bildirgec.org

altın portakal film festivali hakkında tüm yazılar

Güncel Haberler

queennothing | 18 September 2010 15:25

  • Altın Portakal Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma Filmleri açıklandı. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.
  • Semih Kaplanoğlu’nun “Bal” filmi, İsveç’te 10 sinemada birden vizyona girdi.
  • Stephen King’in Dark Tower Serisi, sinemaya uyarlanıyor.
  • Warner Bros, “Pinokyo”nun yeniden uyarlanacağını açıkladı.
  • İngiliz rock grubu Queen‘in serüveni, sinemaya uyarlanıyor. Grubun ikonu Freddie Mercury’i Sacha Baron Cohen canlandıracak.
  • Mafyabaşı Al Capone‘nin hayatı siinemaya uyarlanıyor. “Cicero” adlı yapım hakkında henüz hiçbir detay açıklanmadı.
  • 11. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, 24 ile 26 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.
  • Pera Film, 24 Eylül – 17 Ekim arası ‘Filmlerle Caz’ seçkisi düzenliyor. Ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

Gurbet kuşları göçtü: Halit Refiğ

kahramancayirli | 19 October 2009 12:28

Gurbet kuşları göçtü: Halit Refiğ
Kahraman Çayırlı

mitoloji.info adresinden alınmıştır.
mitoloji.info adresinden alınmıştır.

Gurbet Kuşları’nı izlemeyen bir sinemasever var mı? Ya da 80lerde çocuk olup, Müjde Ar’lı Teyzem’i görmeyen? Ya da Trt ekranlarında dizi furyasının başlamasının işaret fişeğini çeken efsane Aşk-ı Memnu’yu? Filmi yakılan Kemal Tahir uyarlaması Yorgun Savaşçı’yı?…

tulumba.com adresinden alınmıştır.
tulumba.com adresinden alınmıştır.

Atıf Yılmaz’ın, Ömer Kavur’un gitmişliğine alışamamışken, Türk Sineması çok önemli bir neferini daha kaybetti. Halit Refiğ’i

Gurbet Kuşları’ndan Teyzem’e…

Altın Portakal Film Festivali / Tarihi

omeroguz | 12 October 2009 13:58

Altın Portakal Film Festivali Asya’nın ve Avrupa’nın en önemli film festivallerinden birisidir. Türkiye’nin en önemli film festivalidir.

İlk olarak 1950’li yıllarda tarihi Aspendos Tiyatrosu’nda konserler ve tiyatrolarla başlayan şenlik Altın Portakal’ın temel taşını oluşturur. O zaman ki sosyal ve ekonomik sıkıntılara rağmen halkın yoğun ilgisi olur.1960’ın başlarına kadar her yaz düzenlenen bu etkinlik Dr. Avni Tolunay’ın 1963 yılında Belediye Başkanı olmasıyla farklı bir hal alır. Antalya Film Festivalini bünyesine katarak Türk sineması için önemli bir adım gerçekleşir. Dr. Avni Tolunay Antalya ve Festival için bir amblem arayışında olur yörenin simgesi olan portakalı, deniz, tarihsel öğeler ve Venüs heykeliyle bütünleştirir. Heykeldeki portakal Antalya’nın eteklerdeki dalgaları Venüs ise Antalya’nın güzelliğini anlatır.( Menderes Türel zamanında bu heykelin kaldırılmasına rağmen bu sene Mustafa Akaydın ile beraber Venüs heykeli geri gelmiştir. Antalya kamuoyunun ve yönetiminin kararı ile gerçekleşmiştir) İlk genel kapsamlı festival 1964 yılında güç koşullarda gerçekleştirilmiştir. Bu senede halk ilgisi oldukça fazla olmuştur. Festival amacına karar vermiş olur: “Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması’nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak” 1964–1973 yılları arasında devam eden festival 1973 yeni belediye başkanı Selahattin Tonguç tarafından devam ettirildi. 1978 yılında festival daha da büyümüş ve Plastik Sanatları da bünyesine katılmıştır. 1985 yılında Belediye başkanı Yener Ulusoy tarafından kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı tarafından festival düzenlenmeye başlar. 1985’te Festival’e Akdeniz Akdeniz adlı Uluslararası Müzik Yarışması da eklendi 1985 – 1988 yılları arasında Antalya Altın Portakal Festivali bünyesinde gerçekleşti. 1995 Büyükşehir belediyesi tarafından kurulan Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı 2002 yılından beri Antalya Kültür Vakfı (AKSAV) olarak hizmet veriyor.2005’te Avrasya Uluslar arası Film Festivali adıyla uluslar arası filmler için yeni bir yarışma başlatıldı. Bu yıl 46.sı yapılacak ayrıca bu sene ilk defa Başkan Mustafa Akaydın ile birlikte Portakal tekrar halkın portakalı oldu geçen senelerde gösterileri filmleri sadece davetliler izleyebiliyordu. Etkinlik sayısı az oluyordu ama bu sene ise etkinlikler arttırıldı ve şahane bir Portakal oldu.

