hepinizin bildiği gibi codeigniter php’de kullanılan bir framework ve şu anda en hızlı framework kabul ediliyor ve basit aynı zamanda örenmesi en kolay frameworklerden bu sebeble onun için bir firefox eklentisi yazdık http://codeigniter.gen.tr ‘den ve Selman Tunç un yaptığı Fatih Bazman tarafından türkçeye çevrilmiş yardım ve dökümantasyonları bulunan bir firefox eklentisi
İnidrmek için
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/53784/
ve inglizce arayanlar içinde simon leng yaptığı eklentiyitavsiye ederim.
codeigniter hakkında tüm yazılar
CodeIgniter’da E-posta ile Üye Aktivasyonu
fatigue | 10 July 2009 19:50
İnternet siteleri üye olan ziyaretçilerinin çalışan e-posta adreslerini denetlemek için aktivasyon e-postası gönderirler. Böylece aktivasyon mesajındaki linki tıklayan ziyaretçi web sitesine geri döndüğünde site için yaşayan bir üye kaydının yapıldığı kabul edilir. Bu yazımda CodeIgniter ile e-posta göndermeye ve aktivasyon işleminin nasıl yapıldığına değineceğim.
Yazıda daha önce burada anlattığım auth.php isimli kütüphaneyi kullandığım için, önce o yazıyı okumanızı öneririm. E-posta yollayabilmek için önce içinde gerekli sabitlerin yer aldığı email.php isimli dosyamızı application/config dizini altına kayıt ediyoruz. Dosyamızın içeriği alttadır:
CodeIgniter ile Facebook Uygulaması Geliştirmek
fatigue | 17 June 2009 19:12
Gün geçtikçe büyüyen yeni mecra Facebook, yazılım geliştiricilere açtığı APIì ile bizlerin de kendi platformuna uygulama yazmamıza izin vermektedir. Facebook kullanıcıları bir çok uygulamayı bir arada kullanabildikleri gibi kendileri de uygulama yazabilmektedirler. Bu yazımda Facebook ile CodeIgniter arasında bağlantının nasıl olacağını göstereceğim.
Bu yazıdan yararlanacak kişilerin Facebook`a üye olması ve nasıl kendilerine özel API ve secret_key bilgilerini almaları bu yazının konusu dışında olduğu için bildiğiniz varsayılacak ve anlatılmayacaktır.
CodeIgniter’da RSS Kütüphanesi ile Site Takibi
fatigue | 31 May 2009 08:15
Rss, “Really Simple Syndication” kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşmuş bir site takip formatıdır. Bir sitedeki tüm değişikliklerin Rss formatına alınmasının ardından, başka siteler ya da kullanıcılar tarafından takip edilebilirliği artar. Ziyaretöiler sürekli yeni bir şey var mı? diyerek sitenize gelmeyi bir süre sonra unuturlarsa, bu opsiyon sayesinde sitedeki yeniliklerden anında haberdar olurlar.
CodeIgniter, standart paketine dahil olan RSS kütüphanesi ile kullancıların kolaylıkla sitedeki yenilikleri takipçilerine aktarmalarına olanak sağlar. Rss kütüphanesi kullanarak bir blog sitesine eklenen her yeni yazıyı takip amacıyla bir Rss.xml oluşturalım.
Windows IIS7 Üzerine CodeIgniter Kurulumu
fatigue | 15 May 2009 15:24
Linux/Apache kullanıcıları ile Windows IIS kullanıcıları arasında CodeIgniter kurulumu açısından en büyük fark url yönlendirme konusundur. Linux/Apache kullanıcıları .htaccess dosyası ile kendi uygulamalarını yönlendirirlerken, Windows IIS kullanıcıları için bu konu biraz farklı halledilir.
Windows IIS 7 üzerinde CodeIGniter kullanmak isteyenler öncelikle işe IIS yönetim paneli yardımı ile FastCGI modülü yükleyerek başlanmalıdır. Daha sonra ise URL Rewrite Module – Go Live `ı indirip yüklemeleri gereklidir. Böylece yazacakları web.config dosyası ile .htaccess e benzer gönlendirme yapabilirler.
CodeIgniter’da Çoklu Şablon Kullanımı
fatigue | 17 April 2009 16:20
CodeIgniter’da şablon mantığı bir çok farklı çeşitte çalıştırılabilmektedir. Birden fazla şablonun bir araya getirilerek kullanıldığı basit bir şablon yönetmini anlatmak istiyorum.
