Tarihin tozlu sayfalarında biraz dolaşalım önce. Stereoscopy olarak bilinen ve 1800’lü yıllardan beri kullanılan bu yöntemi birbirinden çok az farklı açıyla çizilmiş resimlerin beynimizde 3d olarak algılanması şeklinde söyleyebiliriz. Tarihin geçmiş dönemlerinde bu işle uğraşanlar kraliyet sarayının en güzel köşelerine de oturmayı becerebilmişlerdir. Hatta o dönemlerde bu işi eğlenceye dökenler özel resimlere bakmayı kolaylaştıracak aletlerde tasarlamışlardır.
İsterseniz konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim. 3d (3 boyut) gözlerimizden beynimize gönderilen farklı iki görüntünün birleştirilmesiyle oluşur. Bu görüntülerin birbirinden farklı olmasının sebebi gözlerimizin arasındaki mesafeden ve odaklandığımız konuma göre oluşan açıdan kaynaklanmaktadır. Özetlemek gerekirse, iki boyuta eklenen 3. boyut olan derinlik hissi gözlerde değil zihnimizde oluşur.Aynı mantık çerçevesi içinde cereyan eden mavi-kırmızı filtre yöntemine (gözlük) ve gazetelerde/mecmualarda boy boy rastladığımız şaşı bak şaşır türü resimlere az da olsa değinelim. Mavi-kırmızı filtrede gözlerin görmemesi gereken yerler aynı renkler ile, gizleme yönteminde ise yanyana olan resimler dolgularla kapatılır.Bunu yapan programlar da mevcut. 1, 2Günümüzde ise resimlerle çizilen örnekler bulunmasına rağmen populerlik fotoğraflar yönünde. Yanyana koyulmuş fotoğraflara bakarken gözlerimizi daha da derine kaydırarak üst üste çakışmalarını sağlamamız gerekir. Bazılarında ise bu iki fotoğraf yer değiştirilmiş olup gözleri gerçek anlamda şaşı yapıp netliği sağlamalıyız. Ayrıca özel üretim dürbünler de var.Örnek galeri burada.(Galerideki resimleri 3d görebilmek için ekrandan biraz uzaklaşmak gerekir…)Bu amaçla yapılmış gelişmiş gözlükler de var.Peki biz de böyle fotoğraflar yapabilirmiyiz ? Neden olmasın ! Bu amaçla yapılmış çift objektifli fotoğraf makineleri de var ama şart değil. Fotoğraf makinenizi iki gözünüzün arasındaki mesafe kadar aralıkta koyabileceğiniz bir yer olması (tripod olsa daha güzel olur) yeterli. Hareketsiz bir ortamda sağdan ve soldan fotoğraf çekin. (Çok az bir açı da verebilirsiniz) Daha sonra bu fotoğrafları imaj işleme yazılımınızda küçülterek yan yana getirmeniz yeterli.
Değişik kaynak siteler:* www.stereoscopy.com/links* www.stereoscopy.com* www.lhup.edu/~dsimanek/3d/stereo/3dgallery.htm* home.att.net/~drt-3d/* www.stereoscopy.com/3d-concepts* www.studio3d.com* johnsonshawmuseum.org