bildirgec.org

2009 filmleri hakkında tüm yazılar

Mülteci Uzaylıların Hikayesi: “District 9”

kotaman | 29 September 2009 12:36

Belgesel tadında, amatör ve gizli kamera kayıtları kullanılarak renk katılmış, imdb‘ye hızlı bir giriş yapmış sıradışı bir bilimkurgu dersek az bile demiş oluruz. Güney Afrikalı genç yönetmen Neill Blomkamp ilk yapımcılık tecrübesinde sınırlı bütçeyle olağandışı görsel efektler kullanarak bilimkurgu tarihinde hiç değinilmemiş bir konuyu ele almış “Ya uzaylılar bize muhtaç kalırsa?”

1982’de Güney Afrika’nın en kalabalık 2. şehri olan Johannesburg semaları devasa boyuttaki uzay gemisine ev sahipliği yapmıştır. İnsanlar önce korku ve telaşla yaklaşarak havada asılı duran gemiyi uzaktan incelemişler, sonra da içine girmeye karar vermişlerdir.

Kanal-İ-zasyon (2009)

nonige | 25 September 2009 14:56

Bir korku filmi olan “Musallat” filminin yönetmeni, aynı zamanda “Dikkat Şahan Çıkabilir” ve “Co-Medya” TV şovlarının yönetmenliğni de yapmış olan Alper Mestçi bu kez bir komedi filmi yönetti.

Televizyonu yerden yere vurma mevzusunda usta olan televizyoncu Okan Bayülgen için bu film biçilmiş bir kaftan. Film sahip olduğu kadroyla tepeden tırnağa Okan bayülgen kokuyor :Erol Günaydın, Rasim Özteki , Serhat Özcan , Hakkı Devrim, Ahmet Çakar, Sadettin Teksoy, Metin Uca filmin içersine bir güzel serpiştirilmiş.

Film bir televizyon kanalı olan Kanal-i deki komik olayları konu alıyor.

kanal-i-zasyon
kanal-i-zasyon

Sinemada Bu Hafta – Hayatın Tuzu

cevahirrr | 06 September 2009 12:06

4 Eylül’de vizyona giren Hayatın Tuzu filminin yönetmenliğini genellikle TV film ve dizilerindeki çalışmalarıyla tanınan Murat Düzgünoğlu yapıyor. 98 dakikalık bu dram öyküsünün senaryosu ise Ender Özkahraman’ın elinden çıkmış. Filmin tüm çekimleri Bitlis’te gerçekleştirilmiş ve yine ana temasını da Bitlis’teki bir aile oluşturmuş.
Filmin özeti ise şöyle; Medine (Güzin Çorağan) 60’lı yaşlarını yaşayan dul bir kadındır. Oğullarından biri olan Şehsuvar (Levent Ülgen), Bitlis’te bir camide imamdır. Sırrı (Bülent Düzgünoğlu) ise tütün fabrikasında çalışmaktadır. Meryem (Asiye Dinçsoy) de üniversiteli olabilmek için dershaneye giden bir öğrencidir. Medine’nin diğer bir çocuğu olan, İstanbul’da yaşayan ve korsan cd satışı yapan Harun’un (Kanbolat Görkem Arslan) Bitlis’e dönmesiyle yeni sorunlar baş gösterir.

