bildirgec.org

bilimsel makale hakkında tüm yazılar

Mendeley: Bilimsel makaleleriniz için ücretsiz akademik yazılım

KAYAgibi | 04 March 2010 12:22

Mendeley Referans Yönetimi Yazılımı
Mendeley Referans Yönetimi Yazılımı

Bilimsel bir makale ya da bitirme tezinizi yazmak için uğraşıyorsanız o zaman mutlaka bu tarzda bir referans yönetimi yazılımına ihtiyacınız var demektir. Kendi türünde onlarca ücretli ve ücretsiz rakibi bulunan Mendeley‘i öne çıkaran özelliklerin başında ücretsiz olması geliyor çünkü Mendeley aşağıda sıralanan özellikleriyle ücretli rakiplerini de (EndNote, Reference Manager, Bookends, Biblioscape gibi) geride bırakmışa benziyor.

  • Makalelerin referans bilgilerini (yazar, yıl, başlık gibi) farklı veritabanlarından bularak sunması zaman kaybını önlüyor.
  • Veritabanınızdaki makalelerin içeriğinde ve referans bilgilerinde arama yapabiliyorsunuz.
  • Referans makalelerinizin sadece bilgilerini değil dosyalarını da size temin ettiği 500mb lik alanda eşitleyip herhangi bir bilgisayarda bile onlara kolayca ulaşmanızı sağlar.
  • Kolleksiyonlar yaratıp o kolleksiyon icindeki makaleleri ve dosya üzerine yazdığınız yorumları arkadaşlarınızla paylasabilirsiniz.
  • Microsoft Word için yaratılmış eklentisi ile yazdığınız makaleye kolayca metin içi referans ekleyebilirsiz. Makalenizin sonunda bilimsel formattaki referans listesini kendiliğinden düzenler.
  • Latex, endnote, Zotero, CiteULike gibi programlarda var olan veritabanınızı kolayca Mendeley’e aktarabilirsiniz.
  • Windows, Mac ve Linux sürümleri mevcuttur.

Mendeley sadece bir masaüstü yazılımdan ibaret değil aynı zamanda www.mendeley.com adresinde bilimsel bir sosyal iletişim ağı olarak da hizmet veriyor. Profil yaratma, arkadaş ekleme ve onlarla dosya paylaşma gibi bir çok sosyal iletişim ağında mevcut olan özellıklere sahip. Tüm bu özelliklerinin yanında masaüstü yazılımın yaptığı bir çok işi de görmektedir.

sadece bilimsel bilgi için: scirus

hoodly | 30 October 2008 08:10

sadece bilimsel bilgi için: scirus
sadece bilimsel bilgi için: scirus

sanal dünyada bulunan ve bilimsel bilgiye ulaşmanıza yardımcı olmak amacıyla yapılmış en kapsamlı arama aracı olarak kendisini tanıtan scirus son verilere göre 450 milyondan daha fazla öğeyi indeksleyerek kullanımımıza sunmuş bulunuyor. scirus ile arama yaptığınızda karşınıza çıkacak dökümanlar arasında bir araştırmacının yaptığı araştırmalardan birisi yada bilim adamının kendi internet sayfası için ürettiği makalesi, ders notları, bir ürünün patent bilgileri veya bir kurumun bilgi departmanında bulunan değerli bilgileride içeren bir yapıdan elde edilen en sağlıklı sonuçlar karşınıza çıkarılıyor.

scirus’un veri tabanında bulunan ana konu başlıklarına ulaşmak için buraya bakmanız yeterli.

google scholar
google scholar

ve son olarakta buna benzer bir hizmet olan scholar ile google farkını kullanarak yararlanabilirsiniz.

Bedava ve açık erişimli bilimsel dergiler

tenedian | 23 October 2008 22:16

Açık Erişimli Bedava Bilimsel Dergiler
Açık Erişimli Bedava Bilimsel Dergiler

Bilimsel yazılara ulaşmak isteyenlerin çoğu ya bir sürü kayıt formaliteleriyle uğraşmak ya da para ödemek zorunda kalıyor. Bilim gibi evrensel bir konu ile ilgili birşeyler öğrenme çabası içindeyken para ödemek durumunda kalmak da haliyle insanın gücüne gidiyor.

