bildirgec.org

artificial intelligence hakkında tüm yazılar

“Eğer Bir şey yazabiliyorsa ve ya düşünebiliyorsa, filme çekilebilir.” STANLEY KUBRİCK

AKTURK19 | 12 August 2010 12:17

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick

Hayatımda düşüncelerime değişik bir yön katan, çok farklı ve aşırı mükemmeliyetçi bir yönetmen olmakla beraber beni çok büyük ölçüde değiştirmiştir. Özellikle Spartacus 1960 yapımı filmi hem ödülleri bakımından hem de mükemmel bir konu bütünlüğü ile tam bir mükemmeliyetçi bir karaktere sahip olduğunu anlatabilir size. Tabii ki ‘A Clockwork Orange’ de yabana atılmamalı…

Ansiklopedik bilgilere bakarsak Stanley Kubrick, 26 Temmuz 1928 dünyaya gelmiş ve 7 Mart 1999 da ölmüştür. Genel olarak Kubrick dediğimizde tanıyanlarımızın aklına ilk Mükemmelciğiliği ve detaylı anlatımları aklına gelir..

Kubrick için, yönetmenlik hayatında en büyük etkenin fotoğrafçılık olduğunu söyleyebilirim. Amatör olarak başladığı fotoğraf dalında çok kısa sürede ilgi çekmiş olsa gerek ki ABD de bir dergide fotoğrafçı olarak değişilmeyen bir eleman olmuştur. Şu anki eserlerine baktığımızda da zaten fotoğraflarının da ne kadar bir mükemmeliyete sahip olduğunu ve ne taşıdığı izlerde Stanley’i bulmakda mümkündür.

Beni de kendi yapımları değiştirdiği ve mükemmeliyetçi bir yapıya çektiği gibi kendisini de fotoğrafçılık yaptığı yıllarda, izlediği filmler etkilemiş olsa gerek ki kendi içinde de olan mükemmeliyetçi ve en iyiyi isteme arzusu, izlediği filmlerden daha iyisini yapabileceği inancını içine doğurmuştu. Bunun üzerine Stanley, yönetmenliğe ayak atmış ve çok büyük yapımalara imza atmış ve yapımları bir çok dalda ödüllerde almıştır. Ayrıca istediği ünvanıda almıştır. Buna ilk örnek ve en güzel örnek de 1962 yapımı Lolita filmidir.

Hayvan ve insan klonlama

wanadooo | 22 August 2009 08:18

Ünlü koyun Dolly‘nin hikayesini duymuşsunuzdur. ingiliz bilim insanlarının kopyalama yöntemiyle meydana getirdikleri, insanlık tarihindeki ilk kopya canlı koyun dolly, belli bir yaşa (6) geldikten sonra çözümü bilinmeyen sağlık nedenlerinden dolayı ölmüştü. hiçbiri onun kadar olmasa da, dolly’den sonra başka hayvanlar da kopyalanarak üretildi; ancak onların da sonu dolly’ninkinden farklı değildi (şimdilik). Bilim insanları teorik olarak bir canlıyı kopyalamayı rahatlıkla yapabiliyor ama bir yerde ya çok basit ya da çok ölmücül bir hata yapıyor olmalılar ki; klonlanmış kopya canlılar çözümsüz sağlık problemleriyle ya da anomalilerle doğuyordu.

gerçek klonlama işlemi, bilimkurgu filmleri (örnek: Star wars serisinin ikinci filmi klon savaşları, matrix serisi ve yapay zeka) ve kitaplarındaki klonlamadan biraz farklı çalışıyor. bir canlıyı klonlamak için, aslında yine iki kişi gerekli ancak canlıların doğal üreme sürecinin aksine, bu kez tek bir üreme hücresi bile yetiyor.

Rise of the Houses (Evlerin Yükselişi)

sister blister | 04 August 2009 09:46

En Akıllı Ev
En Akıllı Ev

Hatırlatma mesajı gönderen telefonlar, koltuğunu direksiyonu aynaları size göre ayarlayan otomobiller, çamaşırın ağırlığını kirliliğini ölçüp suyu ve deterjanı ayarlayan çamaşırmakineleri… sizi bilmem ama uzaktan kumandayı bile hala nimetten sanan bana makinelerin yükselişini andırıyor 🙂
Herşeyi programlayalım, kendimize de bir usb çıkışı yapalım dünyaya ordan bağlanalım diyenlerdenseniz, yaşamak isteyeceğiniz akıllı evler (smart houses) şimdilik biraz pahalı da olsa ilgi çekici.
Evi alın, programlayın ve sizin için ışıklandırma, ısıtma, havalandırma, güvenlik, ses sistemleri kontrolü gibi işleri otomatik olarak yapsın. İşte genel mantığı anlatan
birkaç basit algoritma
ve satışı mevcut
sistemler.

pokerde yapay zeka kaybetti

nihilanth | 29 July 2007 14:59

yapay zeka poker yazılımının ismi polaris.. karşısında dünyanın en iyi poker oyuncuları arasında yer alan Phil Laak ve Ali İslami yer alıyor. ilk round’u insanlar ikinci round’u ise polaris kazanıyor. 2 uzun gecenin ardından son round’da her şey belli olacakken son oyun berabere bitiyor.. ondan sonra tekrar oyun yapılıyor ve bu sefer phil laak ve ali islami kazanıyor..

Mekanik Türk Servisi

bdog | 17 May 2007 18:24

Mekanik Türk
Mekanik Türk

İnternette dolaşırken Amazon‘un Mekanik Türk servisi ile karşılaştım. İsminin acaipliğinin yanında, servisin kendisi de çok ilginç. Bilgisayar programlarının yapmakta güçlük çektiği işleri, insanlara aktaran bir servis. İnsanlara yaptırmak istediğiniz işleri sitede yayınlıyorsunuz ve ücret karşılığı bu işi insanlara hallediyor. Hatta bu iş için bir de programlama ara yüzü sunmuşlar.

Servisin isminin neden mekanik Türk olduğu ise burada açıklanmış.

M.I.T’in cog projesi

anafikir | 29 March 2006 23:13

Massachusetts Institute of Technology(M.I.T) yapay zeka ve robotlar üzerine derin çalışmalar yapmakta. Bu çalışmaları genel olarak “The Cog” olarak kodluyorlar. Amaçları insansı robotlar üretmek.

Her türlü insani özelliği robotlara entegre etmeyi planladıklarını söylüyorlar. Şu şıralar projenin emekleme aşamasında olduğunu söyleseler de bir hayli yol katetmişler.

Üzerlerinde çalıştıkları şeyler ve yapabildikleri hakkındaki video.