bu, memelilerin zaman içinde dinozorların soğukkanlılığından faydalanıp (özellikle geceleri hareketsiz kalan dinozorların yumurtalarını yemeleri gibi) iyice palazlandığı teorisini destekliyor..zaten büyük bir meteor düşmesi gibi birşey olsa bunun bulguları oldukça net olurdu… tedrici bir yokolma süreci, değişen koşullara tam ayak uyduramama çok daha mantıklı geliyor.
yorumlar
ama dinozorlar sıcakkanlı değil miydi?” timsah > _______ > yırtıcı kuş “arası boşluğu doldurdukları göz önünde bulundurulduğunda
evet haklısın aslında.. dinozarlara % 100 soğukkanlı demek doğru değil. ama o zamanda yavaş yavaş kafayı çıkartan memeliler kadar da sıcakkanlı değillerdi. (zaten dinozorlar sıcak mı soğuk mu kanlı konusu tartışılan birşey..) ama yok olma sürecinde tam sıcakkanlı olmamanın getirdiği dezavantajların etkisi olduğunu düşünüyorum.
dinazorların sıcak ya da soğukkanlı olduklarına ilişkin tartışmalar henüz noktalanmış değil. ne oldukları bilinmiyor. tek bilinen, soğukkanlılardan (sürüngenler) evrlmeye başlayıp sıcakkanlı (kuşlar) hale gelmeleri. tabii bu evrim binlerce yıl almış. buna ek olarak bazı bilinen dinazor türlerinde kendi vüsut sıcaklıklarını ayarlamaya yarayan mekanizmalar mevcut. <a href=”http://images.google.com.tr/images?hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla:tr:official&q=Spinosaurus&btnG=Ara&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi”>Spinosaurus</a> ve <a href=”http://images.google.com.tr/images?q=Ouranosaurus&ie=UTF-8&oe=UTF-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi”>Ouranosaurus</a> da sırtta büyük yelken bezeri oluşumlar, <a href=”http://images.google.com.tr/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Atr%3Aofficial&q=Stegosaurus&btnG=Resimlerde+Ara”>Steggosaurus</a>da ise sayısı mızrakvari tabakalar varmış. Bu oluşumların ısı regüle edici özellikler taşıdıkları biliniyor. Yeni bulgulardan bir de <a href=”http://www.digitaldreammachine.com/sadrg/dinosaurs/albertaceratops.html”>Albertaceratops nesmoi</a> ye göz atmanız faydalı olur.