Neyse ki internette ufak bir araştırma yaptığınızda bazı sitelere, açık erişimli bazı bilimsel dergilere ulaşabiliyorsunuz. Bakınız.

Ücretsiz Makale Bankası

selcukhoca | 14 November 2007 15:54

Bilimsel çalışma yapanlar için makaleler önemli kaynaklar. Fakat her zaman bu kaynaklara kolay ulaşılmıyor. Akademi Makale sitesinde sosyal bilimler ağırlıklı 400’e yakın makaleye ücretsiz olarak ulaşmak mümkün.

Open Journal Systems – Açık Dergi Sistemleri

odo | 19 October 2007 23:59

bu yazıda “İyi ki varsın ey internet!” dedirten bir aracı tanıtmaya çalışacağım.
kanada’da üniversite destekli yürütülen bu proje, bilimsel / akademik makalelere dayalı online dergi sistemlerini “içerik yönetim sistemleri (cms) ” olarak bildiğimiz modele dayandırmaya çalışmış ve bunda da oldukça yüksek bir başarı sergilemiş. tamamen açık kaynak kodu ile sunulan sistem, diğer cms’lerde olduğu gibi bir veritabanı ile birllkte uzak sunucuya gerçekleştirilen kurulum ile başlıyor. sonra bir yandan içeriği oluştururken bir yandan da ister tematik değişiklikler yapıyorsunuz, ister yeni eklentiler ile site fonksiyonlarını geliştiriyorsunuz, ister de kodlar içinde gezinerek daha spesifik düzenlemelere girişiyorsunuz.

sistemin hazırlayıcıları bilimsel makale yayıncılığı ile ilgili hemen her ayrıntıyı düşünmüşler. örneğin kullanıcı rolleri için hazır yapıda editörler, bölüm editorleri, hakemler, dizgiciler, mizanpajcılar, yazarlar ve okuyucular gibi ayrı görevler belirlenmiş.

Türk Fizikçilerinden İntihal mi?

anadoluca | 14 September 2007 09:16

Son bir haftadır bilim dünyasına bomba gibi düşen Arxiv.Org (uluslararası bilimsel yayın kütüphanesi) kaynaklı ünlü bilim dergisi Nature‘nin yayımladığı haber: 14 Türk Fizikçisi İntihal yaptı! İntihal’in bir diğer anlamı aşırma… İddialara göre Fizikçilerimiz kendi makalelerini hazırlarken başka makalelerden birebir yararlanmışlar daha doğrusu diğer makalelerden aşırmışlar… Bu konuda tartışmalar hâlâ sürerken, NTVMSNBC‘de yer alan şu ve bu haberi inceleyebilirsiniz daha da aydınlanmak için. Bu iddialara karşın da intihale adı karışan ÇOMÜ araştırmacılarının savunmalarını da buradan okuyabilirsiniz.

Bilimsel Makaleler Serisi #1 (A Methodology for the Visualization of Write-Ahead Logging)

ferhank | 01 May 2005 04:26

Degi$ik zamanlarda yazdigim bilimsel makaleleri buradan yayinliyorum.
Konulari genellikle bilgisayar topolojisi (umarim bu ceviri dogrudur) ile ilgili.
Denenmemi$ projeler ile ilgili olanlari da zamanla eklemeyi du$unurum.
Ilkiyle ba$lamak istiyorum.
Makalenin adi:
YLE: A Methodology for the Visualization of Write-Ahead Logging
Yayin Yili: 2003

Pdf olarak halini ekledim. Indirebilirsiniz.

Makaleler neden ingilizce derseniz turkcem iyi degil, cevirebilecek gonullu varsa yardim beklerim. Normal hayatta turkce kullanabiliyor fakat bilimsel dil’de turkceyi kullanamiyorum.
Zaman buldukca diger makalelerimi de buradan yayinlarim.