bildirgec.org

bozuk hakkında tüm yazılar

Firebird Veritabanı Bozulma Nedenleri/Öneriler

zynex | 10 November 2009 08:59

Merhaba,

Bilgisayarda saklanan her bilgi gibi Firebird veritabanınızda bozulabilir, yanlışlıkla silinebilir. Windows veya diğer işletim sistemleri, aman bu veritabanı buna özel muamele yapayım demez. Bu makalemizde yapılan yanlışları tespit ederek, veritabanını bozulmaktan nasıl kurtarabilirsiniz, onu anlatmaya çalışacağım.

Veritabanı Neden Bozulur?

  • En büyük nedenlerden biri veritabanı yüklü makinanın, genelde elektrik kesintisi nedeniyle kontrolsüz kapanmasıdır. Pek çok işletim sisteminde bu tarz durumlarda kullanımda olan dosyalar bozulabilmektedir. Çözüm olarak 50-100 $ arası ufak bir kesintisiz güç kaynağı almak şarttır.
  • Bilgisayar parçalarında meydana gelen kusur veya bozukluklar. Harddiskin bozulması, Raid kartlarının bozulması vs. Bu tarz durumlarda bilgi kurtarma biraz sıkıntılı olabilir. Beki de bozulan harddiskteki veritabanına hiç ulaşamayabilirsiniz. Çözüm düzenli olarak yedek almak ve kurtarılması mümkün olmayan durumlarda bu yedekten geri dönüş yapmaktır.
  • Firebird Server (servis) çalışırken veritabanı dosyasını kopyalamak veya başka yöntemlerle erişmek. Programlarınızın kapalı olması, veritabanı dosyası üzerinde işlem yapılmadığı manasına gelmez. Firebird server sweep gibi işlemleri yapıyor olabilir. Çözüm : Veritabanı dosyalarını (*.fdb, *.gdb) servis çalışırken kopyalamayın ve kullanıcıları bu konuda uyarın. Kopyalamanız gerekiyorsa, denetim masasından firebird servisini kapatıp kopyalayın. Yedeklerinizi dosya kopyalama yöntemiyle değil, backup ile alın.
  • Kararsız sürümleri kullanmak. Interbase 5.1 ile 5.5 arasındaki sürümler ciddi sıkıntısı olan sürümlerdir. Çözüm : Bunları client veya server olarak kullanmayın. Mümkün derece server ve client sürümlerini aynı tutun.
  • Veritabanın bulunduğu diskte boş yer kalmaması. Bu da sıkıntı çıkarabilmektedir.
  • Forced Writes parametresinin kapalı olması. Bu parametre on (açık) veya off (kapalı) olabilmektedir. Bu parametre diske yazımları kontrol eder. Açık ise, bilgi commit edildiği anda diske yazılır, off ise hemen yazılmaz. Bilgi kaybını önlemek için, bu parametrenin mutlaka on(açık) olması gerekmektedir.
  • Veritabanı dosyası boyutunun (veritabanının değil!) aşılması. İşletim sistemine de bağlı olarak Firebird için bu 32 TB’dır. Ancak Interbase 6 beta sürümleri ve öncesi için bu limit 4 GB’dır. Bu limit aşılınca yeni veritabanı dosyası eklenmelidir.
  • Veritabanı dizaynında yapılan hatalar. Bu genelde “not null” ile ilgili olmaktadır. not null bir alan eklediğiniz zaman, sorunsuzca eklenir. Ancak backup alıp, restore yapmak istediğiniz zaman tabloya daha önce eklenmiş kayıtlarda bu alanın değeri null olduğu için restore işlemini gerçekleştiremezsiniz. Interbase 7.1 ve üstü sürümlerde bunun için önlem alınmış. Ancak Firebird’deki durum nedir bilemiyorum. Çözüm : Dizaynınızı standartlara uygun şekilde yapmalı ve mutlaka yedeklerden geri dönüş testini yapmanız lazım.
  • Kullanımda olan veritabanı üzerinde metadata değişiklikleri yapmak, özellikle table ekleyip/silmek. Bu da veritabanına zarar verebilmektedir. Çözüm olarak tüm kullanıcıların bağlantılarını kestikten sonra, hatta servisi durdurup dosyanın ismini değiştirerek hiçbir kullanıcının bağlanmayacağı şekle getirip metadata değişikliklerini yapmalısınız.
  • Kaza ile veritabanı dosyasını silme. Maalesef bu aşamada yapacak çokta birşey yok, undelete programlarını deneyebilirsiniz. Düzenli bir şekilde yedek almak lazım. Yedek işlemini de otomatik bir düzeneğe bağlamak iyi olacaktır. Çünki insan insiyatifine bırakılınca birkaç hafta sonra aksamaya başlayacak ve bir süre sonra da tamamen bırakılacaktır. FIBS gibi bir yedek yöneticisi program kullanmak uygun olacaktır.
  • Eski sürüm kullanmak. Nadirde olsa bazı durumlarda bug’lardan kaynaklanan bozulmalar olabilmektedir. Bunlar tespit edildiği anda düzeltilmektedir. Yeni sürüm çıktığı zaman, testlerinizi yapıp yeni sürüme geçmeniz iyi olacaktır. Örneğin 2.0.3 kullanırken 2.0.4 çıktı ise, testlerini yapıp 2.0.4’e geçmelisiniz.
  • Veritabanı uzantılarınızı .fdb yapın. Çünki interbase’in kullandığı .gdb uzantısı, windows’un system geri yükleme (system restore) dosyalarıyla çakışmaktadır. Bu da bazen sıkıntı çıkarabilmektedir. İlla ki .gdb uzantısı kullanmak istiyorsanız, sistem geri yüklemesini kapatın.
  • Bazı antivirüsler dosya tarama işini abartabilmektedir. Normal şartlarda bir sıkıntı hiç duymadım ama veritabanı dosyalarını (*.fdb) tarama dışında bırakmak iyi olacaktır.

