gerek fiyatlarının düşmesiyle, gerek boyutlarının küçülüp kapasitelerinin artmasıyla taşınabilir sürücüler iyice yaygınlaştı. yedek almak için de bir sürü cd/dvd kullanma devri de kapanmaya başladı. peki taşınabilir aygıtlara nasıl yedek alırız, ne tür uygulamalar mevcut?

microsoft synctoy
microsoft synctoy

1. windows‘la bütünleşik çözümlerSyncToy, microsoft üretimi bir yedekleme yazılımı. aslen flash sürücülere yedek alma amaçlı bir yazılım olmasa da, bu işin kaynaktan dosyaları okuyup hedefe yazmak/ güncellemekten farkı yok. 2 klasörü eşleyip sürekli güncel olmasını sağlayabilmeniz en güzel özelliklerinden biri.diğer güzel yanlarından biri de size yedek alırken 3 seçenek sunması. bu seçenekler: yedek alıp, aynı dosyaların üzerine yazması (overwrite); üzerine yazma işlemi yapmaması, ya da 2 taraflı yedek almak. halihazırda otomatik yedekleme özelliği olmamasına karşın içindeki yardım dosyasında “zamanlandırılmış görev” ayarlayıp istediğiniz zamanda yedek alma yollarını anlatıyor. lakin kısaca şu adımları izleyerek yedek işlemini zamanlandırabilirsiniz.başlat menüsünden Accessories – System Tools – Task Scheduler yolunu izledikten sonra, Actions bölümünden Create Basic Task komutu çalıştırılır. uygun bir isim ve açıklama girildikten sonra ilerlenir. başlatılacak işlem seçilerek tekrar ilerlenir, işlemin çalışacağı zaman ayarlanıp, Browse’a tıklandıktan sonra SyncToyCmd.exe seçilir. Add Arguments isimli kutuya “-R” yazılır.

goodsync
goodsync

2. yedekleme işlemlerini otomatikleştirmebedava uygulamar arasında en güzellerinden biri GoodSync. program kurulduktan sonra size yol göstermeye hemen başlıyor. kaynak klasörün seçimi, hedef klasörün seçimi, analiz safhaları size gösterildiği üzere hemen bitiyor. açılan klasörler, kopyalanan klasörler, karşılaşılan hatalar kayıt penceresinden görülebildiği gibi duraklatma/ durdurma özellikleri de uygulamada mevcut. synctoy‘ da olmayan zamanlandırma işlemi de yine goodsync‘de mevcut.3. yedeklerinizi kolayca özelleştirmeeğer daha sade, basit ve kullanışlı bir uygulama isterseniz DSynchronize denemek isteyebilirsiniz. uygulamanın klasik tasarımı ve kontrollerin sade ve anlaşılır olması büyük bir artısı. goodsync‘ te olan zamanlandırma işlemi yine DSynchronize‘da mevcut. ayrıca başlangıçta açılma ve sistemi kapatma özellikleri de eklenmiş. yine bu özellikler ana menüde olduğu için menülerde gezinmeye gerek kalmıyor.kaynak