bildirgec.org

açık kaynak kod hakkında tüm yazılar

Uzaktan Eğitim ve Öğretim Yönetim Sistemi – ATutor

kerimsarigul | 30 April 2011 12:31

İnternetle, yazılımlarla az çok alakası olan biri iseniz mutlaka “Açık Kaynak Kod” tabirini çok duymuşsunuzdur. Kısaca uluslar arası imece usulü ile geliştirilen ve ücretsiz olarak sunulan yazılımlara Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar diyoruz. Açık kaynak kodlu yazılımlar bir çok alanda gelişmektedir. İçerik yönetim sistemleri en çok rağbet gören sistemlerdendir. Bunlar içerisinde uzaktan eğitim öğretim için geliştirilenleri de çoktur. ATutor, Claroline, Moodle, Efront vb. bir çok sistem uzaktan öğretim amacıyla üretilmiştir ve ücretsiz olarak kullanıcısına sunulmaktadır. Bu yazılımların neredeyse tamamı UNESCO tarafından desteklenmektedir ve eğitimcilerin bu sistemleri kullanmaları teşvik edilmektedir.
Uzaktan Eğitim ve Öğretim sistemlerini zaman buldukça tek tek ele alacağım. Sistemlerin sayısı çok fazla ancak ben UNESC listesinde yer alanlar içerisinden en popüler olanlarını tanıtmaya çalışacağım.

Web Tasarımcı ve Geliştiriciler için En İyi Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

marfan46 | 31 May 2010 15:12

Günümüzde tüm web tasarımcılar-geliştiriciler açık kaynaklı araçlardan yararlanmakta. Açık kaynak kodlu araçlar ücretli uygulamaları yapabildiği her şeyi yapabilmekte, hatta daha fazlasını bile…

İşte sizlere 5 harika açık kaynak kodlu ve birbirinden kullanışlı araç.
1. Video JS
Video JS, javascript tabanlı bir video oynatıcı. HTML5’in de gücünü arkasına alarak oldukça fonksiyonel ve tarayıcı dostu. Tüm çalışmalarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Download / Demo

2. Google Font API
Google Font Dizinindeki tüm yazı tiplerini ücretsiz olarak çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. Üstelik tüm yazı tiperli Google sunucularında barındırıyor olması büyük bir avantaj.

Web Tasarımcıları İçin 30 Açık Kaynaklı Uygulama

pinkfloyd | 31 March 2009 18:55

Bir web tasarımcısı olarak size yardımcı olabilecek pek çok açık kaynaklı yazılım bulunmaktadır. açık kaynaklı projeler sırf ücretsiz oldukları için mükemmel olmakla kalmaz, ayrıca onlara katkıda bulunan azimli geliştiriciler de ilgili yazılımları mükemmel kılarlar. Günümüzün zor ekonomik koşullarında harcamalarınızı mümkün olduğu kadar kısabilmek her zaman kullanışlıdır ve bu sebeple açık kaynaklı alternatifler de her zaman göz atılmaya değerdir.

Bu yazıda web tasarımcıları için 30 adet son derece kullanışlı uygulamayı bulacaksınız. Listede kaynak kodu düzenleyicilerinden WYSIWYG düzenleyicilerine, grafik tasarım yazılımlarından görev yönetim yazılımlarına kadar pek çok faydalı yazılımı bulacaksınız.

Kaynak Kodu ve WYSIWYG Düzenleyicileri

1. KompoZer

KompoZer
KompoZer

KompoZer tam özellikli bir web yayımlama uygulaması olup bütünleşik FTP istemcisi, sekmeli kullanıcı tasarımı ve tüm önemli işletim sistemleri için destek barındırmaktadır.

2. Bluefish Editor

Bluefish
Bluefish

Bluefish Editor, web tasarımcıları ve programcıları için geliştirilen hafif ve hızlı bir düzenleyicidir. Uygulamanın HTML belgeleri için sunduğu sihirbazlar, mükemmel proje yönetim özellikleri ve kaynak kodlarını yenileri ile değiştirmek için güçlü ara ve değiştir seçeneği gerçekten kullanışlı.

faydalı ve açık kaynaklı 19 yazılım

pinkfloyd | 30 March 2009 16:46

Bugünkü yazımızda günlük işlerinizi kolaylaştıracak ve tümüyle açık kaynaklı olan uygulamaları listeleyeceğiz. Bunların pek çoğu alanlarında lider konumunda olan uygulamalar olup kategorilerine öncülük etmektedirler. Her ne kadar günümüzde çok sayıda başarılı ve açık kaynaklı yazılım bulunmasına rağmen bu yazımızda bunların sadece bir kısmına yer vereceğiz. Listedeki uygulamalardan birkaçı oldukça popüler ve muhtemelen birçoğunuz bu uygulamaları kullanmışsınızdır. Eğer kullanmayanlarınız var ise deneyin ve uygulama ile ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşın.

