2020’li yıllarda yaşayanacağı düşünülen mini küresel soğuma öncesi bilim insanları Kuzey Kutbu bölgesinin dondurucu soğuklarından korunmayı başarak canlıların ne gibi yollar izlediklerini de inceliyorlar. Hem kendilerini hem yumurtaları korumak için birbirlerine sokulan birlikte hareket eden penguenleri zaten izlemişsinizdir, kış uykusuna yatanlar, karlı yüzeyin altında toprağa yakın yaşayanlar da var.

suyu çekilen böcek

Yaykuyruk (Springtail) isimli eklembacaklı grubuna dahil böceğimsi bir canlının kendisini soğuktan koruma tekniği ise oldukça ilginç: Büzüşmek, kağşamak ya da porsumak.Toprağın içinde ya da üstünde yaşayan ve 20cm’ye varan sıçramasıyla da tanınan yaykuyruğun metabolizmasının amacı elbette ki dondurucu soğuktan dolayı oluşabilecek hasarı en aza indirmek. Hayvanların birçoğu vücutlarındaki su donduğunda ölürler. Fakat yaykuyruğun kanı vücudundaki suyun -28ͦ C’ye kadar donmasına izin vermiyor. İşler daha kötüye gittiye gittiğinde yaykuyruk uyku moduna geçiyor ve tabiri caizse kanı çekiliyor, basbayağı kuruyor.İngiliz Antarktika Araştırmaları Kurumu’ndan Melody Clark bu durumu şöyle anlatıyor: “Bu süreç boyunca vücut neredeyse tüm suyunu kaybediyor. Bu haliyle normal görünen tek yeri kafası; vücudunun geri kalanı buruşturulmuş bir kağıt gibi. Ama üzerine tek bir damla su damlaması yeterli, hemen eski haline dönüyor.
Bakalım bilim insanları bizi dondurucu soğuklardan korumanın bir yolunu bulabilecekler mi? Bunca araştırmadan sonra, biraz kurumaya çalışın, biraz pörsüyüverin falan demezler.Kaynak: NewScientist.com / Biozine