The Taking of Pelham 1 2 3

soren | 07 August 2009 16:56

Ülkemizde “Metrodan Kaçış” ismiyle vizyona giren The Taking of Pelham 1 2 3 hepimizin hafta sonu veya boş vaktinde izlemeye değer bir yapım. The Taking of Pelham One Two Three adlı 1974 yılı yapımın yeniden değerlendirilmesi. Her iki filmin senaryoları ise John Godey‘in kitabından uyarlanmış. 2009 yılı uyarlamasının senaryosu Brian Helgeland tarafından yazılmış. Brian Helgeland’ın daha önce senaryosunu yazdığı filmlerden bazıları şöyle: Mystic River, L.A. Confidential, Man on Fire ve The Postman. Filmin yönetmen koltuğunda ise Tony Scott var.Suç, drama, gerilim tarzındaki filmin başrol oyuncusu Denzel Washington. Yardımcı oyuncu olarak John Travolta karşımıza çıkıyor.New York Metrosu’nda görevli Walter Garber için sıradan bir gün devam ederken metro trenlerinden biri bir grup adam tarafından kaçırılır. Bir süre sonra kaçırılan tren aniden durur ve telsiz üzerinden vatmanla haberleşme imkansız hale gelir. Vatman ve yolcuları rehin alan bir grup silahlı adam treni hazırladıkları plan doğrultusunda kullanmaya hazırlanırken grubun lideri Walter Garber’la telsiz üzerinden trenin durumunu, rehin aldıkları yolculara neler yapabileceğini ve rehinelere karşılık istediği fidyeyi açıklar.

Triage’ı bekliyoruz!

neandertal | 06 March 2009 15:22

The Soloist, Public Enemies, Julie & Julia, Inglourious Basterds’ın yanında 2009’da gösterime girmesi sabırsızlıkla beklenen filmlerden biri de Triage. Colin Farrell‘in başrolünü üstlendiği filmin yönetmeni Danis Tanovic. Tanovic’in ismini pek çok kişi hatırlamıyor olabilir ama festival filmlerini takip edenler yönetmenin No Man’s Land isimli filmini biliyor olmalılar. Tanovic, No Man’s Land’te olduğu gibi savaşı anlatıyor yeni filminde. Çekimleri İrlanda’da gerçekleştirilen filmde Colin Farrell bir savaş muhabirini canlandırıyor.

Rolü için yaklaşık 30 kilo veren aktör neredeyse tanınmayacak hale gelmiş! Verdiği röportajlarda haftalarca sadece kahve içtiğini ve balık yediğini anlatıyor.
Filmin ne zaman gösterime gireceği konusunda net bir bilgi yok fakat film setinden video röportajları ve fotoğraflar internette dolaşıyor. Sabırsızlıkla bekliyoruz!

The Imaginarium of Doctor Parnassus

13thMonkey | 14 January 2009 10:35

Filmin setinden bir sahne
Film setinden bir sahne

.. geçtiğimiz sene kaybettiğimiz ve “The Dark Knight“taki Joker performansıyla hepimizi kendine hayran bırakan Heath Ledger‘ın ‘son’ filmi.

Konusuna kısaca değinirsek:Günümüzde geçen öyküde, gezgin bir tiyatro grubunun lideri olan 1000 yaşındaki Doctor Parnassus,şeytanla yaptığı anlaşma sayesinde seyircilerine sihirli bir ayna aracılığıyla gerçeğin ötesine gitme fırsatını vermektedir. Ama artık şeytan bu anlaşmadan kendisinin de faydalanma vakti geldiğini düşünüyordur.

Heath Ledger filmin çekimlerini tamamlayamadığı için canlandırdığı Tony karakterini Jude Law, Johnny Depp, ve Colin Farrell devraldı. Bu isimler Tony’nin aynayı her geçişindeki farklı yansımalarına hayat verecekler. Ayrıca üç ünlü oyuncu da flimden para almayı reddedip, bunun yerine paranın Heath Ledger‘ın kızı Matilda’ya verilmesini istemişler.

2012

la loba | 22 December 2008 10:10

Yönetmen: Roland Emmerich
Senaryo: Roland Emmerich, Harald Kloser
Gösterim yılı: 10 Temmuz 2009 (A.B.D.)
Oyuncular: John Cusack (Jackson Curtis), Amanda Peet (Kate), Danny Glover(President Wilson)

Maya takvimine göre 2012 yılının son ayında insanlığın büyük bir kısmı doğal felaketler sebebiyle hayatını kaybedecek ve Dünya büyük bir değişim içerisine girecektir. Kehanetleri ve ardından gelen felaketleri konu edinen filmin fragmanı oldukça etkileyici. Oyuncu kadrosu başarılı isimlerden seçilmiş.