bildirgec.org

backup hakkında tüm yazılar

Windows 7 Image Alma, Yedekleme ve Geri Yükleme

einstain | 15 April 2011 14:30

Microsoft en sonunda imaging tekniğini kullanmaya karar verdi. Artık Acronis ve Northon Ghost benzeri image alabilen programların yapabildiğine benzer şekilde, kalıp doysalar içine Windows ve üzerinde barındırdığımız tüm programların yedeğini alabiliyoruz.

Genel olarak Image işlemi bilgisayarımızın üzerinde bulunan diskin tamamını veya bir bölümünü özelleştirilmiş ve sıkıştırılmış tek bir dosyanın içerisine saklayarak yedekleme işlemi olarak düşünülebilir. Bilgisayaramıza temiz bir kurulum yaptıktan ve tüm güncellemeleri aldıktan sonra bir image oluşturup, oluşturduğumuz image i ister hard drive üztünde ister, harici saklama birimleri (USB bellekler, CD/DVD meyalar vs.) üzerinde saklayarak, her kurulum gerektiğinde bilgisayarımızı saatlerce vakit harcamadan kurmamızı sağlayacaktır.

Yukarıda bahsettiğim gibi bu konuda daha önceleri kullanılan ve Teknik IT elemanları arasında popüler olan uygulamalardan en önemlileri Norton Ghost ve Acronis True Image programlarıdır. Norton Ghost programı Acronis True Image a göre daha eski bir program olsada Acronis ile yapabilecekleriniz daha kolay ve daha fazladır. Eğer donanımlarınız destekliyorsa, bu programlar vasıtası ile birçok pc ye network üzerinden aynı anda image atabilir ve kurulum sırasında büyük zahmetlerden kurtulabilirsiniz.

Şimdi size bu uygulamaların Microsoft tarafından Windows 7 üzerine gömülmüş uygulamasını tanıtmaya çalışacağım.

Cpanel Yedeklemelerinde her domain icin harcanan sureyi loglamak

hidonet | 08 February 2010 13:44

CPanel yedek islemi bazi kalabalik sunucularda cok fazla zaman alabilmektedir. Hangi domainin ne kadar zamanda yedeklendigini bilmek, yedeklenmesi gerekmeyen ve cok zaman alan bazi domainleri yedek disina cikararak islemci ve zaman kazanmanizi saglayabilir.

Cpanelde yedekleme islemini /scripts/cpbackup betigi idare eder ve hesaplari /scripts/pkgacct betigine yaptirir. pkgacct kendisine bildirilen her kullaniciyi tek tek yedekler.

Isleme basliyoruz:

nano /scripts/pkgacct yaparak dosyayi acin ve 19. satir civarinda

1
use strict;

Sql Server 2008′de sıkıştırılmış yedek alma (compressed backup)

polatengin | 17 November 2009 15:20

Sql Server 2008 ile birlikte gelen güzel bir yenilik: backup sırasında sıkıştırma (backup with compression).

Bu özelliği test etmek için, Sql Server 2008 R2 kurulu makinama AdventureWorks 2008R2 veritabanını yükledim.

Yükleme işleminden hemen sonra, şu sql cümlesi ile veritabanının backup’ını alalım;

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BACKUP DATABASE
AdventureWorks2008R2
TO DISK = 'C:\EnginPOLAT\AdventureWorks2008R2_Backup.bak'
WITH
NOFORMAT,
INIT,
SKIP,
NOREWIND,
NOUNLOAD,
STATS = 10

taşınabilir sürücülerinizle kullanabileceğiniz 3 yedekleme uygulaması

surudenAyrilanKuzu | 07 October 2009 17:01

gerek fiyatlarının düşmesiyle, gerek boyutlarının küçülüp kapasitelerinin artmasıyla taşınabilir sürücüler iyice yaygınlaştı. yedek almak için de bir sürü cd/dvd kullanma devri de kapanmaya başladı. peki taşınabilir aygıtlara nasıl yedek alırız, ne tür uygulamalar mevcut?

