Matbaanın gelişi hikayesinden de bildiğiniz gibi her konuda en az 20-30 sene geriden takip etmeye meraklı devletimiz nükleer teknoloji için ciddi bir adım attı ve korelilerle santral anlaşmasını imzaladı.

kayar dalga reaktörü...
kayar dalga reaktörü…

Tam da geçtiğimiz günlerde son derece ses getiren bir söyleşinin kahramanı olan, gözlüklü, ortaboylu, 55 yaşında, ünlü bir yazılım şirketinin sahibi ve 50 milyar dolar kadar da bir serveti bulunan arkadaş yatırım yaptığı yeni teknolojiyi anlatmış ve 10 sene içerisinde dünyayı değiştirme ihtimalinden bahsetmişken…- o da kim be 50 milyar dolar falan- Bill, Bill Gates

Bill Gates TED 2010'da...
Bill Gates TED 2010’da…

Travelingwave reactor(kayar dalga reaktörü) adı verilen bu nükleer teknolojinin ezberinizi bozacak bazı yönleri var:Mevcut nükleer reaktörlerin ihtiyacı olan zenginleştirilmiş uranyum üretme ihtiyacı minimuma iniyor bu da atom bombası yapılacak diye korkmaya gerek kalmadığı anlamına geliyor.Sistemi kazana sürekli kömür atarmış gibi düşünmeyin, ki mevcut reaktörlerde sürekli bir yakıt değişimi gerekiyor. Bu da son derece riskli işlerin başında geliyor. Terrapower ise bir tek parçadan oluşmakta, 60 sene boyunca enerji elde ediliyor ve aynı bir mum gibi yanıp sonuna geldiğinde tükeniyor.En güzel kısmı, mevcut nükleer reaktörlerin atıkları, nükleer silah atıkları ve zenginleştirilmemiş uranyumla çalışıyor olması. Bu da doğada binlerce yıl yok olmayan ve en ufak bir sızıntıda çevredeki hayatın sonu anlamına gelecek bir malzemenin yakıt olarak tüketilmesi demek.

nükleer atık alanı, Kentucky...
nükleer atık alanı, Kentucky…

Yukarıdaki foto Kentucky’deki nükleer atık tesisi. 700,000 ton atığı bu yöntemi kullanarak yakmaya kalksak Amerika’nın 3000 yıllık enerji ihtiyacını karşılamak mümkün…-Ne üçbin mi?-evet…Çalışma şeklini şirketin CEO’su şöyle anlatmakta;Tükenmiş ya da zenginleştirilmemiş uranium yakıt olarak ve son derece az miktarda zenginleştirilmiş uranyum reaksyon başlatıcı olarak kullanılıyor. Hareketli dalga diye nitelenen bir şekilde reaksyon ilerliyor. Zenginleştirilmiş uranyum bölünmeye başlayınca yakınındaki uranyumu etkileyerek once zenginleştiriyor, bu tanecikler kararlı hale gelirken reaksyon sonucunda da ısı ortaya çıkıyor. Tam bu esnada az ilerideki parçacıklar da once zenginleşip sonar kararlı hale dönüşüyor. Reaksyon yavaş bir şekilde kütle içerisinde bir uçtan diğerine hareket ediyor.Yenilenebilir enerji kaynaklarını kesinlikle gerekli bulmakla beraber enerji sorunumuzu rüzgar, güneş, deniz, atık enerjileri ile kökten halletmemiz mümkün gözükmüyor hem de doğayla olan yarışımızda süreç çok yavaş işliyor.Bu teknolojideki en ufak sıçramalar bile çok büyük değişikliklere,* Eski tip nükleer reaktörlerin kapatılmasına,* Nükleer atıkların eritilmesine,* Tahmin ettiğimizden daha ucuz enerjiyeyol açmak üzere gibi gözüküyor…