Kolay gelsin.

Bozuk ipodlarınızı mouse olarak kullanın

empi4 | 08 July 2008 19:46


bunlar bozuk ipodlardan yapılmış birer mouse

ilginç projeleriyle ünlü craftster.org sitesi yeni projesiyle herkesi şaşırttı. eğer evinizde bozuk bir ipodunuz varsa bunu bilgisayar mouse’u olarak kullanabilirsiniz.

cihazın içini açıp altına yerleştirilen bir top sayesinde ipodumuz artık bir mouse’a dönüşmüş oluyor. işlemin nasıl yapılacağını buradan öğrenebilirsiniz

hasar gormus zip dosyalarini kurtarmak (soru)

merihred | 01 May 2008 12:32

Merhaba, bilgisayarimi degistirecegim icin bazi dosyalarimi zipleyip gmail’e gondermistim. Daha sonra farkettim ki bu dosya bir sekilde bozulmus, ve simdi malesef bilgisayari sattigimdan orjinallerine ulasamiyorum. Tek carem dosyalari kurtarabilmek icin bir kac tane program denedim, bazi programlar zip dosyasinin icindeki dosyalari gordu ama kurtaramadi, bazilari ise hicbir ise yaramadi. Sonucta, saniyorum ki bazi programlar hasar gormus zip dosyalarini kurtarmakta gayet basarili olabiliyor. Bu konuda tavsiye edebileceginiz bir program var midir?

Bozulan MS Word Belgelerini Onarmak

pisho | 25 April 2008 20:04

Bazen hiç sebepsiz yere önemli bir MS Word yazı dosyamızın bozulduğunu ve içindeki bilgileri tekrar kurtarabilmek için çeşitli taklalar attığımız olmuştur..

işte bu noktada devreye Repair MyWord giriyor. Ücretsiz olan ve tek tıkla kurulum gerektirmeden çalışan bu uygulamayı flash belleklerimiz üzerinden de rahatlıkla kullanabilir veya saklayabiliriz.

