Cyborg
Cyborg

90’larda çocuk olmanın getirdiği en önemli özelliklerden biride yeni yeni oluşmaya başlayan televizyon kültürünün etkisi altında kalmaktır kuşkusuz. Şimdi tamamen aptal kutusuna dönen televizyonun o zaman etkileri herkes için daha farklıydı. O kültürden beslenen çocuklardan biri olarak televizyonda defalarca gösterilen ve her seferinde ilgimi çekmiş, ünlü aksiyon oyuncusu Jean Claude Van Damme’ın filmlerinden biri olan 1989 tarihli Cyborg filmini tanıtmak istiyorum. Albert Pyun tarafından çekilen Cyborg klasik Van Damme filmerinden farklı olarak post-apokaliptik (kıyamet sonrası) zamanda geçen bir intikam ve dövüş filmidir.İnsanlığın veba salgınıyla yok olmaya yüz tuttuğu bu zamanda hastalığın ilacına sahip olan Pearl Prophet (Dayle Haddon) isimli Cyborg, cani Fender (Vincent Klyn) ve çetesi tarafından kaçırılır. Atlanta’ya gitmek üzere yola çıkan çete önlerine çıkan herşeyi yakıp yıkan acımasız ve korkutucu savaşçılardan oluşur.

Cyborg
Cyborg

Ailesi, Fender tarafından öldürülmüş gözüpek Gibson (Jean Claude Van Damme) yolda çetenin elinden kurtardığı Nady’le (Deborah Richter), hem ailesinin intikamını almak hem de ilacı insanlığın yararına kullanmak için Fender’in arkasından Atlanta’ya doğru yola çıkar. Genel olarak fiziksel dövüş hareketlerinin geçtiği bu film Van Damme’ın en eski filmlerinden biri olarak sayılabilir. Post-Apokaliptik etkiylede ”Pirates” adlı çete oldukça korkutucu bir görüntüyle karşımıza çıkar. Acımasız çetenin lideri Fender’in baştaki sözleri ise önce dünyanın durumunu sonra çetenin bu dünyaya bakışını özetler.

Cyborg
Cyborg

”Önce medeniyet çöktü. Anarşi, açlık, soykırım. Sonra işler daha kötüye gidemez diye düşünürken veba ortaya çıktı. Yaşayan Ölüm, tüm gezegene hızla yumruğunu vuruyordu. Sonra söylentiler duyduk. Son kalan bilimadamları tedavi ve dünyayı yeniden kurmak için çalışıyorlarmış. Yeniden kurmak? Neden? Ölümü seviyorum! Sefaleti Seviyorum’ Bu dünyayı seviyorum!” Filmin açılışı bu sözlerle olur. Bu sözleri Death Metal grubu Mortician, World Damnation şarkısının introsu olarak kullanmıştır. Filmin müziklerini Kevin Bassinson yapmıştır.

Cyborg
Cyborg

İlginç olarak karakter isimlerinin bir çoğu müzik enstrümanları ve gitar markalarıdır. Gibson Rickenbacker, Nady Simmons, Fender Tremolo, Marshall Strat and Pearl Prophet bunlara örnek gösterilebilir. Filmin set ve kostümleri aslında Masters of the Universe ve Örümcek Adam projeleri için hazırlanmıştır. Ancak yapımcı şirket Cannon’un finansal problemleri dolayısıyla anlaşmaları iptal edilince yönetmen Pyun, Cyborg filmini yazmıştır. Bundan dolayı bazı yerlerde filmin adı hala Masters of the Universe 2: Cyborg olarak geçer. Filmin ardından iki devam filmi daha çekilmiştir. Son söz olarak Cyborg’u aksiyon ve Van Damme filmlerinin yanı sıra post-apokaliptik atmosferi severlere tavsiye ederim.

Cyborg
Cyborg
Cyborg
Cyborg
Cyborg
Cyborg
Cyborg
Cyborg