliştirme sürecini yenilikçi yollarla farklılaştıran iki platformdan bahsedeceğim: PhoneGap ve Smartface.

Bu iki platformun da en büyük özelliği cross-platform geliştirme imkanı sağlaması. Yani bu platformlarla yapılan uygulamaların birçok farklı cihaz ve sistem için kullanılabilir halleri elde edilebiliyor.

PhoneGap başta üçe ayırdığım mobil uygulama geliştirme yolunu ciddi öğrenme sürecini azaltarak farklılaştırıyor ve kolaylaştırıyor.
PhoneGap açık kaynaklı bir iş çatısı ve HTML, Javascript bilgisi olan her geliştiriciye çeşitli platformlar için mobil uygulama geliştirme imkanı sağlıyor. Şu an için iPhone, Android, Blackberry, Symbian ve webOS’un çekirdek özellikleri kullanılabiliyor ve bu ortamlar için hazır paketler elde edilebiliyor.
PhoneGap’le hangi ortam için uygulama geliştirilecekse o ortamın SDK (yazılım geliştirme kiti)’ni indirip, kullanılabilir hale getirmek gerekiyor.

Arora: Yeni bir internet tarayıcısı

diskotek | 08 October 2009 13:59

sevimli arora ayısı gnome'da
sevimli arora ayısı gnome’da

Arora, google code’un ev sahipliği yaptığı webkit ve qt tabanlı hafif ve hızlı bir web-tarayıcısı. Bu yazılımın açık kaynakolduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Hala gelişim aşamasında olan bu tarayıcı linux, mac os x ve windows tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. şimdilik 0.10 sürümü mevcut.

100+ Adobe Air Uygulaması

hoodly | 26 June 2009 16:18

Adobe firması tarafından geliştirilen Adobe Air (Adobe Integrated Runtime) zengin internet uygulamaları yapmak için meydana getirilmiş bir çoklu platform yazılımı (cross-platform). Sahip olduğu işlevi adobe flash, adobe flex, html ve ajaxtan alan air çoğunlukla masaüstü uygulamalar geliştirmede tercih ediliyor.

Adobe Air
Adobe Air

Adobe air ortaya çıktıktan sonra birçok yazılımcı ve adobe platformlarında uygulama geliştirebilen uzmanlar air’ın esnek yapısınıda kullanarak binlerce uygulama geliştirdi. Çok farklı alanlardaki hizmetlerin sadece web siteleri üzerinden değil de bir masasütü uygulaması olarakta daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik geliştirmelerin ön planda olduğu göze çarptı. Burada çok farklı kaynaklardan derlenmiş işinize yarayacak birçok adobe air uygulamasını bulabilirsiniz.

  • zFlick: Flickr’da kolay bir şekilde resim araması yapabiliyor ve bulduğunuz resimleri sürükle bırak şeklinde bilgisayarınıza kaydedebiliyorsunuz.
    zFlick
    zFlick

Aptana Studio 1.0

eburhan | 05 November 2007 16:47

Daha önce de bahsedildiği gibi Aptana ücretsiz, platform bağımsız ve eklenti desteği olan güçlü bir web editörü. 2 yılı aşkın bir süredir geliştirilen bu web editörü nihayet 1.0 sürümüne ulaşmış.

Aptana artık Community Edition (ücretsiz) ve Professional Professional (99 dolar) olmak üzere iki farkı sürümle dağıtılıyor. Bu iki sürümün arasındaki farklara buradan gözatabilirsiniz.

unobtrusive flash objects

biker | 03 November 2006 16:40

ie’nin malum activex bug’ı (bkz. it’s not a bug it’s a feature) için herkesin uygun biz çözümü vardır. ufo ise işi DOM ile çözen, javascript obje notasyonunu kullanan, kolay uygulanabilen, güzel bir script.

Aptana: The Web IDE

SnefeRu | 20 August 2006 20:48

dün gördüğüm ancak bugün indirip söyle bir bakma fırsatı bulduğum, eclipse tabanlı java ile geliştirimiş, cross platform bir web geliştirme ide si aptana.

sitesinde yeterince bilgi var, ekran görüntüleri yada screencast(ekran kayıtları???) bölümlerine bakarak bilgi alabilirsiniz.

Sanırım design modu yok henüz. gerçi plugin altyapısı eclipse gibi, eğer tutulur beğenilirse yazarlar plugin, delirtirler eclipse gibi 🙂