Eğer sizin de bildiğiniz ve beğenerek kullandığınız açık kaynaklı uygulamalar var ise yorumlarınızda belirtmeyi ihmal etmeyin.

1. WordPress – Blog Aracı ve Weblog Platformu

WordPress
WordPress

WordPress günümüzün en başarılı ve popüler bloglama platformu olup estetiğe, web standartlarına ve kullanılırlığa odaklanmıştır. WordPress hem ücretsiz hem de paha biçilmez bir uygulamadır.

2. ModSecurity – Açık Kaynaklı Web Uygulama Firewall’u

ModSecurity
ModSecurity

ModSecurity web uygulamaları için geliştirilmiş, açık kaynaklı bir güvenlik duvarı olup hem uygulamalara gömülebilir hem de proxy üzerinden kullanılabilir. Web uygulamalarına yapılabilecek pek çok saldırılara karşı uygulamanızı koruyabilecek ve bunun yanısıra HTTP trafiğini izlemenize, kaydetmenize ve gerçek zamanlı analiz yapabilmenize yardımcı olabilecek bir uygulamadır. Uygulama aynı zamanda açık kaynaklı olarak yayımlanmakta olup web uygulaması firewall teknolojisini herkes tarafından erişilebilir kılmayı amaçlar.

ExtJS ve ExtGWT JavaScript Kütüphaneleri

Redingot | 16 February 2009 19:08

JavaScript‘ler web sitelerin vazgeçilmez kaynaklarıdır. JS ile kullanıcı dostu, interaktif arayüzler oluşturulurken bu arayüzlerin tarayıcıdan (browser) tarayıcıya farklılık göstermesi, hem web site geliştiricisi hem sitenin ziyaretçisi açısından en istenilmeyen durumlardan bir tanesidir.

JavaScript’in gücü ve etkileyici yanları çeşitli açık kaynak kodlu JavaScript kütüphanesinin yazılmasını sağladı. Bu kütüphanelerden siteler için hazırlanmış, açık kaynak kodlu, görselliği etkileyici ve çeşitli tarayıcılarda testleri yapılmış ExtJS ve ExtGWT‘den bahsetmek istiyorum.

Bu JS kütüphaneleri, yüksek performans elde etmek, zengin internet uygulamaları üretmek amacıyla geliştirilmiş.

Demolarda da göreceğiniz üzerine Ajax‘sal özellikler kütüphanelerin beğeni kazanmasını sağlıyor.

Şimdi ExtJS‘den örneklere bakalım.

  • ExtJS Feed Viewer (demo)
    ExtJS Feed Viewer
    ExtJS Feed Viewer

Açık Kaynak Ajax PHP Dosya Yöneticisi

Redingot | 13 January 2009 11:58

eXtplorer, PHP ve AJAX ile yapılmış bir dosya yöneticisi yazılımı. Açık kaynak kodlu bu yazılım hem AJAX’ın avantajı olan “sürükle bırak“ın (drag drop) etkin bir şekilde kullanılıyor olması. Bu özelliği dosya taşıma ve kopyalamada görebiliyoruz.

Alt dizinlerin görüntülenmesi, yeniden adlandırma, indirme ve yüklemelerin dinamik bir şekilde yapılıyor olması da bu yazılımı kullanışlı kılıyor.

Popüler Web Uygulamalarını Anında Yükle: Fantastico ve Bitnami

admin | 30 December 2008 14:42

Joomla, WordPress gibi açık kaynak kodlu web uygulamalarının son sürümlerini takip edip kurmak ve güncellemelerini takip etmek, sorunsuz bir şekilde yeni güncellemelere geçmek kimi zaman zahmetli olmaktadır. Bunun yerine çoğu hosting firması, bu yazılımların otomatik bir şekilde yüklenip kurulması işlemlerini yapan uygulamalar kullanmayı tercih etmektedir. Gerçekten de bu yol kullanıcılar açısından bile o hosting firmasının tercih edilme sebebi olabilmektedir.

Fantastico De Luxe
Fantastico De Luxe

Bir tıklama ile çok kolay bir şekilde kururlum sağlayan uygulamalardan en bilineni Fantastico‘dur. Geliştiricisi netenberg.com olan fantastico‘nun çalıştığı panel platformu cPanel‘dir.

neden özgür yazılımlar ve linux tercih etmeliyiz

foma | 06 December 2008 12:24

linux tabanlı işletim sistemleri, tüm dünyada özellikle sunucularda (server) kullanılmaktadır. Çoğunlukla sunucularda kullanılıyor olması, son kullanıcı için uygun olmadığı anlamına gelmez. Çünkü aynı dağıtımın hem sunucu hem son kullanıcı sürümleri farklıdır. Neden sunucu tarafında özellikle tercih edildiğini ise linux’un kararlı ve güvenli olmasıyla açıklayabiliriz. Sunucu hizmeti verenler şüphesiz ki son kullanıcıdan daha bilgili ve tecrübelidir. Bu insanlar ve firmalar sunucularını linux’a emanet etmişlerdir.