mozilla firefox tarayıcılar arasından öne çıkmış bir tarayıcı. belkide onu öne çıkaran eklentiler, temalar ile kişiselleştirilebilir olması. daha önce bir çok yerde ( *, *, * ) web geliştiricileri için firefox eklenti listeleri yapılmıştı. şimdi de sitepoint tarafından web tasarımcıları için firefox eklentileri listelenmiş.renk araçları

colorsuckr

colorsuckr renk skalası yaratmaya yarayan bir araç.

en çok kullanılan eklentilerden biri olan colorzilla photoshoptaki Eyedropper ve ColorPicker araçlarının görevlerini yapıyor.

firepalette firebug ile çalışan, firebug’un css panelini zenginleştiren bir renk aracı.

palette grabber websitesindeki renkleri bir palet halinde kullanmanız için photoshop, illustrator, flash, fireworks, gimp, paintshop pro ve türevi programlara uygun formata getiriyor.ölçme/ölçüm araçları

gridfox şablon çıkartmak için harika mı harika bir araç websitelerinin tablolarını gösterebiliyor. örnek bir uygulamasını göstereyim:

measureit en iyi ölçme aracı olarak gözüküyor. herhangi bir elementin kaç piksel olduğunu measureit cetveli ile birkaç saniyede ölçebilirsiniz.

web sayfasındaki herhangi bir resim dosyasının ( jpg, png, gif ) köşelerini yuvarlak ( overlay ) hale gelirmek için ideal bir eklenti pixelperfect. çalışması için firebug eklentisi gereklidiğer araçlar

firebug 17,346,759 indirme sayısı ile firefox eklentilerinin gözdelerinden. ne işe yaradığını sorarsanız css, html ve türevi dosyaları görerek düzenlemenize yarıyor diyebilirim kısaca.

fontfinder‘in tam karşılığı yazı tipi bulucu. eklenti açıklamasında ise firefoxta seçili tüm metnin stilleriin firefox veya thunderbird’e alın deniliyor. denemediğim için birşey söyleyemeyeceğim bu eklenti hakkında.

window resizer adında anlaşılacağı üzere pencereyi farklı boyutlarda göstermeye yarayan bir eklenti.

webdeveloper’da en çok indirilenler – 11,882,236 indirme- listesinde başı çekiyor. web tasarım ve geliştirenlerin kesinlikle kullanması gereken bir eklenti. web tasarımcı ve geliştiriciler için bir toolbar.view dependencies ‘page info’, sayfa bilgisi penceresi altında resimde görüldüğü üzere sayfaların boyutlarını belirtiyor.ekran görüntüsü araçları

abduction sağ tıklama ile web sayfasının bir alanını veya tüm websayfasını resim olarak kaydedebilirsiniz.

en kapsamlı ekran görüntüsü eklentisi kesinlikle fireshotdur. bir milyonu aşan indirme sayısıda bunun kanıtı olabilir. aldığınız ekran görüntüsü üzerinde hiçbir program kullanmadan kesme, kırpma ve benzeri işlemler yapabiliyorsunuz.

imagezoom adlı basit eklenti websayfasındaki resimlere daha dikkatli bakmanız için %400e kadar büyütebiliyor.

picnik eklentisi resimlere sağ tıkladğınıda edit image in picnik özelliği ile resim düzenleme sitesi picnik.com’da resmi düzenlemesini sağlıyor.

pixlr picnik eklentisi ile aynı işi pixlr.com ile yapıyor.