bildirgec.org

çalgı hakkında tüm yazılar

OTANTİK ÇALGILAR REHBERİ – I

firatocal | 06 July 2010 15:57

2010 Dünya Kupası sayesinde hayatımıza giren vuvuzelalar ile kültürlerin kendilerine has çalgılarını da mercek altına almak istedim..Tabiki önceliğimi ortak çilemiz olduğunu düşündüğüm , üflemeli bir çalgı olan ‘ Vuvuzela ‘ ya vermek istiyorum..‘ Vuvuzela ‘ bir tür zurna.. Ama o bildiğiniz delikleri olan , notaları itinayla çalan ve bizi coşturdukça coşturan kendi has zurnamıza hiç mi hiç benzemiyor.. Düz , çok da albenisi olmayan , nefes şiddetine dayalı bir çalgı…..

Kudu
Kudu

Yapıldığı malzemeye göre değişse de boyu ortama olarak 61 cm. ve ağırlığı da 100 -120 gr kadar.. “Kudu” denen bir çeşit antilobun boynuzlarından yapılan vuvuzelayı, yüzyıllardır köylüler birbiriyle haberleşmek için kullanıyor. Günümüzdeki modelleri ise plastikten üretilirken futbol gibi spor müsabakalarında tezahürat için kullanılıyor..
Vuvuzela hakem düdüğünden fazla ( 122 desibel ) , jet uçağının kalkış sesine ( 135 desibel ) yakın şiddette ses çıkarıyor. ( 127 desibel )

vuvuzela
vuvuzela

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma Vuvuzela’nın insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya koyuyor.. Uzmanlar 85 desibelin üzerindeki bir sesin kulak sağlığına olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çekerken , 100 desibel seviyesindeki bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli olduğunu belirtiyorlar.. Benim gibi yüksek sesli maç , müzik , v.b. yayınlar izlemeyi seven izleyicilerin ister televizyonda maçların karşısına geçerken olsun isterse stadyumda maç seyretmeyi istediklerinde bir kere daha düşünmeleri gerekiyor..
Afrika müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil tabiî ki , bunu başka bir yazımda ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştım… Meraklıları orada diğer Afrika çalgı örneklerinden olan ‘ didgeridoo ‘ ve ‘ djembe ‘ hakkında ve Güney Afrika ‘ nın müzik tarihi ile ilgili kısa bilgiler bulabilirler… Biz diğer büyük kültürlerin özel çalgılarına bakmaya devam edelim…
Hint kültürü de otantik müzik aletleri kategorisinde en benzersiz örneklerle dolu. Çeşit çeşit vurmalı çalgılar , hint müziğinin ruhunu yansıtmada önemli yer tutuyor…

Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış
Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış

tabla
tabla

‘ Tabla ‘ , Hindistan’ da yaygın olarak kullanılan ve iki küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.. Tiz olan ve sağ elle çalınana ‘ dahina ‘ , bas olan ve sol elle çalınana da ‘ baya ‘ adı veriliyor.. İşin en ilginç yanlarından birisi de her iki davulcuğunda ayrı ayrı akort edilmesi.. ‘Dahina’ do sesi ile akort edilirken , bu işlemden sonra ‘baya’ isteğe göre kalın yada ince seslerle akort edilebiliyor ..

dijital gitar

d o g u h a n | 18 January 2010 16:19

Gelmiş geçmiş en iyi müzik aleti hiç şüphesiz ki gitardır. Dijital gitar Avustralyalı Misa firması tarafından üretilen bu dijital enstrumandada teller bulunmuyor. Perdelerin yerinde dokunmatik dalgalar bulunuyor ve bunlar bir normal gitarda olduğu gibi kombine edilmiş. Tele vurma olayını ise gövdesindeki dokunmatik yüzeyle gerçekleştiriyor. Bu dokunmatik yüzeyde tel yok ve telleri hayal ederek çalmanız gerekiyor.

müzikle ilgili 3d papercraft’lar arıyorum. bilen, duyan, el aman!

biSGen | 08 September 2008 10:39

yanıtını yıllarca araştırıp bulamadığınız sorularınızı bildirgeç’in dahilerine sorun.” diyor girişte.
inanın yeni farkettim ve bir kahkaha fırlattım. çünkü ben soracağım soruyu yıllarca araştırmadım; daha birkaç saat oluyor. ama siz yine de cevap verirseniz çok sevinirim.