‘Kısaca Bu Portakal Halkın Portakalı Türkiye’nin Oscar’ı’

Portakalın resmi sitesi

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali

queennothing | 23 August 2009 10:03

Türkiye’de sinema adına yapılan en önemli ödül törenlerinin başında yer alan Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu sene 46. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Antalya Kültür Sanat Vakfı‘nın düzenleyeceği festival, bu sene ‘çok yönlülüğü’ ile sanatın evrenselliğini vurgulayacak. Hayatını sinemaya adamış usta isimleri, halkla buluşturma, üniversite öğrencileri için hazırlanan sokakta film çekme projesi, açık havada film gösterimi, Türk ve Dünya Sineması’nın tarihi ve senaryo yazma atölyeleri gibi etkinlikleri de içinde barındıracak olan festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nın yanısıra, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması da yer alacak.
10 – 17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde, ‘Türk Sineması ve usta sinemacılara saygı’yı vurgulayacak bir diğer etkinlik de, Onur Ödülü, Emek Ödülü ve Yıldırım Önal Anı Ödülü olacak. ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’, bu sene Erol Günaydın layık görülürken, ‘Onur Ödülleri’ de Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Sevda Ferdağ, Yalçın Tura’ya verilecek. ‘Emek Ödülü’ ise, Halil Dede’ye verilecek.

Festivalle ilgili tüm detaylar yakında web sitesinde duyurulacak.

Mutluluk (2007)

queennothing | 15 May 2009 12:56

Abdullah Oğuz‘un yönetmenliğini yaptığı 2007 yapımı “Mutluluk“, hala Doğu’nun bir çok yerinde geçerli sayılan ‘töre‘ kavramına çarpıcı bir örnek niteliğinde.

Zülfü Livaneli’nin romanından uyarlanan “Mutluluk“ta Özgü Namal, Murat Han ve Talat Bulut başrolleri paylaşıyor.

Ailesi ve köy halkı tarafından ‘kirli’ ilan edilen ve töre gereği ölüm kararı verilen Meryem, kendisini dinlemeden öldürmeye karar veren töreler ve köy halkına karşı direnmek yerine, korkuyla ‘o an‘ı beklemektedir. Meryem‘i öldürecek olan kişi ise Cemal‘dir ve genç kızın infazı İstanbul’da olacaktır.
Büyük gün geldiğinde MeryemCemal ile birlikte İstanbul yollarına düşer. Denizle, martılarla ve İstanbul’la tanışan Meryem, tüm saflığı ve iyi niyetiyle Cemal’in elinden kaçmak yerine teslim olmuş bir şekilde ‘o an‘ı beklemektedir.

Arızalı zamanlar öksüz kaldı

kahramancayirli | 22 April 2009 11:29

Arızalı zamanlar öksüz kaldı

Kahraman Çayırlı

Ankara’da köklü ve saygın bir sinema, salonlarından birini, bir haftalığına, 2005 Haziranında ona ayırdı. Üçüncü günün konuk filmi ise 1979 yapımı, Adana’da anne-babaları ölünce emmilerini aramak üzere İstanbul’a gelen iki çocuğun sokaklarda yitiş öyküsüydü: “Yusuf ile Kenan”. Birazdan film başlayacak, ışıklar sönmek üzere, o da ne! Koca salonda tek başınayım. Arada salon görevlisinden öğreniyorum ki, ancak “Anayurt Oteli”ne on-on beş kişi gelmiş, kimi seanslara hiç kimse gelmediği için film oynatılmıyormuş bile! Ona verilen değer bu mu? “Hababam Sınıfı Askerde”yi sinemada iki milyonu aşkın insan seyrederken, onun izleyicisini neden parmakla sayıyordum? Yine film arasında üzülerek gördüm ki, seyircinin çoğu canavar bir kayınvalidenin anlatıldığı Jennifer Lopez’li “Vay Kaynanam Vay”ı seçmişti…