microsoft synctoy
microsoft synctoy

1. windows‘la bütünleşik çözümler

SyncToy, microsoft üretimi bir yedekleme yazılımı. aslen flash sürücülere yedek alma amaçlı bir yazılım olmasa da, bu işin kaynaktan dosyaları okuyup hedefe yazmak/ güncellemekten farkı yok. 2 klasörü eşleyip sürekli güncel olmasını sağlayabilmeniz en güzel özelliklerinden biri.

diğer güzel yanlarından biri de size yedek alırken 3 seçenek sunması. bu seçenekler: yedek alıp, aynı dosyaların üzerine yazması (overwrite); üzerine yazma işlemi yapmaması, ya da 2 taraflı yedek almak. halihazırda otomatik yedekleme özelliği olmamasına karşın içindeki yardım dosyasında “zamanlandırılmış görev” ayarlayıp istediğiniz zamanda yedek alma yollarını anlatıyor. lakin kısaca şu adımları izleyerek yedek işlemini zamanlandırabilirsiniz.

Windows 7 için İpucu, İnce Ayar ve Öneriler

turkuas | 28 September 2009 20:17

Pek çoğumuz Windows’un yeni sürümü Windows 7‘yi denedik ve hatta kullanmaya başladık ya da başlayacağız. Windows 7 Ekim ayı sonunda resmen hayatımıza girecek; bu nedenle 2009’un son aylarında en çok konuşacağımız konuların başında olacak.

Özellikle Windows XP’den terfi edenler başta olmak üzere Windows 7‘ye yeni adım atacak bilgisayar kullanıcılarının yeni işletim sistemi ile daha performanslı ve iyi çalışan bir sistem oluşturmak ve yeni işletim sistemine alışmak için ilk aşamada belli ipuçlarına ve yönlendirmelere ihtiyaçları var. Bu noktadan hareketle, bu yazıda Windows 7 için en çok işimize yarayabilecek ipucu ve ince ayarları bir araya getirmeye çalıştım.

kısacası, bu yazının ana hedefi Windows 7‘yi kurduktan sonra atılması gereken ilk adımları sunmak.

Windows 7 Sistem Gereksinimleri

Windows 7 kurulumuna başlamadan önce sistemimizin gerekli koşulları sağladığını kontrol etmekte fayda var. Windows 7 için sistem gereksinimlerini buradan öğrenebilirsiniz.

Oyun save dosyalarını tek tıkla yedeklemek

angelflare | 08 September 2009 12:56

Format atarken oyun save dosyalarınızı yedeklemeyi unutup oyunları yeniden yükledikten sonra her oyuna baştan başladığınız olmuştur mutlaka(sıklıkla yapıyorum bunu). Ya da çoğu zaman save dosyalarınızı yedeklemek istemiş ama bir türlü klasörünü bulamamışsınızdır. İşte bu süper uygulama sizi bu dertten kurtaracak. MASGAU (Masgau Automatic Save Game Archive Utility), tüm oyun save dosyalarınızı tek tıkla yedekleyip, tek tıkla geri yükleyebiliyor.

Programın kullanımı oldukça basit. Yükledikten sonra 1 dk kadar programın sisteminizde yüklü olan oyunları taraması için bekliyorsunuz. Daha sonra tek yapmanız gereken Back Everything Up butonuna basmak. MASGAU, yedeklediğiniz saveleri kendi dosya formatında saklayarak dagınıklığı da önlüyor. Daha sonra tekrar yüklemek isterseniz, Restore sekmesinden save dosyalarını seçip iki defa tıklamanız yeterli. Desteklenen oyunları ve işletim sistemlerini buradan görebilirsiniz. MASGAU indirmek için buraya…

flash bellek yedekleme programı?