Repair MyWord
Repair MyWord

Şimdilik Microsoft Word 6.0, Word 95, 97, 2000, XP, ve 2003 versiyonlarında kusursuz çalıştığı söyleniyor…

Anılarınızı Hayata Döndürün

kaaltcizgia | 17 March 2008 21:39

Elinizde yıllar öncesinden kalan bir cd‘niz veya DVD’niz var. Bunun içeriği video, program, fotoğraf yada aklınıza gelebilecek herhangi bir tür veya format olabilir. Cd’niz özelliğini yitirmiş ve hiçbir sürücüde okutamıyorsunuz. Artık bu Cd’den umudunuzu kestiniz. Bu noktada sizlere önerebileceğim program İso Buster. Cd’nizin üzerindeki bozuk kısımların (derin çizikler vs.) haricindeki bilgileri toparlayıp tekrardan kullanmanızı sağlıyor. Programda en şaşırdığım kısım; mesela cd’nizde 60 dakikalık bütün bir video var. Program hasarlı kısımların dışında kalan sağlam bölümleri toplayıp sırasıyla birbirine ekliyor ve bütün bir video olarak size sunuyor. Programın tek dezavantajı bu işlemin biraz uzun sürmesi. Detaylı bilgiye buradan deneme sürümüne de buradan ulaşabilirsiniz.

Şayet i-pod’unuz bozulursa

wanadooo | 30 August 2007 12:25

ipod’unuz bozulursa size yardımcı olabilecek, neler yapabileceğinizi gösteren ilginç bir site. Tamir kısmı, aksesurlar ve forum ve destek bölümleri de mevcut.

Neden? Niçin? Söyleyin “Sizce niçin?” ey dostlar!

NLPMaster | 18 June 2007 11:36

NİÇİN ZORDUR
NİÇİN DEMEK?

Bilirsiniz belki hikayeyi,
ama affınızla bir kezdaha anlatmak istedim.

  • * *
    Bir evde televizyon arızalanmış.
    Tamirci gelip televizyonun arkasını açmış ki bir de ne görsün? Bir sürü ekmek kırıntısı…
    Tabi kimin yaptığı hemen anlaşılmış:
    Evin dört yaşındaki yaramaz kızı…

SİZ OLSANIZ
NE YAPARDINIZ?
Böyle bir durumla karşılaşsanız ne yapardınız?
Pek çoğumuz kızarız değil mi?
Kendimizi haklı hissederiz, çocuğumuzu yanlış yapan…
Oysa fark edemeyiz, yargısız infaz yaptığımızı…
En sevdiklerimizi, en bizden olanları dahi yargılarız
pek çok zaman öyle değil mi?
Kızmayın hemen canım…
Hepimiz değilse de çoğumuz…
İşte hikayemizin kalan kısmı özellikle onlar için…

Monitörde pixel bozuklukları

pixel | 28 May 2007 08:22

Merhabalar. Çok sinir bozucu bir problem ile karşı karşıyayım. Samsung SyncMaster 957MB 19inch monitörüm var. Photoshop ve illustratorde yazdığım yazılarda olsun, çizdiğiğim vectörlerde olsun pixel kırılmalar oluyor. Mesela photoshop’da antialias bir yazı yazıyorum ama ona rağmen pixel bozukluklar görüyorum. Resme bakarsanız anlayacaksınız.

Bu da illustrator de çizdiğim deneme birşey hatayı göstermek için ki illustrator vectorel tabanlı bir program pixel sorunu hiç yaşamamak gerek.

bozuk,kırık ipod = $$$

thutmosis | 18 May 2007 23:57

buymybrokenipod.com
eski yada hasara uğramış ipod’unuz varmı??Ve bu eski ipod’unuzdan kurtulup para sahibi olmak istiyorsanız bu site tam size göre….

BuyMyBrokeniPod.com sitesi zarara uğramış bozuk yada kırık Apple iPod MP3 Playe’lara dolarlar veriyor…
örenğin 30GB 5G ipod’un ekranı krık olanına $57.75 vermişler….ipod’dan para kazanma işlemini 3 aşamada yapabiliyorsunuz ama türkiyeden yapılabilirmi bilmiyorum çünkü bozuk ipod’um yok.