Malatya’dan “Altın Kayısı Film Festivali”

queennothing | 05 November 2008 09:57

45 yıldır Antalya’da gerçekleşen “Altın Portakal Film Festivali”, film gösterimi ve ödül töreni gibi etkinlikleriyle Türk sinemasına gönül verenlerin ‘mütevazı Oscar’ı. Türk sinemacıları için bu denli önemli olan bu festivale, bir yenisi daha geliyor; “Altın Kayısı Film Festivali”.

Malatya’da 16 yıldır düzenlenen ‘Altın Kayısı Festivali’, Malatyalı Sanatçılar ve Gazeteciler Birliği ve sinemacı Gani Rüzgar Şavata’nın uğraşları sonucu bir film festivaline dönüşüyor.

Festivalin destekçileri arasında Ali Sunal, Kenan Işık, Selahattin Alpay, Oktay Kaynarca gibi isimler de var.

Antalya’nın ‘portakal’ı gibi, Malatya’nın simgesi olan ‘kayısı’nın adı verilen festival, Aralık ayı’nda gerçekleşecek.

Merakla beklenen festival, birinci yaşında Kemal Sunal’ı tema edinecek. 2000 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Sunal’ın heykeli de festival boyunca kentin merkezinde olacak.

en iyi kadın oyuncu: nurgül yeşilçay

kahramancayirli | 21 October 2008 12:30

45. altın portakal film festivali sonuçlandı. ödülleri kazanan isimlerin çoğu önemli sinema eleştirmenlerinin beklemediği isimler. zira sinema eleştirmenleri nuri bilge ceylan, yeşim ustaoğlu ve semih kaplanoğlu’nu ön plana çıkarıyorlardı. oysa tuncel kurtiz başkanlığındaki jüri farklı düşünmüş..

en iyi kadın oyuncu ödülünü erden kıral’ın yönettiği vicdan filmindeki performansıyla nurgül yeşilçay kazandı. genç oyuncu “bu muymuş? bir konuşma hazırlamadım. bu ödülü diğer kadın oyuncu adayı arkadaşlarım da almak istiyordu. onların adına alıyorum ve onları alkışlıyorum. sezen aksu’ya da bir teşekkürüm var. bu kez antalya’ya gelmediği için çok teşekkür ediyorum” demiş ödülü kazanınca. vicdan filminin şu anda pekçok sinema salonunda vizyonda olduğunu hatırlatalım..

Türk Sineması’nın son yıldızı

kahramancayirli | 14 October 2008 16:21

Ajda Pekkan’ı neden bu kadar sevdiğimi açıklayamam bir türlü. Aynı durum Hülya Avşar için de geçerli…

Özünde, en temelinde, nihayetinde sinema oyuncusudur Hülya Avşar. Denir ya sel gider kum kalır: Diziler, şarkılar, dergiler, bir tiyatro oyunu, tenis maçları, magazin programlarını silkeleyin, geride pırıl pırıl bir sinema oyunculuğu belirir. Avşar’ın gerçekte bir sinema oyuncusu olduğunu bize yeriden anımsattıkları için Altın Portakal Film Festivali’ne teşekkür borçluyuz…

10 Ekim 1963, Edremit doğumlu, güzel yıldız. Annesi Giritli, babası Ardahanlı. Orta halli bir ailenin üç kız çocuğunun en büyüğü. İlkokulu Edremit, Ayvalık ve Havran’da tamamlar. Ortaokul ve liseyi ise Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde okur. Liseyi bitirir bitirmez Mehmet Tecirli adlı bir mühendisle evlenir. Bir yıl bile sürmez evliliği.Boşanır boşanmaz İstanbul’a gelir, Bulvar Gazetesi Kainat Güzellik Yarışması’na katılır. Duymuşsunuzdur, yarışmada birinci seçilir fakat daha önce evlenip boşandığı için geri alınır tacı.

Yarışmanın peşinden reklam ve film teklifleri alır. Sonra neler olduğunu yirmibeş yıldır hep birlikte izliyoruz zaten. Filmleri, aşkları derken her hareketi haber değeri taşımaya başlar sonunda.

Yirmibeşinci sanat yılı