Aşağıda kodlarını verdiğim Layout kütüphane dosyası ile sitemizin ekrana yansıyan görüntülerini modüler hale getirmemiz mümkün olacaktır. Bu dosyanın yeri application/libraries dizini altındadır ve ismi layout.php olarak kayıtlı olmalıdır.
|
|
Son Derece Kullanışlı PHP Araçları
pinkfloyd | 01 April 2009 19:19
PHP, günümüzde en çok kullanılan sunucu taraflı betikleme dillerinden bir tanesidir. Aralarında Facebook, Digg ve WordPress gibi dünya çapında meşhur sitelerin de bulunduğu, PHP kullanan 20 milyonun üzerinde kayıtlı alan adı ile PHP, pek çok web geliştiricisinin bu dili Python ya da Ruby gibi diğer betikleme dillerine nazaran tercih etmesini sağlıyor.
PHP daha hızlıdır ve pratikte en çok kullanılan betikleme dilidir. Bu dilin derinlemesine yazılmış belgelemesi, devasa komünitesi, halihazırda kullanıma sunulmuş pek çok betiği ve iyi desteklenen çatıları (framework) bulunmaktadır ancak bunlardan en önemlisi PHP öğrenmek, örneğin Python gibi diğer dillere kıyasla çok daha kolaydır. Sırf bu sebeple bile çok sayıda PHP geliştiricisi, diğer geliştiricilerin geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak için pek çok araç geliştirmektedir.
Bu yazıda kodlama sürecinizi hızlandıracak ve iyileştirecek 50 kullanışlı PHP aracını bulacaksınız. Diğer şeylerin yanında özellikle hata ayıklamaya, test etmeye, profillemeye ve PHP’de kod yönetimine yönelik pek çok kütüphane ve sınıfa da bu yazıda yer verildi.
Hata Ayıklama Araçları
1. Webgrind
Webgrind PHP 5 için bir Xdebug profilleme web önyüzüdür. kcachegrind‘in pek çok özelliğini içerir ve tüm platformlara sadece birkaç dakika içerisinde kurulabilir. Özellikle çabuk ve fazla detaya inmeden PHP betikleriniz üzerinde iyileştirme yapmayı tercih ediyorsanız, webgrind ihtiyacınıza cevap verecek kalitede bir çözüm.
Webgrind
CodeIgniter’da Adres Yönlendirme
fatigue | 30 March 2009 11:33
CodeIgniter’ın ulaşımı, yapısı gereği site_adı/controller_adı/method_adı/degisken1/degisken2 olarak kuruludur. Ancak bazı durumlarda controller dosyası tek bir method’tan oluşabilir. Bu method index() ismini verdiğimiz varsayılan method olabileceği gibi herhangi bir isimle yazacağımız bir method da olabilir.
Bu durumda sayfaya ulaşım adresini klasik adres yolu ile gereksiz yere uzatmamak için, method_adı kısmını kaldırmak daha doğrudur. Bu işi iki yolla gerçekleştirebilir. Birincisi, MY_Router.php isimli kütüphane dosyasını yazarak bunun içinden yönlendirme; ikincisi ise, Remap fonksiyonu ile çözme.
CodeIgniter’da Digg Stili Sayfa Numaralandırma
admin | 19 February 2009 10:40
CodeIgniter’da sayfalandırma yapmak için pagination sınıfını kullanırız. Bu yazıdaki amacımız günlüğümüzü yazdığımız bir sitede, ekrana bastıracağımız günlük yazılarının sayfalandırılmasını sağlamak. Öncelikle controller dosyamız içinden (application/controllers/gunluk.php) ilgili saylandırma sınıfını çağırıyoruz.
|
|
CodeIgniter’da Kütüphane Yazmak
admin | 09 February 2009 10:51
CodeIgniter, PHP üzerine yazılmış ve MVC (Model-View-Controller) kalıbı kullanan bir çatıdır (framework). Eşdeğer PHP çatıları arasından hızlı oluşu, elastikliği ve öğrenim kolaylığı açısından diğerlerinden öne çıkmaktadır. Ancak, CodeIgniter küçük çaplı internet sitelerinde uygulanması dezavantajı nedeniyle, MVC yapılarına ilk başlayan programcılar için tercih edilir.