bildirgec.org

biyodizel hakkında tüm yazılar

Kendi benzinini kendin üret: Biyodizel

fcfc | 27 January 2007 16:55

Kuresel ısınmanın hızlandığı bu gunlerde,
Biyodizel,son günlerde sıkça bahsedilen ve bazı insanlara gore Türkiye’nin akaryakıtta dışa bağımlılığını azaltacak ve geleceğin yakıtı olacak. Peki bu ne kadar doğru gerçekten geleceğin yakıtı olabilir mi?
Bu konuda olumlu şeyler söylemek mümkün, çünkü fosil yakıtların tersine sera etkisi yaratan gaz emisyonu çok düşük ve uzun vadede çevre için olumlu bir gelişme olacak. Avrupa birliğinde ve pek çok ülkede normal dizele belirli bir oranda biyodizel karıştırma mecburiyeti bulunuyor ve bu oran her yıl daha üste çekiliyor. Bitkilerden elde edildiği için yenilenebilir bir yakıttır.
Şimdi ikinci kısma bakalım. Türkiye’nin akaryakıtta dışa bağımlılığını azaltabilir mi?
Evet bu mümkün ama bunun gerçekleşmesi uzun vadede olabilir. Şu anda hali hazırda yemeklik yağ konusunda ülkemizin açığı var ve bu açık dışardan ithalat yoluyla gideriliyor. Ancak uzun vadede bakıldığı zaman geniş tarım alanlarına sahip ülkemizde doğru bir tarım politikası ile boş olan tarım alanları değerlendirilebilir ve hem ekonomiye kazandırılır hemde elde edilen üründen hem yemeklik yağ hem de yakıtımız elde edilebilir. Yani biyodizelin ülkemiz için 3 temel faydası var. 1. Sera etkisini azaltması (tüm dünya için geçerli) 2. Akaryakıtta dışa bağımlılığı azaltması 3. Tarımın gelişmesi.
Bu konuda olumlu adımlar atılırsa ülkemiz ilerde biyodizel ithal eden bir ülke olabilir veya pek çok konuda olduğu gibi bununda önüne engeller konularak dışa bağımlılık devam ettirilebilir.
Birazda biyodizel üzerinde duralım. biyodizel nedir nasıl elde edilir kısaca anlatalım;
Biyodizel tamamen bitkisel yağlardan katalizör yardımıyla elde edilen ve dizel araçlarda hiç bir modifikasyon yapmadan direkt olarak kullanılabilen bir yakıttır.Her türlü yağ bitkisinden biyodizel üretilebilir. Bu bitkiler başta ayçicek olmak üzere; kanola , hindistancevizi ve kenevir, pamuk, aspir gibi yağ içeren bitkiler olarak sıralanabilir. Ayrıca, yemeklik atık yağlardan da biodizel üretimi mümkündür.
Bir birim petrol yakıtı için kullanılan enerjiyle 3.2 birim biodizel üretilebilmektedir.
Biyodizel üretmek için harcanan enerji normal petrol yakıtı üretmek için kullanılan enerjinin %32’si kadardır. Bu yönüyle enerji tasarrufu üretim tesislerinde çok büyük miktarlarda olmaktadır. Bir başka değişle bir birim petrol yakıtı üretmek için kullanılan enerjiyle 3.2 birim biodizel üretilebilmektedir.
internette arastirdigimda bu konuda turkce ve ucretsiz en genis icerigi biyodizelturkiye adli web sitesini buldum. tr.wikipedia da biyodizel konusunda bu siteyi referans gostermis. Bir de sitede forum var ve biyodizel uretim ve tesis kurulumu hakkında sordugum sorulara tatmin edici cevaplar aldim. Uretimi sadece kucuk bir odada yapilacak kadar kolay ve maliyet acisindan da dizel benzinden cok daha ucuza mal olmakta. Bence bir 10 yıl icerisinde yasalarin da cikmasi ile bireysel uretim cok yayginlasacak.

çamuru biyodizel yapımında gördüm

kahkar | 04 November 2006 18:07

Çamuru küçümsemeyen ve çevreyi seven bir proje bu. Anlatalım hemen.

1) Çamurun içinde olan ve toprağın sevmediği risk faktörleri uzun işlemlerle bertaraf edilir. Yeni hali artık biyokatı formundadır ve çamur olmaktan çıkmıştır.

2)Sonra kolza ve aspir gibi bitkiler seçilir ve bunlar büyürken yeni biyokatı, gübre olarak kullanılır. Böylece bu bitkiler epeyce ve sağlıklı beslenmiş olur.