ben müzik derslerinde kullanmak için 3D papercraft örnekleri arıyorum. alanı biraz daha daraltayım izninizle. benim aradıklarım daha çok müzikle ilgili olanlar. mesela çalgılar olabilir… aslında biraz araştırdım ancak bulduklarım beni pek öyle tatmin etmedi. misal
paylaşımda bulunacaklara şimdiden teşekkür ediyorum. eğer böylesi materyâllere ulaşırda paylaşırsanız buna en çok öğrencilerim sevinecektir.
eklemeyi unutmuşum bulduklarımın bir kısmı ( yani işime yaracağını düşündüklerim ) paralı malesef. e malum öğretmeniz; etimiz ne butumuz ne… anlayan anladı 🙂

Orkestra

tentena | 12 April 2008 20:57

Çalgı toplulukları en eski çağlardan beri vardı, fakat gerçek orkestralar ancak çoksesli müziğin gelişmesinden sonra ortaya çıktı. 1475’den sonra Pesaro, Mantova, Brescia’da önemli çalgıcı topluluklarından söz edilir. Ama Rönesans devrinde şarkıcıların çoğunun viyol veya kornet gibi çalgılar çalarak şarkı söylediğini unutmamak gerekir. 1600’e doğru çoksesli çalgı müziği ses müziğinden ayrıldı, fakat iki türün ortak çalışmalarıda kesilmedi. 1700’de yalnız orkestraya yer veren bir repertuvar oluşmaya başladı. O zamana kadar tesadüfe veya durumun gereğine bırakılmış olan çalgı seçimi, operalar sayesinde değişmez bir düzene sokuldu; Lully’den yüz yıl sonra Paris Opera orkestrasının üye sayısı altmışı aştı. 1725’te Philidor’un kurduğu ‘Concerts Spirituels’ orkestrasının üye sayısı ise hiç bir zaman opera orkestrasına erişemedi. 1713’te Paris Opera orkestrasında ‘küçük koro’ adı verilen on çalgılı bir topluluk yer aldı; şu çalgılardan oluşuyordu:

Müzikal Masa

Makadakal | 28 March 2008 09:15

Musical Table ile dayanıklı, yer değiştirebilir ve yeniden düzenlenebilir vurmalı ilavelerle senin kendi kişisel davul masanızı tasarlayın.Bu masaya 12 tane vurmalı çalgı aleti uymaktadır.

müzik dersleri, şarkı çalışmaları

bakiyyebemolu | 08 December 2007 13:15

u2 vertigo örneği
u2 vertigo örneği

show me how to play sitesi çeşitli popüler şarkıların nasıl çalınacağını amatör müzisyenlere öğreten güzel bir site. şarkı içerisinde kullanılan her enstrumana ayrı ayrı odaklanma imkanınız var. şöyle ki; isterseniz tek bir enstrumanın görüntüsünü büyütebilir, kanal kayıt dinliyormuş gibi sadece o enstrumanın sesini duyabilir, diğerlerini kapatabilirsiniz. ayrıca şarkıların kayıtlarında kullanılan enstrumanların markalarını ve icracılarını da öğrenme şansınız var. bunların yanında çeşitli enstrumanlar üzerine dersler de sitede mevcut. yalnız bu güzel hizmetler malesef ücretli.

Telli Çalgılar Atlası

bakiyyebemolu | 17 February 2007 09:46

1636 rönesans gitarı
1636 rönesans gitarı
günümüzden bir ibanez
günümüzden bir ibanez

Telli enstrumanların tarih içinde geçirdiği evrimi örnek resimler ile anlatan güzel bir site. resimdeki gibi yalnızca gitara değil amatör bir müzisyen olarak benim de şimdiye kadar görmediğim, bilmediğim birçok çalgıya ve onların tarihine ulaşmak mümkün. meraklısı için resimlerden hareketle gitar evrimi hakkında biraz bilgi vereyim.

rönesans gitarı, günümüz gitarından hem daha küçük, hem de daha ince bir yapıya sahipti. gitar biraz daha yuvarlak, bel kısmı daha ince idi. ses deliği ince parşömenden oluyordu. üzerinde Üç çift ve bir tek tel bulunuyordu ve teller sırasıyla sol, do, mi, la şeklinde akortlanıyordu.