Escape From New York
Escape From New York

John Carpenter’ın yazıp yönettiği 1981 tarihli bilimkurgu aksiyon filmi Escape From New York (New York’tan Kaçış) kült statüsünde sayılmaktadır. Döneminin 16 yıl sonrası olan 1997’de geçen filmde New York şehri azılı suçluların yaşam alanı haline getirilmiş ve ABD’den soyutlanmıştır. Suç işleyen veya toplum kurallarına uymayanların bu bölgeye sürüldüğü dönemde başkanın uçağı Air Force One terörist grup tarafından kaçırılır ve başkan kapsülüyle New York’a düşer. Başkanı (Donald Pleasence) kurtarma görevi ise eski bir asker olan çeşitli suçlardan mahkum olmuş Pliskin namı diğer Snake’e (Kurt Russell) verilir.Bunu yapması içinse kendisini 24 saat içinde öldürecek patlayıcı yerleştirilir. Bu zoraki görevi istemedende olsa kabul eden Snake, bu durumda New York’a gider. Orada Snake’i başkanın yanı sıra suç şehrinin lideri Duke (Isaac Hayes) ve adamlarıyla zorlu bir kapışma beklemektedir. Snake bu zorlu görevi başardığı takdirde işlediği tüm suçlardan azat edilecek ve New York’a dönmekten kurtulacaktır.

Escape From New York
Escape From New York

John Carpenter filmi Amerika’da 1970’lerin başında ortaya çıkan Watergate Skandalı’na bir tepki olarak yazmış ama o zamanda stüdyolar Carpenter’ın bu işin altından kalkamayacağını düşünerek projeyi reddetmişlerdir. Halloween’in başarısından sonra yeterli etkiyi sağlayacak duruma gelen Carpenter, çekimlerin çoğunu St.Louis, Missouri’de çektiği New York’tan Kaçış filmini ortaya çıkarmayı başarmıştır.

Escape From New York
Escape From New York

Anarşist etkilerin hissedildiği filmin baş kahramanıda anti kahraman olan Snake karakteridir. Herkesle arasına sınır koyan suçluların, polislerin hatta başkanın bile korktuğu bir karakter olarak Snake ne olursa olsun kendi bildiğini okur. Her ne kadar geçmişte kalmış olsada filmdeki karamsar gelecek tasviri oldukça etkileyici bir şekilde yansıtılmıştır.

Escape From New York
Escape From New York

Herkes tarafından öldüğü sanılan ve film boyunca ilk görüldüğünde aynı tepkiyle karşılaşan Snake Plissken karakteri aslında Carpenter’ın Cleveland’ta yaşayan aynı dertten muzdarip arkadaşından gelmektedir. Görüntü yönetmenlerinden biri ise geleceğin başarılı yönetmeni olacak James Cameron’dur.

Escape From New York
Escape From New York

Kurulan şehrin seti Blade Runner filminde yeniden kullanılmıştır. Carpenter ve ekibi filme karanlık atmosferini katabilmek için St.Louis’de 10 blok boyunca geceleri elektriğin kesilmesi için yetkililerle anlaşmışlardır. Kurt Russell tüm filmleri arasındaki favorisinin bu film olduğunu belirtmiştir. Film daha sonradan kült mertebesine ulaşmasının yanı sıra çekildiği dönemde de çok büyük başarı sağlamıştır. Gişede 50 milyon dolar getirisi olmuştur.

Escape From New York
Escape From New York

Yıllar sonra ikincisi Escape From L.A.(Los Angeles’tan Kaçış) adıyla gelmiş ama aynı başarıyı yakalayamamıştır. Yeniden çekim projeside ortaya çıkan filmin 1-2 yıl sonra sinemalarda karşımıza çıkması muhtemel. İyisimi siz yeniden çekimi ortaya çıkmadan bu başarılı bilimkurgu aksiyon klasiğini izleyip 80’lerin yaratıcı filmlerinin tadına bir daha varın.

Escape From New York
Escape From New York