Biyobenzin, Cari Açık ve İstihdam

beeezy | 14 September 2006 01:29

Üç haber:
Türkiye’nin 2006 petrol faturası 11 milyar dolara gidiyor

Cari açık yedi ayda 20 milyar doları aştı
İstihdamsız yüksek büyüme sorgulanmalı
Yılın sonuna yaklaşıyoruz. Bir yılı daha yüksek bir cari açık ve yüksek bir işsizlik oranı ile kapatacağız. Ekonomistler, “petrol fiyatları daha da yükseldi, cari açık ve dış ticaret açığının bu kadar yüksek olmasında 11 milyar dolarlık petrol ithalatının payı büyük, hükümet ne yapsın” diyecekler.
Böyle demeyen ülkeler de var. Örneğin Brezilya.
Brezilya dünyanın en fazla biyobenzin (etanol) üreten ülkesi. Topraklarının 50,000 m2’sinde biyobenzin üretmek üzere şeker kamışı yetiştiriyor. Tarım ve biyobenzin üretim zincirinde toplam 1 milyon kişi istihdam ediliyor. 16 milyon m3’ten fazla biyobenzin üretiyor ve bu rakam da, Brezilya’nın toplam benzin ihtiyacının yaklaşık %50’sine karşılık geliyor.
Biyobenzin üretiminde Brezilya’yı ABD takip ediyor. Hindistan, Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti, Nijerya, Macaristan ve daha pek çok ülke biyobenzin üretimi için yatırımlarını sürdürmekteler.
Bir de, ülkemizde de üretilen ve Avrupa’da üretimi daha yaygın olan biyodizel var. Biyodizel üreticisi ülkelerin listesi çok daha kabarık. Ancak ülkemizde ÖTV’den muaf kullanımı %2 ile sınırlandırılan biyodizel henüz olması gereken yerden çok uzakta.
Hükümet, ithal edilen petrolün üzerine koyduğu vergi gelirinden mahrum kalmamak için, biyoyakıt üretiminin cari açığa, dış ticaret açığına, istihdama katkılarını şimdilik düşünmek istemiyor. Kısa vadeli yararlar yine ağır basıyor.
Biyodizel için ihtiyaç duyulan yağlı bitkiler tarıma elverişli topraklar gerektirirken, biyobenzin dallı darı gibi tarıma elverişli olmayan topraklarda da yetişebilen ya da tahıl samanı gibi selülozik biyokütlelerden de elde edilebiliyor. Böylece sınırlı tarıma elverişli arazilerimizde, gıda amaçlı tarım ürünü arzını azaltmadan biyobenzin elde etmek mümkün oluyor. Biyodizel için de yosun alternatifitükenmiş değil tabii.
Biyoyakıtların bir de çevreci yanı var. Her nekadar biyoyakıtlar da yakılarak tüketilseler ve dolayısıyla CO2 emisyonuna neden olsalar da, elde edildiği bitkilerin gelişimi süresince yaptığı fotosentez, az da olsa CO2 miktarında bir azalma sağlıyor ya da en azından net artışın önüne geçilmiş oluyor. Fakat sanırım çevre, önceliklerimizde daha da geride bir yerlerde.

Geleceğin yakıtı biyodizel üretmek için kompakt bir ünite

turkuas | 16 July 2006 17:55

Fosil enerji kaynmaklarının tükenmeye yüz tutması üzerine üzerinde çalışmalar devam eden alternatif enerji kaynaklarından biri olan ve geleceğin yakıtı olarak ifade edilen biyodizel üretimi ülkemizde de gerçekleştirilmeye başlandı.

Bu konuda ülkemizde araştırmalarını üniversite desteği ile sürdürdüğünü ifade eden Egebiyoteknoloji büyük ölçekli tesisler yanı sıra özellikle kompakt biyodizel tesisi ile dikkat çekiyor.

‘Kendi Biyodizelini Kendin Yap’ sloganı ile yola çıkan egebiyoteknoloji, biyodizel üretimi için gerekli ekipmanları kolay kullanılabilir bir tasarım ile bir arada topladığı kompakt tipteki biyodizel üretme ünitesi ile tarım birlikleri, kooperatif ve çiftçilere yönelik bir ünite hedeflemiş.

ölü kediden dizel yakıt

azurenus | 15 September 2005 11:39

Christian Koch adında alman bir mucidin buluşu hayvan hakları koruyucularını çileden [çıkarmış]. bu icat evde bulunan çöpler, çeşitli katkı maddeleri ve yollarda ezilip ölen kedileri birleştirip organik dizel yakıt üretiyor. bu yakıtı normal bir dizel araç kullanabiliyor.

patenti beklemede olan [kdv 500] isimli makinenin ürettiği bu biyodizel, yakıt istasyonlarında satılanların 5’de 1’ine (litresi 30 cent) mal oluyor.