NewYork Post‘taki habere göre video paylaşım fenomeni YouTube‘un kendisine biçtiği değer 1.5 milyar dolarmış. Peki bu nasıl öğrenilmiş? Adı açıklanmayan, YouTube ile alım görüşmesi yapan bir şirketin üst düzey bir yöneticisi söylemiş bunu. Bu da demek oluyor ki, YouTube kendini piyasanın kendisi için biçtiği değerin 300 milyon dolar kadar üzerinde görüyor.
Şubat 2005’te Chad Hurley adında bir genç tarafından bir ‘garaj şirketi’ olarak kurulan YouTube, Kasım 2005’te Sequoia Capital adlı Silikon Vadisi yatırım şirketinden tam 3.5 milyon dolar kaynak sağlamış. Görünüşe göre Sequoia epey ileri görüşlü bir yatırım şirketi ki kendileri Google oluşumuna da katkıda bulunmuşlar zamanında. Sequoia ayrıca Nisan 2006’da 8 milyon dolar ek yatırım daha yapmış YouTube‘a.
Ve geliyoruz günümüze. Tüm bu yatırımların ardından YouTube‘un değeri 600 milyon dolardan 1 milyar dolar civarına fırlamış ve şimdi YouTube soranlardan 1.5 milyar dolar istiyor. Her ne kadar şirket yetkilileri amaçlarının kalıcı bir şirket haline gelmek olduğunu söyleseler de haberden anlaşılan o ki satış görüşmeleri de yapıyorlar. Potensiyel ilgililer ise Viacom, Disney, AOL, eBay, ve News Corporation.İlgili şirketler 1 küsür milyar dolar sayabilecek de olsalar, YouTube‘un pozitif yönlerinin yanında satış yolunda bazı engeller de var. Tabii en pozitif durum sitenin çektiği trafik. YouTube şu anda günde 100 milyon video sunuyor ziyaretçilere. Bilindiği üzere YouTube trafiği halen daha paraya döndürmek için uğraşıyor.Fakat iş modeli olarak reklam gelirleri kovalamayı seçtiğini belirten şirket henüz bunda tam anlamıyla başarılı olmuş denemez. Hem reklam gelirinde hem de şirketin satışında en büyük engel ise Techcrunch‘ın da belirttiği kopya hakları sorunu. Endüstrinin tahmini o ki şu an YouTube üzerindeki içeriğin yüzde 90’ı kopya haklarını ihlal ediyor. Popüler videoların çoğu bu kategoriye giriyor. Hatta Universal Müzik YouTube‘u sanatçılarının eserlerinin yayınlanmasına izin verdiği için dava etmek ile tehdit ediyor. Kopya hakkını ihlal eden yayınları YouTube kendi koymadığı için bu YouTube‘un problemi değil şeklinde bir yaklaşım geçerli olmuyor çünkü video sayfalarındaki reklamlarla gelir elde ediyorlar.
Hal böyle olunca kopya hakkı sorunu YouTube‘un hem satışı için, hem de reklam stratejisi için büyük bir engel oluşturuyor. Bir nebze bunu çözmek ve ilgiyi yasal sorunu olmayan içeriğe çekmek için YouTube, YouTube Underground adında bir yarışma başlattı. Amaç en yetenekli ve bağımsız müzisyen ve grupları keşfetmek. Ayrıca NBC ve Warner Music Group gibi büyük medya şirketleri ile bir nevi bir dizi barış anlaşmaları yapıyor YouTube.YouTube‘un kendini doğru tarafa çekme çabaları sonuç verecek mi, ya da iyi bir iş modeli ile iyi bir reklam stratejisi geliştirebilecekler mi zaman gösterecek. Ama bir gerçek var ki, Web 2.0 akımının en önemli taşlarından olan YouTube‘un, bu henüz kendine sağlam ve geçerli bir iş modeli geliştirememiş olan sektör için emsal teşkil etme potensiyeli olduğu. | + Del.icio.us