Bir çok kelimeler, her ilimde başka manayla kullanılır. Bu yüzden bir ilime aid bir kitabı okuyup anlayabilmek için, önce kelimelerin bu ilimdeki hususi manalarını bilmek gerekir.Akıl yoluyla anlamak içinde ulum-i akliyyeyi öğrenmek lazımdır. Efendim nedir bunlar? kaça ayrılır? ilm-i heyet, hesab ve hendese en mühimleridir. Elbette tecribi ve riyazi fizikte mühimdir; lakin tecribi fizikteki yanlış nazariyyeler ve faraziyyeler dikkate alınmamalıdır.
yorumlar
fevkalâde isabetli buyurmuşsunuz üstadım…
Bize ne kadar kızsan haklısın Zen, seni anlamadık demeye hakkımız yok..Kafa yormamız, çalışmamız gerekir..Yol gösterdiğin için teşekkürler..Eline sağlık..
hıı???şimdi bu etiketteki isim şötobığan diye mi okunuyor?
🙂
Budur…
haddi aşmamaya özen göstererek olaya şöyle bir misal verilebilir.. mekanik tesisatta “pantolon” terimi vardır.. şimdi bu size bir şey ifade etmeyebilir livaysbeşyüzbir cinsinden ziyade.. ancak manası şudur.. ana fanlardan çıkan havalandırma kanallarının birleşme ve ayrılma yerlerinde kullanılan bir bağlantı parçasıdır.. genellikle tek büyük kanala bağlanan 2 veya 3 branşman hat şekil itibarı ile adem bacağına benzediğinden, mekanik tesisat literatürüne pantolon diye girmiştir bu parçanın ismi.. misaller şelale olmaya müsait.. uzatmayacağım o yüzden..
Paylaşımınız için teşekkür ederim sahlanankoc insanı. Etiket kısmında yazmış olduğum yazarlarla (unutmadan), Cemil bey sayesinde tanıştığımıda söylemek isterim.Ayrıca les aventures du dernier abencérage’de -bu kadar sıkıcı hususun arasına- okunası eğlenceli bir kitaptır diye eklendi.
Gezici okuyan, indirileni okumayı tekrar edendir. Onun sonu, başlangıcın aynıdır. Ama kimin okumasında mana, tekerrür ederse, o, okumayı hakkıyla yapmış olmaz. Bu da onun cahilliğini gösterir. Kimin her defasında okuması ilmini arttırır ve hükmünce ona fayda sağlarsa, işte o okuyandır