beerk | 30 July 2009 21:43

merhaba,

flash bellekteki dosyaları flash bellek takıldığında kontrol ederek otomatikman daha önceden belirttiğim klasöre kopyalacak bir program biliyormusunuz?

selamlar

Bilgisayar’ınızı Yedeklediniz.Peki ya Web’inizi?

algoz | 24 June 2009 13:47

Bilgisayar’la olan ilk tanışmalarda genellikle ilk öğrenilenlerden biri de yedekleme (backup) konusudur.Çünkü herzaman için bilgisayarınızdaki verilerinizi kaybetme riskiniz vardır ve bundan korunmanın en etkili yolu verilerin yedeklenmesidir.

Aynı risk Sosyal Medya verileri için de geçerlidir. Twitter, Flickr, Delicious, Wordpress gibi sosyal paylaşım ağlarındaki hesaplarımızda bulunan içerikleriniz; hacker saldırıları, verilerin bulunduğu sunucularda çıkabilecek arızalar, sistem ve sunucu bakımları sırasında yapılabilecek hatalar vb. birçok nedenden dolayı bu ağlarda bulunan verileriniz geçici olarak, kısmen veya tamamen kaybedebilirsiniz…

Donanım Sürücülerinizi Yedeklemeniz İçin 3 Faydalı Yazılım

LeBron | 04 May 2009 20:03

Bilgisayarımıza yeni bir işletim sistemi kurduğumuz zaman donanım sürücülerini yüklemek çok zamanımızı almaktadır.

Özellikle driver cd’si elinizde bulunmuyorsa çok daha fazla zamanınızı alacaktır. Aşağıdaki driver yedekleme yazılımlarını kullanarak zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

1 – Double Driver

Double Driver, basit ve küçük bir sürücü yedekleme yazılımıdır.

Double Driver, üçüncü parti sürücüleri ve microsoft tarafından sağlanan sürücüleri bulabiliyor.

Taşınabilir sürümü ile birlikte geldiğinden herhangi bir bilgisayarda kurulum ile çalıştırmanız mümkündür.

Wii USB Hard Disk Desteği Geldi !

oselamet | 07 April 2009 08:28

Wii
Wii

Nintendo Wii kendi bünyesinde 2 adet USB portuna sahip. İlk çıktığı günden bu yana USB-ethernet adaptörü haricinde bu usb portlarına ne gibi aksesuarlar geliştirilebileceği üzerine çok konuşuldu. Ancak içlerinde herkesin rüyası olan bi özellik gerçek oldu. Wii USB Hard Disk desteği geldi. Bu özellik resmi olarak nintendo tarafından değil wiiye türlü taklalar attıran arkadaşlarımızdan geldi. Waninkoko takma adını kullanan ve bugüne kadar pek çok noktada Wii nin limitlerini aşmamıza katkıda bulunan arkadaşımız. Bize bu desteği de sundu.

USB HDD
USB HDD

Wii için WBFS adını verdikleri wii backup file system dosya sistemini, buna wii oyunlarını yedekleyip yine usb hard disk veya flashdisk üzerinden çalıştırma imkanı sağlayan arayüzle internete sundular.

WBFS scrubbing olarak ifade ettiğimiz, DVD nin sadece anlamlı verilerini yedekliyor (örneğin: oyun esasında DVD’de1.5GB yer kaplıyor ama 4.37GB ulaşmak için geri kalanı anlamsız verilerle dolduruluyor).

wii usb loader
wii usb loader

Wii üzerinden doğrudan usb diskinize yedekleyebildiğiniz gibi bu iş için PC nizi de kullanabilirsiniz. WBFS için iso dosyasını gösterip yüklemesini isteyebilir, WBFS ten iso ya geri dönüştürebilirsiniz. Farklı kişilerin Wii kanalı olarak ve pc wbfs araç arayüzleri olarak da katkılarını interenetten bulabilmek mümkün.