bildirgec.org

sürüngen hakkında tüm yazılar

sürüngen

anti prenses | 14 November 2008 15:56

gerçekten korktugu neydi,ucurumdan asagı dustugunde parcalanan bedenının nehirin soguk sularıyla bırlıkte kaybolup gitmesimi,yoksa sadece düşmek miydi onu korkutan.

düşme hisssi

ayakları yere saglam basarken hem de guvendeyken…
sonunda sadece bır adımlık yer kalıp duz bır duvara donusen bu yola gelırken farketmemısmıydı sonunun ucurum olabılecegını?
bır adım daha atarsa dusecektı.

dusme hıssı-kalp carpıntısı

geri adım attı.asagı bakmamalıydı.
bır adım daha,bır tane daha…
dızlerının uzerıne cokebılecegı kadar yol acıldıgında kendını yere attı ve surunerek uzaklastı ordan.

iguanalar ve bukalemunlar

ziuw | 05 September 2008 12:19

bukalemun
bukalemun

Tatile güneyde bir yerlere gitmiştim, bir sabah kahvaltıyı hazırlarken teyzem bana seslenerek koşturuyordu, kapıdan girdi çantasının üzerinde yeşil bir hayvan, yürüyüş yaparken bulmuş bana getirmiş –veterinerlikte okuduğumdan evde çocuklar böcek görse bana sesleniyor ama neyse ki bu seferki sesleniş eften püften bir şey için değildi-. Sonra sonra biz bu hayvanın iguana mı bukalemun mu olduğuna karar veremedik ama O’na igoş adını taktık.
Şimdi olur ha bir gün karşılaşırsanız doğru adı takmanız için size en basit ayrımları: bukalemunlar 2 parmaklı olurken, iguanaların açıkça görülebilen 5 parmağı var ayrıca bukalemunlar gözlerini aynı anda farklı yerlere yönlendirebiliyor, iguanalar ise normal gözlere sahip. Bunu anlamak için göz göze gelmeye gerek yok tabi, baktığınızda bukalemunun gözlerinin etrafına bir şey sarılıdır, sanki zoom yapmış bir kamera gibi katmerli bir görüntüsü vardır.
Tabi bunlar küçükleri için ayırt edici yoksa iguanalar daha büyük oluyorlar gözleri de biraz daha nemrut bakıyor.

iguana
iguana

İguanalar 1 ila 2 metre boya ve genellikle 50 cm uzunluğunda bir dile sahip olup, renk değiştirme özelliği göstermezler. 15-20 yıllık ömürleri vardır ve tamamen otçul olup, kertenkeleler sınıfına dahildirler.
Gelelim bukalemunlara… bukalemunlar renk değiştirme, dolayısıyla yüksek kamuflaj özellikleriyle tanınırlar. Ama her rengi alamazlar, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi tonları ve siyah renklerine bürünüp, derileri üzerinde çizgiler ve de benekler yapabilirler.
Kertenkeleler grubunda değerlendirilmezler, beslenme şekilleri böcekler yönündedir genelde fakat büyük olanlar kuşları ve diğer sürüngenleri de rahatlıkla yiyebilirler. Boyları 60 cm’ye kadar, dilleri ise vücutlarının 1.5 katına varabilir. Bir de bunların miniminnacık 0.5 cm’lik olanları bulunur.

jackson bukalemunu
jackson bukalemunu

Bir de Jackson bukalemunu vardır ki insanlar bunu genellikle korkutucu bulur. Ufak cüssesine rağmen korkulmasını sağlayan tek şey taşıdığı boynuzumsu çıkıntılardır.
Bunlar dışında bazı bukalemunlar ilginç bir üreme şekli gösterir, dişiler döllenmemiş yumurtadan yavru üretebilir.
İkisi de sıcak bölgelerde sıklıkla görülen hayvanlardır.
1, 2, 3, 4, 5

Köpek, kedi bilumum evil hayvan mahlukatı sahipleri için rehber

nedirnedir | 23 August 2008 17:14

Petarkadaş, gözden kaçan büyük bir web 2.0 sosyal topluluğu, üyeleri 200.000 kadar fotoğraf, 1.500.000 forum mesajı, 250.000 grup mesajı üretmiş durumda.

Hızla da büyümeye devam ediyor. İlgilenenlere duyurulur. Eğer, bir köpek, kedi, kuş, balık, sürüngen, kemirgen sahibiyseniz bizimle beraber orada sosyalleşebilirsiniz.

Bizim sayfamızın adresi:
www.petarkadas.com/rehber ve üye sayfamızın adresi www.petarkadas.com/tysonbaba

Dünyanın tek tam bağımsız canlıları; Kertenkeleler

neandertal | 11 April 2007 17:33

Suda yürüyen kertenkele
Suda yürüyen kertenkele

K dergi’de okuduğum Kuyruklu Yıldızdan Düşen Kertenkele isimli yazı (Yalın İnce’nin 6 nisan 07 tarihli Ahmet Hamdi Tanpınar kapaklı sayısında yazdığı yazı) bu hafif yazının çıkış noktası, ilham kaynağıdır. Yazı aslında kertenkeleler hakkında değil, Jim Morrison (1943-1971) hakkındadır, fakat Jim Morrison deyip de kertenkelelerden bahsetmemek yersiz olur herhalde çünkü bizzat kendisi “Ben kertenkeleler kralıyım” diyerek yaşamını sürdürmüş bir efsane sanatçıdır.