bildirgec.org

cascading style sheets hakkında tüm yazılar

Online css düzenleyici

mentira | 08 April 2009 15:50

styleneat
styleneat

Cascading Style Sheets yani css HTML’e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.
styleneat css dosyalarında düzenleme yapmak ve css dosyalarını kolayca online olarak organize etmenize yarayan bir servis.

css dosyanızı isterseniz direkt kodlarını kopyalayıp alana yapıştırabilirsiniz, isterseniz css dosyası şeklinde siteye “upload” edip kullanabilir ya da css dosyanızın direkt linkini verip kullabilirsiniz. dosyanızı upload ettikten sonra seçenekler kısmından istediğiniz özellikleri seçip dosyanızı organize edebilirsiniz.

Spry ile İpuçları

s4l1h | 30 March 2009 15:41

Spry Framework
Spry Framework

Merhabalar,

Bir önceki yazımda Spry’ı kulanma nedenleri ile birlikte efektleri işlemiştik. Şimdi ise Spry ile ipucu (tip) oluşturmayı deniyeceğiz. Önce Spry’ı bu adrestenindirelim .
Sonra sayfamıza şu dosyaları dahil(include) edelim.

1
2
<script src="http://arsiv.pilli.com/http://arsiv.pilli.com/js/SpryTooltip.js" type="text/javascript"></script>
<link href="css/oylesinebircssadresi.css" rel="stylesheet" type="text/css" />

Şimdi tooltip için Javascript kodumuzu yazıyoruz.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
var sprytooltip1 = new Spry.Widget.Tooltip("cssip", "#css", {
closeOnTooltipLeave: true, hideDelay: 1000, followMouse: true, useEffect:"fade", showDelay:100
});
var sprytooltip2 = new Spry.Widget.Tooltip("htmlip", "#html", {
closeOnTooltipLeave: true, hideDelay: 1000, followMouse: true, useEffect:"fade", showDelay:100
});
var sprytooltip3 = new Spry.Widget.Tooltip("phpip", "#php", {
closeOnTooltipLeave: true, hideDelay: 1000, followMouse: true, useEffect:"fade", showDelay:100
});
var sprytooltip4 = new Spry.Widget.Tooltip("aspip", "#asp", {
closeOnTooltipLeave: true, hideDelay: 1000, followMouse: true, useEffect:"fade", showDelay:100
});

Şimdi kodu inceliyelim. varsprytooltip1 ile ipucunu tanımlıyoruz. şimdi “cssip” olan tarafın nedemek olduğunu anlayalım. Mouse cssip idsine sahip olan yere geldinde tooltipi gösterecek. “css” ise açıklanacak olan ipucunun içeriği. Şimdi setuplara ({ } arasına) bakalım.

Web Tasarımında Boşlukları Verimli Olarak Kullanmak

pinkfloyd | 22 January 2009 10:07

Beyaz Boşluk (White Space) Nedir?

Basitçe anlatmam gerekirse beyaz boşluk bir tasarımın farklı elementleri arasındaki boşluktur – metinler, resimler, paragraflar, başlıklar, altlıklar, bağlantılar vb. Bu boşluk bir sayfa üzerindeki farklı elementler arasındaki boşluktur, harfler arasındaki boşluk, bir paragrafın satırları arasındaki boşluktur.

Beyaz boşluk bir web sitesinin kolayca taranabilmesini sağlar. Ziyaretçinin sitenizi ziyaret ettiğinde gördüğü metin miktarını azaltır ve bu vesileyle okumayı daha da kolaylaştırır. Sayfanıza kutular ve çizgiler gibi yeni elementler eklemenize gerek kalmadan tasarım elementlerinin görsel olarak ayrımını kolaylaştırır. Bu boşluklar doğru kullanıldığında sayfanızın temiz ve profesyonel görünmesini sağladığı gibi, sitenizin karmaşık görünmemesini, taze görünümünü korumasını sağlar.

Beyaz boşluk ne yazık ki güçlü bir web tasarımında en az dikkate alınan elementlerden birisidir. Beyaz boşlukların parlak ve ışıldayan bir tasarımının olmamasının, onun web sitesi için önemli olmadığı anlamına gelmez.

Bu konudaki araştırmamıza başlamadan önce gelin tasarımlarında beyaz boşlukları verimli bir şekilde kullanan bazı web sitelerine bir göz atalım.

Made By Sofa web sitesi, sitenin üst kısmında büyük boyutlu bir imaj ve imajın alt kısmında ana içerik ve navigasyon öğeleri kullanılarak güçlü bir tasarım oluşturmuş. Sofa başlıklar, paragraflar ve slogan elementlerini birbirinden ayırmak için beyaz boşlukları kullanmış. Aşağıdaki yakınlaştırılmış resme bir bakın:

Onlarsız Yapamadığımız 53 CSS Tekniği

mglass | 09 June 2008 23:55

53 CSS Tekniği
53 CSS Tekniği

CSS çok önemli ve gün geçtikçe kullanımı artmakta. Cascading Style Sheets bizlere tablodan bağımsız tasarımlar ve kodlamaların yazı sıra kendine has seçici ve belirleyici , arayüz efektleriyle XHTML diline yeni başlayan arkadaşların çoğunun henüz tanışmadığı fakat bu işle biraz uğraşmış bir çok webtasarımcı arkadaşın kullanmadan yapamadığı bir çok tekniği içerisinde saklamaktadır.

Geçen bir kaç yıl içinde CSS üzerine bir çok makale yazıldı çoğu HTML dilinin tablolardan ayıklanmması ya da tablosuz tasarımda büyük bir websisteminin tasarımının tek bir dosya ile nasıl saniyler içerisinde değiştirilebileceğini anlatan makalelerdi .

css menüleri

ufopilotu | 12 March 2007 11:26

bu linkte çok çeşitli css menü örnekleri sıralanmış. css şablon örnekleri de var.

benim hoşuma giden menü özellikle şu sitede kullanılmış menü modeli. menünün nasıl yapıldığını görmek için tıklayın.